Maminka.czŠkolák

Kolik stojí školák? Jak zamává školní výbava vaším rozpočtem

redakce 3.  9.  2012
Kolik stojí školák? Jak zamává školní výbava vaším rozpočtem
Máte doma také školáka? Pak se vám jistě budou hodit následující rady, jak nekupovat zbytečnosti, kolik si z rodinného rozpočtu vyčlenit peněz a co dělat, když chybí potřebné finance.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam nezbytné výbavy

Bez čeho se školáci neobejdou? To závisí především na stupni vzdělávání. Budeme se tedy nejdříve věnovat nezbytným věcem, bez kterých si neporadí žádný student. „Aby bylo dítě úspěšné ve svém studiu, nepotřebuje drahý penál a značkovou aktovku. Co ale jistě bude potřebovat je dostatečně velký psací stůl a kvalitní židle. Na tom by rodiče rozhodně šetřit neměli,“ upozorňuje Aleš Pospíšil z Poštovní spořitelny. Nezapomeňte také na koupi stolní lampičky. Aby se dětem chodilo co nejpohodlněji, nešetřete ani na zdravotně nezávadné venkovní obuvi a školních přezůvkách.

Rada navíc:Zjistěte předem, jaké aktivity by vaše děti bavily ve volném čase. Cenu kroužků pak nezapomeňte zahrnout do sestavovaného rozpočtu.

Potřeby prvňáčků

Průměrné náklady na prvňáčka rok od roku rostou. V letošním roce přesahují v průměru 8 tisíc korun. „Zatím jsme Tomáškovi kupovali jen školní tašku a základní vybavení jako tužky, pastelky, vodovky atp. Jinak čekáme, jaké pokyny nám dá škola v září. Protože synovi kupujeme úplně nové vybavení, dbáme nejen na jeho vzhled, ale i funkčnost a kvalitní provedení,“ říká sportovní moderátorka České televize Kateřina Nekolná, jejíž syn jde za pár dní poprvé do školy.

Aktovku, penál či cvičební úbor navíc můžete pořídit i v rámci akčních slev. Mezi výhodné nabídky patří i tzv. balíčky pro prvňáčky, které nabízí celá řada českých nákupních serverů. Za 200 korun tak můžete například nakoupit celou výbavu na výtvarnou výchovu nebo za 1 500 korun aktovku i s vybaveným penálem. Následující seznam přináší přehled nejčastějších výdajů, bez kterých se vaše dítě v první třídě neobejde.

Rada navíc:Nezapomínejte dětem připravovat snídaně a svačiny. Dávat peníze se totiž nevyplatí. Děti si za ně obvykle nakoupí sladkosti, které nejsou plnohodnotnou stravou.

Náklady/Průměrná částka v Kč
Jízdné MHD/230/měsíc
Jídlo: obědy, svačiny/800/měsíc
Učebnice, písanky, sešity, desky na písmenka a číslice, papírové hodiny/600
Výbava školáka: aktovka, penál, psací potřeby/1 500
Zdravotní přezůvky do školy /400
Výbava na výtvarnou výchovu včetně kufříku/300
Výbava na tělocvik: cvičební úbor, boty do tělocvičny, boty na ven/900
Výlety: škola v přírodě (6 dní v ČR)/1 800/rok
Kulturní akce: divadlo, kino, muzeum/250/rok
Exkurze, školní výlet/250
SRPŠ, příspěvky na výbavu třídy, materiály do výuky/350
Družina/250/měsíc
Kroužky přidružené k družině (keramika, vaření, počítače, fotbal, aerobik atd.) /450/měsíc

Celkem/8 080

Témata: Děti, Školák, Peníze a kariéra, Výbavička pro miminko, škola v přírodě, Výbava, Jak, Stoj, Kvalitní židle, Vaš, Škola, Sto, Psací stůl, Přezůvka, Základní vybavení, Cvičební úbor, Kulturní akce, Školní výlet, Kvalitní provedení, SRPŠ