Maminka.czKojenec

Konec klasické rodiny aneb když dítě vychovává nový partner...

Josef Kraus 23.  11.  2011
Konec klasické rodiny aneb když dítě vychovává nový partner...
Rozvod je v české společnosti běžnou záležitostí. Pokud k tomu přičteme rozejité páry s dětmi, dostaneme nemalé číslo, kdy se o potomky stará nový partner jeho matky či otce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Stav, kdy se na výchově dítěte podílí nový partner jednoho z rodičů, je v českých domácnostech poměrně častý. Není to situace lehká ani pro dítě, ani pro jeho rodiče ani pro nové partnery v roli suplujících otců či matek. Není proto žádným překvapením, že podobné vztahy často končí minimálně sérií hádek, v horším případě útěkem dětí, soudními spory apod.

Nový rodič

V nejtěžší situaci jsou vždy děti. Ty se musely popasovat s náročností rozvodu (často ne bezproblémového), hádkami obou rodičů o majetek i o ně samotné a příchod nového partnera mámy nebo táty prostě znamená další komplikace. Některé děti nového člověka v rodině přijmou lépe, jsou schopny svému otčímovi či maceše okamžitě říkat minimálně křestním jménem, hrát si s ním a sdílet vlastní pocity.

Jiné děti ovšem dotyčného vnímají jako konkurenci, která nejenže nahrazuje jejich biologického rodiče, ale navíc jim odloudí i toho druhého. Pokud jsou děti přesvědčeny o této pozici, bude se jim opak velice problematicky vysvětlovat. Ani dospělí vždy nejednají racionálně a po úvaze, děti o to méně. Mnohem lepší je tomuto dojmu preventivně předcházet, než řešit následky.

Nový potomek

Na opačné straně barikády stojí nový partner rodiče, který se tak často nechtěně dostal do pozice otčíma či macechy. Před ním stojí nelehký úkol v podobě vytvoření co možná nejlepších vztahů s dítětem (dětmi). V prvé řadě je třeba budovat vzájemnou důvěru. Způsob budování se bude lišit v závislosti na věku dítěte. S malými dětmi je to obecně jednoduší, s předpubertálními a pubertálními výrostky to je naopak výrazně horší.
Zpočátku je třeba se absolutně vyhnout snaze dítě vychovávat. Mnohem účinnější je hrát roli kamaráda, který porozumí a pomůže, nebo zprostředkovatele, který dokáže urovnat problémy mezi dítětem a jeho biologickým rodičem, ale přitom stojí tak trochu stranou. Teprve je-li vzájemná důvěra navozena, je možné se začít pokoušet o zvládnutí výchovné práce, tedy fakticky pozice rodiče.

Nový partner

Nastalá situace samozřejmě není lehká ani pro rodiče, který si domů nového partnera přivedl. Především na něm totiž leží zodpovědnost za to, jestli tímto krokem neohrozil svůj vztah s vlastním dítětem, popř. jeho výchovu a zdravý vývoj. On je tím, který se musí snažit vytvořit co nejlepší prostředí pro příchod nového člena rodiny a navázání jeho vztahu s dětmi.
Musí oba navzájem si neznámé jedince připravit na novou situaci. S dítětem dlouze, důkladně a upřímně promlouvat, ujistit ho, že na prvním místě je pro něj vždy ono, nikoli nový partner. Tomu ale zase musí být oporou v jeho nelehké situaci, pomáhat mu a tolerovat jeho případné chyby, omyly a problémy.

ČTĚTE TAKÉ: Když se dítě drží máminy sukně

Nová konkurence

Ještě je tu jeden důležitý člověk, který sice na první pohled stojí poněkud mimo, ve finále ale může napáchat největší škody. Bývalý partner a biologický rodič dětí. Zlomyslnost a chuť po pomstě, které se nezřídka kdy projevují po rozchodu a rozvodu, mohou u člověka vyústit až v házení klacků pod nohy své konkurenci v podobě nového protějšku jeho bývalého partnera.

Je tak nutné vést dialog i s druhým rodičem, bývalým manželem či manželkou, přesvědčit jej, že nový přírůstek v domácnosti nemá nahrazovat jeho rodičovskou pozici, že mu není konkurencí. Je třeba za každou cenu zamezit, aby biologický rodič pomlouval toho nebiologického, aby dítě přesvědčoval o tom, že jeho přítomnost je pro něj špatná apod. Dobré vztahy se ale budují velice problematicky a je to běh na dlouhou trať. Píle se ale vyplatí.

Témata: Děti, Předškolák, Rodina, Výchova, Školák, Batole, Kojenec, partner, koně, soudní spor, Pár, Nový přírůstek, Nový partner, Nelehký úkol, Par, Nový pár, Nový rodič, Otčím, Part, Vzájemná důvěra, Nejlepší prostředí, Klas