Maminka.czPéče o dítě a jeho výchova

Kontaktní rodičovství: Ne jen spokojené dítě, šťastná máte být i vy

Tereza Víchová 26.  5.  2020
Nošení, doteky, společné spaní, kůže na kůži, časté kojení… To všechno a víc je kontaktní rodičovství. I tenhle krásný princip má svá úskalí – když zapomenete na sebe, milá mámo. Spokojenost musí být oboustranná.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Měla jsem pocit, že vím, jak na to. Začátky byly krušné, ale prý to přejde po šestinedělí, po třech měsících… malá má skoro pět měsíců a zlepšení nepřišlo. Jediný způsob, jak ji uspat, je dumlání prsu. Když ho vyndám, následuje řev. Takže odpoledne s ní prostě tři hodiny ležím s prsem v puse. Výsledek je, že se nemůžu pohnout, jak mě bolí záda. Plně kojím na požádání. Což znamená, že se od ní nemůžu vzdálit ani na hodinu… k doktorovi, na nákup, prostě nikam. Je to krásné, ale já už prostě nemůžu. Za jeden den a jednu noc bez malé bych dala cokoli. Neuvařím, neuklidím, nenajím se… Nerozumím tomu, psychicky to prostě nedávám. A čas ubíhá a já bych se měla radovat s malou a místo toho si občas přijdu jako v nějaké strašné noční můře… Tolik jedna nešťastná maminka v diskusi na internetu.

„V kontaktním rodičovství nejde jen o miminko, i když je samozřejmě na prvním místě,“ zdůrazňuje jeho propagátorka a lektorka Lucie Harnošová. „Dobře musí být všem, i mamince, i celému partnerskému vztahu.“ Jak a v čem ale najít balanc?

Nedělejte ze sebe živý dudlík. Jak odbourat časté noční kojení?

Nepůjde to vždycky 

Asi to hodně způsobuje naše hluboko vrytá představa, že „hodné“ miminko nepláče, spí vždy tři hodiny, pak se spokojeně nají a hraje si, dokud se zase neunaví. Snaze o tohle podřídíme všechno. K tomu nechceme „opakovat chyby našich rodičů“, kteří na nás i křičeli, zakazovali, trestali a často nás dávali do jeslí. To všechno a další aspekty mohou být důvodem občas sebezničujícího koktejlu, který si my obětavé matky namícháme. A dopadneme přesně jako maminka v diskusi. 

Vyčerpané, naštvané, s vědomím, že „to neumíme“. Od učení základních principů kontaktního rodičovství to dokonce Lucii Harnošovou přivedlo k pořádání kurzů pro ženy. Abychom si uvědomily, že MY jsme tu přece taky. A rodičovství nemá být obětování se dítěti. Spíš součást cesty ke spokojenosti celé rodiny. 
„Ani kontaktní rodičovství se nevede vždy, jsou chvíle, kdy se daří a kdy ne,“ uklidňuje všechny přepečlivé mámy Lucie Harnošová. „Nemusíme se v něm také řídit tabulkami, ladíme to vždy tak, aby nám to všem vyhovovalo. Každé miminko potřebuje něco jiného a stejně tak jeho rodič. A neexistuje univerzální šablona.“ 

Respektovat a být respektován: Proč některým tato metoda nefunguje?

STOPněte se 

Třeba to vaše taky usíná jen u prsu. Třeba si to užíváte a víte, že za pár měsíců bude všechno jinak. Nic neměňte. Ale co když máte zablokovaná záda a nekonečnou touhu dát si večer horkou vanu a chvíli si číst? Není třeba se za ni stydět. Každý den si uvědomte, jak vám je a co prožíváte. 

„Maminkám doporučuji zavést si malé rituály, které nezaberou hodně času. 
Ale vrací nás k sobě. Stačí deset minut během dne, kdy se nacítíme na to, jestli je nám právě dobře,“ má skvělý trik Lucie Harnošová. 

