Maminka.czNovorozenec

Kojila bych ráda, ale nesnesitelně to bolí...

Martina Machová 20.  7.  2012
Kojila bych ráda, ale nesnesitelně to bolí...
Okamžiky takřka mystické intimity vyobrazené na mnoha idylických obrazech malířských mistrů a slibované odborníky na mateřství nemusí být vždy plné něhy, lásky a okamžiků nadpozemského blaha. Existuje malé procento žen, které kojí se zaťatými zuby a studenými potůčky potu razícími si cestu od zátylku, až k nejníže položené partii zad.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už dávno jste úspěšně překonala počáteční těžkosti spojené s bolestivým nalitím prsů po porodu. Nikdy jste nebojovala se špatnou technikou kojení a následně rozpraskanými bradavkami. Již dlouho víte, že se vždy přikládá dítě k prsu, nikoli prs k dítěti. Bolesti během kojení však nemizí, lékař vyloučil zánět v prsu, kvasinkovou infekci i další možné příčiny bolestí. Pečlivě prohlédl i děťátko, zda nemá krátkou uzdičku jazyka nebo nějaké anomálie v dutině ústní. Laktační poradkyně, která u vás několikrát byla (a ne jedna), vás za ukázkové kojení dokonce pochválila.

I přesto jsou pro vás chvíle, kdy své miminko krmíte denní dobou nejméně milovanou, bolestivou, zkrátka nepříjemnou. Často přemýšlíte, zda dítko neodstavit, brání vám v tom však pocit viny i skutečnost, že mléka máte dostatek, miminko výborně prospívá a obě babičky do vás „hučí“, abyste zatnula zuby a byla vděčná za to, že vůbec můžete kojit a miminko je zdravé a spokojené.

Že by syndrom bělavé bradavky?

Vcelku málo známou příčinou bolestivého kojení je tzv. syndrom bělavé bradavky. Bolest má v tomto případě na svědomí cévní křeč. Bradavka obvykle nejen bolí a pálí, ale také změní barvu – zbělá. Po obnovení průtoku krve může takřka zmodrat či výrazně zčervenat. Bolest je většinou silná, zvláště na začátku a po skončení krmení. Syndromem bělavé bradavky však nemusí trpět jen ženy kojící! Uvedené nepříjemnosti jsou dávány do souvislosti s chorobou zvanou Raynaudův syndrom, kdy jsou periferie (ruce, nohy) ale také např. nos, uši a u žen i bradavky velmi citlivé na chlad.

S podezřením na tyto málo obvyklé obtíže je dobré se obrátit na zkušenou laktační poradkyni a nechat si doporučit lékařské pracoviště, kde s onemocněním mají zkušenosti. První pomocí mohou být teplé obklady, někdy pomůže přerušování kojení (dítku dát na chvíli prst), doporučuje se i užívání magnesia.

Všemocná psýché

Negativní vnímání kojení může logicky ovlivnit i to, že jste prostě nikdy neměla ráda, když vám někdo sahal na prsa. Jsou ženy mající extrémně citlivé bradavky, nebo dokonce jen jednu z nich, partner to vždy respektoval a při sexu tuto oblast prostě vynechal. Hladový kojenec už tolik taktní nebude. Pokud se v takovém případě naučíte dobře zacházet s ochrannými kloboučky, může vám to situaci hodně usnadnit.

ČTĚTE TAKÉ: http://www.maminka.cz/clanek/deti-a-materstvi/je-jmeno-vaseho-ditete-original-nebo-tuctova-zalezitost

Věci mezi nebem a zemí

Jsou situace, kdy se příčina prostě nezjistí. Dítě prospívá, vše se zdá v pořádku, jen vy trpíte. I takové věci se stávají. Ať už je příčnou bolestí cokoliv a vy jste vyčerpala snad všechny možnosti řešení a už prostě nemůžete dál, vězte, že v žádném případě nebudete špatnou matkou, když miminko odstavíte. Mateřské mléko je sice pro kojence tou nejlepší výživou, tekutou láskou a lékem na nejedno miminkovské trápení. Nicméně váš strach, bolest a negativní emoce se mohou časem odrazit i na vztahu k dítěti. V okamžiku, kdy děťátku začnete své problémy v duchu vyčítat, možná uzrál čas, pohovořit si o vašich pocitech s dobrým psychologem nebo třeba dětskou či ženskou lékařkou, které opravdu důvěřujete.

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Rada, Řád, Anomálie