Maminka.czZdraví

Kolik se platí gynekologovi?

Iva Endrychová 19.  2.  2016
Platíme si veřejné zdravotní pojištění, přesto mnoho gynekologů si účtuje poplatky ještě za použití jednorázových zrcadel nebo dokonce požadují sponzorský dar. Mají na to gynekologové právo?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Už se vám to jistě stalo. Po přihlášení se ke gynekologovi po vás jeho sestřička požadovala určitý finanční příspěvek, za to, že se k lékaři registrujete. Nic však platit nemusíte. 

„Registrace k lékaři je bezplatná. Sponzorský dar lékař požadovat může, ale pozor nesmí jím tu registrací podmiňovat,“ upozornil pacienty tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Oldřich Tichý. Pokud na to však přistoupíte, nemůže pojišťovna lékaře postihnout, protože pak s tímto postupem souhlasíte. „Lékař nikdy nesmí odmítnout poskytnout péči hrazenou z veřejného zdravotního pojištění,“ upozornil Tichý. Pokud však pacientka požaduje nadstandardní přístup a péči, pak je to věcí dohody mezi ní a ošetřujícím lékařem.   

V gynekologické péči je z veřejného zdravotního pojištění hrazená veškerá pravidelná péče, zejména preventivní prohlídky, péče o těhotné, i všechny operační výkony související s gynekologickými obtížemi. Jednotlivé výkony jsou pojišťovnou hrazeny případně si je pacienti hradí sami. 

Proč jsou důležité preventivní prohlídky u gynekologa

V praxi to znamená, že v rámci gynekologických vyšetření je v jednotlivých vyšetřovacích výkonech zahrnuto použití kovových sterilizovaných zrcadel zdarma. Za jejich použití se neplatí. Pokud však gynekolog používá jednorázová plastová zrcadla, jejich použití hradí žena. Ale pozor vždy má pacientka právo požadovat použití kovových, tak aby za výkon nemusela platit. 

„V případě že se setkáte s požadavkem lékaře, abyste platili za léčebnou péči, která je hrazená pojišťovnou, lékař porušuje zákon i smlouvu, kterou s pojišťovnou uzavřel,“ vysvětlil mluvčí. 

Zajímá-li vás kolik který zdravotní úkon stojí, obraťte se na svou zdravotní pojišťovnu, kde vám řeknou bližší informace.

Témata: Zdraví, Peníze a kariéra, Gynekolog, Oldřich, Oldřich Tichý, Finanční příspěvek, Pravidelná péče, Pacientka, Registrace, Plat, Tiskový mluvčí, Zdraví na Heureka.cz