„Uvědomíme si, zda nemáme hlad, zda jsme dost vyspalé, jestli něco nepotřebujeme.“ I když máte za sebou tři noci kašle nebo prořezávajících se zoubků a je vám jasné, že to ještě chvíli potrvá, už tohle zamyšlení pomůže. „Jen to, že si uvědomím a přiznám si, že se potřebuji vyspat, vede k tomu, že hned jak to půjde, dám miminko někomu hlídat,“ dodává Lucie Harnošová. (Ano, skutečně není ostuda ani selhání si v potřebné chvíli od miminka odpočinout – pokud samozřejmě není třeba nemocné.) „Říkám tomu cvičení STOP,“ upřesňuje Lucie Harnošová. „I několikrát během dne se zastavím a zeptám se sama sebe, jak se cítím. Zda mě bolí záda, zda se nepotřebuji zhluboka nadechnout. A třeba se jen protáhnu.“ 

 

Být kontaktním rodičem neznamená obětovat se dítěti...

 

Tancujte 

Jestli se skepticky usmíváte, protože představa tance po probdělé noci je ta nejvzdálenější možná, schválně to zkuste (a starší děti se rády přidají). 
Pusťte si dvě oblíbené písničky a jen se vlňte podle nálady. „Pro maminky nejmenších dětí je to nejnáročnější, protože jsou zacyklené v únavě a často bez energie,“ přiznává Lucie Harnošová. „Ale tanec nás jakoby vrací zpět do vlastního těla. Pomáhá rozproudit energii. A osvěží nás, abychom se zase mohly plně starat o miminko.“ 

Sdílejte 

Sdílení není o tom, že se budete vzájemně přetahovat o to, která má těžší úkol a méně spavé miminko. Ideální pro vaši „rodičovskou terapii“ je namixovaná skupinka žen, které se dělí o své – i pozitivní – zkušenosti. A když tu mezi vámi budou maminky starších dětí, bude to přímo balzám. Ty do vaší unavené mysli totiž vnesou patřičný nadhled a vědomí, že za pár měsíců budete spíš než usínání u prsu řešit třeba úprky do každé kaluže během procházky s batoletem. 
„Mít okruh ,svých‘ žen, kterým mohu kdykoli zavolat nebo napsat a říct jim, že mám dnes za sebou opravdu šílený den, je k nezaplacení,“ potvrzuje i Lucie Harnošová. 

Mazlením dítě nerozmazlíte. Kontaktní rodičovství je naprosto přirozené

Chybujte 

Pak budete spokojená. Vypadá to jako protimluv? A víte, že chyba není konec světa, ale příležitost udělat věci jinak? „Častým motivem ke kontaktnímu rodičovství je bohužel jen touha dělat věci jinak než naši rodiče. A nedělat ty stejné chyby,“ shrnuje jeho propagátorka. 

„Víme, co v našem dětství nefungovalo, a chceme to jinak. Obvyklým výsledkem je ale jen další zhoršení vztahu s vlastními rodiči.“ A vaše frustrace, že se TOLIK snažíte, a zase něco děláte špatně, když miminko třeba hodinu pláče. Přehnaná pozornost a ztuhlost vždy znamenají, že jednoduché principy zkrátka nebudou fungovat. „Opustit touhu po dokonalosti je základ,“ říká Lucie Harnošová. „Nic dokonalého neexistuje a je v pořádku se celý život učit.“ Kontaktní máma má být spokojená. Když ona bude, pozná to celá rodina. Neustálé uspokojování potřeb ostatních, a ne i vašich, vám může přinést jen okamžitý dobrý pocit. K harmonii je třeba řešit nejen výchovu a péči o děti, ale i přijetí sebe samé. 

Článek vyšel v časopise Maminka. Jeho červnové číslo nebo předplatné s dárkem objednávejte na ikiosek.cz/maminka.

Připravení rodiče: Vše nenaplánujete! Tohle si však promyslete
Témata: Mateřská a rodičovská dovolená, Miminko, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Výchova, Miminko, Rodiče, Mateřská, JEN, Konec světa, Internet, Šablona, Zlepšení, Prsa, Propagátorka, Maminka, Skupinka, STOP, Ostuda, Lucie Harnošová, Kůže, Máma