Maminka.czKojení

Kojený otesánek: Může se kojené dítě přejídat?

Martina Machová 17.  9.  2018
Lze za určitých okolností omezovat kojení? Co když je kojené dítko vyloženě tlouštík? Co na to odborníci?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Ty snad kojíš třicetiprocentní smetanou! Ten tě jednou sní!“ slýchávají občas maminky naducaných kojenců s tvary barokních andělíčků. Plně kojené miminko s mnoha faldíky, záhyby a dolíčky občas vzbuzuje v rodičích otázku, zda se děťátko nepřejídá již v takto nízkém věku a nezakládá si na nezdravé stravovací návyky.

Někdy se dokonce maminky ještě stále mohou setkat s lékařem nebo dětskou sestrou, kteří jim doporučí, aby kojení omezovaly a dodržovaly přesně dané intervaly krmení – miminko se prý nebude „přepíjet“ a zadělávat si na obezitu.

Může se kojené děťátko „přejídat“? Co na to odborníci?

Odborníci se v současné době shodují na tom, že v souvislosti s výlučným kojením nelze v žádném případě mluvit o skutečném přejídání. Kupříkladu odbornice na dětskou výživu a autorka několika populárních publikací pro rodiče Vivien Weigert tvrdí:

„Pokud dítě dostává výlučně mateřské mléko, není možné, aby pilo příliš mnoho. Má-li skutečně plné bříško, přebytečné mléko po krmení opět vyjde ven a vyteče mu z úst… Přejedení u prsu neexistuje.“

Nedělejte ze sebe živý dudlík. Jak odbourat časté noční kojení?

Co když vypadá jako zápasník sumo?

Je-li kojenec krmen výhradně mateřským mlékem, a přesto působí dojmem, že mlékem pouze zapíjí „gulášek se šesti“, není opravdu na místě děťátko v příjmu mléka nějak omezovat? „I když děťátko vypadá dost baculatě, můžete si být jistá, že mu to neškodí,“  tvrdí Vivien Weigert.

Zkušenosti maminek bývají takové, že mnoho „naducaných“ dítek později své faldíky vyběhá a vyrostou z nich vysocí a urostlí školáci či předškoláci. Ostatně tuzemští i zahraniční odborníci se shodují na tom, že plné kojení v raném kojeneckém věku snižuje riziko obezity během dospívání. Výsledky výzkumů z posledních let dokonce naznačují, že čím je období kojení delší, tím je riziko obezity nižší.

Kojení a obezita: Co možná nevíte

Zatím však bohužel není znám mechanismus, jak přesně kojení riziko obezity snižuje. Někteří lékaři se domnívají, že zde patrně hraje roli odlišný vliv umělé výživy a mateřského mléka na metabolismus.

Další naznačují, že mateřské mléko působí poněkud odlišně na ukládání tuků než náhrady mateřského mléka na bázi mléka kravského. Za zvážení též stojí názory, které tvrdí, že kojené děti se samy zcela přirozeně učí regulovat příjem potravy – jednoduše přestanou pít, když mají dost.

Video: Jakým tempem a kdy rostou kojené děti?

Pediatři nevědí, že kojené děti rostou jinak, a nutí ženy k přikrmování
Jak dlouho chcete kojit? Dobře si to rozmyslete
Jak se po porodu nejlépe rozkojit? Nejdůležitější je začátek
Témata: Děti, Kojení, Kojenec, Výběh, Mléko, Populární publikace, Nízký věk, Vivien, Výlučné kojení, Příjem potravy, Kojené dítě, Ret, Děťátko, Mateřské mléko, Plné bříško, Poslední rok, Kojené miminko, Záhyb, Zápasník, Riziko obezity, Přebytečné mléko, Kojené děťátko, Dětská výživa, Guláš, Plné kojení