Maminka.czZdraví

Komiksoví superhrdinové Medikidz vysvětlují dětem, co to jsou vážné nemoci

redakce 28.  3.  2018
Když vstoupí závažná nemoc do života rodiny, zásadně jej ovlivní ve všech oblastech. Rodiče vědí, že nastává nelehké období, ale jak všechny aspekty s nemocí spojené vysvětlit dětem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Na podobě komiksů se podíleli lékaři i dětští psychologové

Osvětě a rozvoji informovanosti laické veřejnosti se dlouhodobě věnují odborníci z biotechnologické společnosti Roche. Další z řady edukativních aktivit Roche je zajištění české edice animovaných komiksů Medikidz, které vznikly v USA ve spolupráci s lékaři a dětskými psychology.

Animovaní superhrdinové těchto příběhů přinášejí dětem srozumitelnou a hravou formou informace o původu, průběhu a léčbě tří závažných onemocnění: rakovině prsu, zhoubném nádoru plic a roztroušené skleróze. Setkáváme se s Hankou, s Honzíkem a se sestrami Lexi a Cody, kterým superhrdinové radí, jak se mají postavit k situaci, kdy těmito chorobami onemocní rodiče nebo nejbližší příbuzní.

Pro mnohé rodiče může být rozhovor s dítětem o vážné nemoci velmi náročný. Nevědí, jak takové téma dětem správně vysvětlit, váhají, zda to vůbec má smysl, a opomenout nelze ani emoční náročnost takového rozhovoru.

„Komiksy Medikidz jsou jedinečné v tom, že se zaměřují na potřeby dítěte i rodičů. Ulehčují oběma stranám pochopení nové situace a usnadňují komunikaci v náročné fázi života. Je velmi důležité přistupovat ke každému dítěti individuálně dle věku a celkové zralosti, starší děti jsou schopné si číst komiks samy, u mladších dětí bych doporučila společné čtení s rodičem,“ říká dětská psycholožka Mgr. Lucie Michálková působící na Katedře psychologie Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Chlapci v dětství mají nádory častěji než dívky

Komiksy věnované rakovině plic a rakovině prsu

Dva komiksy se věnují rakovině plic a rakovině prsu, které patří v České republice dlouhodobě k nejčastějším onkologickým onemocněním. Jsou to nemoci komplikované a složité na porozumění.

„V praxi se setkávám s tím, že pacienti naráží na problém, jak mají o svém zhoubném onemocnění informovat doma své děti či vnoučata. Komiksy Medikidz plní úlohu rádce i učitele, pomáhají nejen dětem, ale i dospělým porozumět boji se zákeřnou nemocí prostřednictvím příběhu odehrávajícího se v lidském těle, kde spolu zápasí hodné zdravé plicní buňky a zlé rakovinné,“ vysvětlila MUDr. Markéta Černovská z Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Thomayerovy nemocnice v Praze.

Rakovina prsu: i v těhotenství ji lze účinně léčit

Komiks zaměřený na roztroušenou sklerózu

Třetí komiks se zaměřuje na roztroušenou sklerózu. Hlavní hrdinka Hanka i samotní superhrdinové vystupují v příběhu, se kterým by se mohlo ztotožnit mnoho pacientů s roztroušenou sklerózou, protože jedním z hlavních příznaků nemoci je velká únava.

Tou trpí až devadesát procent nemocných. Celá rodina musí mít pochopení i pro další pacientova omezení, jako jsou problémy se zrakem, chůzí, močením a někdy i depresemi. Nemoc se dvakrát častěji vyskytuje u žen, a právě onemocnění matky může dítě špatně snášet.

S komiksem se jako jeden z prvních čtenářů seznámil pacient pan Ing. Michal Karsch. Roztroušenou sklerózu mu diagnostikovali před 23 lety. Stále si vzpomíná na první příznaky, kterými byly problémy s chůzí, jež ho zastihly v horách. Od té doby se jeho onemocnění postupně zhoršuje.

„Dceři je osm let, takže s mojí nemocí je smířená odmala. Jak ale nemoc postupuje, také ona vnímá, že některé aktivity a sport musí zažívat jen s maminkou. Komiks Medikidz mi přijde jako pěkný materiál pro rodiče dětí, kteří jsou nově diagnostikovaní a hledají vhodný způsob a slova, jak svému dítěti novou situaci vysvětlit,“ dodal Michal.

Prevence rakoviny: 10 novinek, které by vás neměly minout

Kde je možné získat tištěné verze komiksů?

Kromě bezplatné online verze, která je dostupná exkluzivně na portálu mojemedicina.cz, jsou komiksy dostupné také v tištěné podobě, a to u lékařů na specializovaných pracovištích, jako jsou komplexní onkologická a pneumoonkologická centra nebo centra pro léčbu roztroušené sklerózy. Komiksy mají k dispozici také pacientské organizace, například Aliance žen s rakovinou prsu, Onkomaják, Onkounie, Sdružení mladých sklerotiků, Roska, eRes tým ČR a další.

VIDEO: Kvůli rakovině přišla tato žena o prsa. Místo nich má teď tetování

Rakovina prsu se nemusí projevit jen bulkou. Varovné příznaky nepodceňujte
Rakovina děložního čípku: Preventivní prohlídky nepodceňujte!
Tříměsíční prohlídka mi změnila život
Témata: Zdraví, Děti, Nemoci, Nemoc, Rakovina prsu, Aliance, Komik, Cody, Nemo, Velká únava, Tetování, Rodiče, Praha, Tříměsíční prohlídka, USA, Zhoubný nádor, Roztroušená skleróza, Česká republika, Super, Medik, Komiks, Zhoubné onemocnění, Rakovina, Hlavní hrdinka, Univerzita Karlova, Zdraví na Heureka.cz