Maminka.czHry pro děti

Kolik kroužků je pro děti ve školce a pro prvňáky tak akorát? Méně je více!

Michaela Láchová sim 3.  9.  2022
Tanečky, zumba, gymnastika, atletika, klavír, keramika, fotbal... Kolik kroužků vaše dítě zvládne? Obecně lze říct, že u těch nejmenších stačí jeden, maximálně dva. Je důležité ponechat jim čas na běžnou dětskou živelnou zábavu, kdy samy vymýšlejí, co a jak budou dělat, radí dětská psycholožka Irena Beranová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Se začátkem školního roku se tradičně doslova roztrhl pytel s nabídkou nejrůznějších zájmových kroužků pro předškolní i školní děti. Nevíte, pro který se rozhodnout a na co dávat pozor?

VIDEO: Jak usnadnit dítěti nástup do první třídy?

Raději než podle aktuálních módních trendů vybírejte kroužky podle přání a osobnosti potomka. Pokud je vaše dítko od přírody kliďas, který nevyhledává sport a nejraději tráví čas malováním nebo modelováním, netlačte ho na tenis nebo florbal jen kvůli tomu, že tam "chodí všichni". Budete pak zklamaní a dítko nešťastné.

Podle průzkumu společnosti MetLife začíná více než 60 % českých dětí s kroužky ještě před nástupem do první třídy nebo souběžně se začátkem školní docházky. Každé desáté dítě si pak zájmové aktivity vyzkouší ještě před dovršením čtyř let věku.

Zejména u prvňáčků buďte opatrní a držte na uzdě svou vlastní ctižádost. Nástup do školy je pro ně obrovská a náročná životní změna. Pokud byste toho na ně od počátku naložili moc, hrozí, že nápor povinností bude zkrátka příliš.

U batolat by jakákoli zájmová aktivita měla probíhat nejlépe s jedním z rodičů. U dětí „školkových“ můžete využít kroužky, které probíhají přímo v budově, nemusíte je nikam převážet. Co doporučuje a radí ohledně zájmových kroužků pro děti zkušená dětská psycholožka? Přečtěte si rozhovor s Mgr. Irenou Beranovou.

Jak nahlížíte na mimoškolní aktivity prvňáčků? 

Vstup do školy je velkým zlomem pro celou rodinu. Dítě si zvyká na nový režim, větší počet kroužků může přispět k jeho nepohodě a rozladění. Vhodné je volit jeden až dva zájmové kroužky a postupně se s dětmi domlouvat, nabízet jim je nebo je v pololetí měnit. Je to individuální. Důležité je, aby zůstal i prostor na odpočinek, nikým neřízenou živelnou zábavu a také samozřejmě kamarády. 

Jak vybrat správně zájmový kroužek? Nepřehánějte to a nechte dítě rozhodnout samo

Co dělat, když dítě nechce chodit na kroužek, který jsme mu na celý půlrok zaplatili? 

První slzičky by neměly být hned důvodem k ukončení docházky do kroužku. Vyplatí se s dětmi se domluvit a vysvětlit jim, že když si kroužek vybraly a my ho zaplatili, měly by ho dochodit. Je třeba dítě vyslechnout a zjistit, co ho trápí. Pokud nemá vážný důvod, mělo by se pomalu učit převzít zodpovědnost za svá rozhodnutí. 

[ArticleBox ORIGINÁL Od třech let na tenis a ve čtyřech na balet? Nedělejte to! : 50660

Jak se projevuje dítě, na které jsou kladena příliš velká očekávání? 

Může být jednoduše unavené, neprojevuje radost a nadšení. Únavu na něm nemusíme hned poznat, může být naopak neposedné, netrpělivé, není jednoduché mu vyhovět. I takto se únava může projevovat. Může mít i problém vymyslet si samo zábavu nebo se zapojit mezi vrstevníky do hry apod. 

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Batole, Hry pro děti, Školák, Naše tipy, Mateřská škola, zábava, Batole, Prvňáček, Back to school, revoluce, První třída, malování, 1.třída, Prvňák, Rozladění, Kroužky, Celá rodina, Psycholožka, Vážný důvod, Irena Beranová, Dětská psycholožka, Klavír