Maminka.czKojenec, 11. měsíc

Kojení zubatého miminka: „Au, au, aaau!“

Martina Machová 16.  1.  2014
Bezzubé dásničky křehkého tvorečka umí vyvinout mnohdy až překvapivou sílu. Co teprve když se z něžného miminka stane „upírek“, který ještě nepochopil, že zoubky se kouše potrava a ne její zdroj – maminčino unavené tělo.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Mnohé maminky si kojení užívají a považují ho za velmi krásné intimní období, ve kterém si jsou se svým děťátkem takřka nadpozemsky blízko. Jiné maminky kojení nijak zvláště neřeší a berou ho jako naprosto přirozenou a praktickou věc, další maminky si kojení svého potomka tvrdě vybojovávají. „Perné chvilky“ často nastanou na počátku života děťátka, napínavé často bývá i období růstových spurtů a přechodného bojkotu kojení ze strany miminka.
A konečně některé maminky se vydatně „zapotí“ v době, kdy kojenci začnou růst první zoubky…

5 důvodů, proč nás (možná) okusují?

Důvodů, proč se některá zubatá robátka po přiložení chovají jako malé piraně, může být celá řada. Někdy důvod odhalíme, jindy nikoliv. Možná, že v některých případech ani žádný konkrétní důvod neexistuje. Proč nás tedy okusují?

  1. Miminku začaly růst zoubky, svědí ho dásně a zoubky prostě zkouší. Nejčastěji na začátku nebo na konci kojení, kdy si mnohá dítka s prsem spíše hrají, než sají.
  1. Častěji koušou děti zvyklé na dudlík, tomu totiž, na rozdíl od vás, kousání nijak nevadí. A znáte to, zvyk je železná košile.
  1. Některé děti použijí zoubky v době, kdy se u vás z různých důvodů sníží tvorba mléka, nebo se mléko uvolňuje pomalu.
  1. V některých případech je na vině špatná technika kojení; zkrátka máte pocit, že u většího kojence si už tolik nemusíme lámat hlavu s přiložením. Avšak i u větších kojenců musí být přisátí hluboké, miminko s maminkou tělo na tělo, bradavka míří před přisáním na horní ret (nebo nos).
  1. Občas kousnou miminka proto, že je to zkrátka baví, líbí se jim vaše reakce, považují ji za další veselou hru.

Kousnu a je legrace: Aneb maminka jako pískací hračka

V případě, že jste nešťastnou maminkou veselého „upírka“, možná je na místě se zamyslet, jak na bolestivý podnět reagujete. Je totiž možné, že vaše překvapené vypísknutí a následné něžné domluvy dítko zkrátka baví, zvláště pokud je právě kojení jedou ze vzácných chvilek, kdy máte oči jen a jen pro něj. Rázem jste se stala zábavnou interaktivní pískací hračkou, která mu věnuje tolik pozornosti! Pokuste se tedy reagovat méně emocionálně, avšak přesto důrazně.

Nemusíte nic dlouhosáhle vysvětlovat, stačí říct „Ne ne, to bolí“ a dítě od prsu odtavit. Většina mrňousků za čas pochopí, že kousnutí znamená konec kojení. Jenže nejsou všechny děti a maminky stejné, a tak se někdy stane, že překvapená maminka vykřikne tak vehementně, že už se situace neopakuje. Jindy mamince naprosto instinktivně vylétne ruka a dítko třepne přes plenu (i když by to jinak v žádném případě neudělala), další mamince vyhrknou slzy a překvapené miminko se s pláčem přidá – není tedy jednoduché zachovat klid a chladnou hlavu a důstojně pronést ono doporučované „NE“.

Strach je nakažlivý

Maminky s citlivými prsy a neúnavnými „piraňami“ se často dostanou do nepříjemného kolotoče; miminko chtějí kojit, ale každého kojení se obávají. Dítě vycítí strach, nervozitu a nejistotu a ke kojení se začne stavět odmítavě (noční kojení ale často funguje stále dobře). Aby toho nebylo málo, je spouštěcí reflex tlumen strachem a stresem. Mléko tedy hůře teče a miminku dá kojení větší práci.

V takovém případě je v zájmu obou maximální klid a pohoda. Maminkám se doporučuje (podobně jako v počátcích laktace) prsa před kojením nahřát a dát si dobrý teplý nápoj, mléko pak lépe poteče. Je též velmi vhodné kojit v tichém klidném prostředí a po krmení nenechávat miminko si s prsem hrát, ale přes váš malíček mu jej jemně vzít a nabídnout mu třeba kousací hračku.

Někdy ale bývá stresu a strachu tolik, že je vše již nad vaše síly. Tehdy může pomoci laktační poradkyně či zkušená pediatrička. Pokud vám ani ony nepomohou situaci zvládnout, netrapte se tím, že dítko odstavíte. Pro dítě je vždy lepší, když budete vyrovnaná a spokojená maminka, která místo prsa nabídne staršímu kojenci k příkrmu třeba odstříkané mléko, než když jej bude chovat uzlíček nervů, který v sobě bude urputně potlačovat počínající negativní vztah ke svému dítku.

Témata: Děti, Kojení, Miminko, Železná košile, Zkušená pediatrička, Překvapená maminka, Bolestivý podnět, Klidné prostředí, Horní ret, Mimi, Negativní vztah, Spokojená maminka, Teplý nápoj, Spouštěcí reflex, Špatná technika, Piraňa, Odstříkané mléko, Zub