Maminka.czKojení

Kojení: věc veřejná?

Regina Rothová 3.  7.  2016
Máloco vzbuzuje takové emoce, jako právě kojení na veřejnosti. Prsy jsou sice přirozenou součástí lidského těla, zdrojem nejcennější tekutiny pro miminko, ale jste zastánkyní toho, že beze studu nakrmíte potomka, kdykoliv to bude potřebovat?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano

Petra Hejsková, Provozní koncertní síně

Myslím si, že na veřejnosti je vidět spousta jiných, daleko více pohoršujících věcí než právě kojení.

Jsem pro kojení na veřejnosti, nechápu, proč by miminko, když má hlad nebo žízeň, nemělo dostat svůj tolik potřebný doping. Přece my, dospělí, se na veřejnosti kdykoliv najíme a napijeme, jakmile dostaneme chuť nebo žízeň.
Když si vzpomenu na sebe (mám tři dcery, pět let a dvouletá dvojčata), nejstarší dceru jsem kojila velice krátce, přes velké obtíže šest týdnů, a to i v cukrárně nebo v parku.

Dál jsem již pokračovala s termoskou a dávkovačem umělého mléka. U dvojčat se mi nepoštěstilo kojení vůbec, tedy nespadám do kategorie "kojná", která propaguje jen kojit, kojit, kojit a kdekoliv a kdykoli. Beru to prostě jako samozřejmost života.

Kateřina: Nechtěla jsem kojit...

V tomto duchu vychováváme i naše dcery a lidské tělo pro ně není tabu (ani to pánské), společně se koupeme bez plavek... Někdo si dá prs, někdo limonádu, jiný zase lahvičku a umělým mlékem :-) Alespoň budou připraveny bez předsudků nakrmit své vlastní děti, kdykoliv to bude potřeba.

Ne

Jitka Mikolášková, Zdravotní sestra na mateřské

Kojení je přirozené, ale je to zároveň dost intimní věc, která se odehrává mezi maminkou a jejím miminkem.

Práva dítěte

Úmluva z roku 1991 přiznává dítěti právo na mateřské mlékoa určuje povinnost vytvořit podmínky pro kojení. ČR má k tomu plán Zdraví 2010.

Sice se o něm ví, každý ho zná, rozhodně jsem vždy pro krmení mateřským mlékem, když se mamince kojit daří. Ale nemusí vás každý vidět. Děti i maminky by na kojení měly mít klid a soukromí. Pokud se už stane, že má dítě hlad a já bych musela kojit venku, najdu si nějaké místo stranou, v soukromí. Kojení a prsy je totiž moje věc a nemusím se nikde vystavovat.

Někomu nemusí být příjemné dívat se na kojící matku. I mně je nepříjemné, když si jdu sednout někam do restaurace na jídlo nebo kávu a vedle mě sedí matka s vytaženým prsem a kojí. Naše maminky a babičky se také nikde nevystavovaly. Pardon, ale za mě teda kojení na veřejnosti ne.

Znáte bylinky zapovězené při kojení?

Jistě, souhlasím s tím, že dospělí se na veřejnosti klidně najedí, když mají hlad, ale zároveň přitom neukazují prsy. Navíc si myslím, že jen ničím nerušené miminko se dobře nají, je spokojené a klidné. Nejsem přesvědčená o tom, že když budu kojit uprostřed davu v nákupním centru nebo na hlavní třídě, společně si to užijeme.

Témata: Děti, Kojení, Zdravotní sestra, Mikoláš, Intimní věc, Lidské tělo, Věc