Maminka.czBylinky pro ženy

Kontryhel: zázračná ženská bylinka, která pomůže s bolestivou menstruací, při zánětech i po porodu

Kontryhel obecný je známý a populární mezi ženami zejména pro své účinky v oblasti nejrůznějších gynekologických potíží. Vedle problémů s menstruací je také účinným pomocníkem v období těhotenství a po porodu. Přečtěte si, s čím vším dokáže kontryhel pomoct a jaké jsou jeho další benefity pro zdraví.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O kontryhelu se často hovoří jako o kouzelné ženské bylince nebo také bylině alchymistů. Mezi jeho další pojmenování patří knedlíček, kondrlík nebo husí nožka. List kontryhelu, který symbolicky připomíná ženský plášť, byl už od pradávna používán k léčení nejrůznějších ženských obtíží. Má výrazné dezinfekční a protikřečové účinky, pomáhá při bolestech (nejen těch menstruačních), podporuje snadnější hojení a čištění dělohy. Umí toho ale mnohem víc.

VIDEO: Bylinky pomáhají zdraví! Které a na co? Podívejte se!

Bylinka pro ženy v každém věku

Pro léčbu se využívá kvetoucí nať. Má protizánětlivé i močopudné účinky, tlumí gynekologická krvácení a používá se při menstruačních bolestech. To však není zdaleka vše, co kontryhel dokáže. Jeho užívání totiž příznivě působí na psychiku a je vhodný i pro ženy v přechodu.

"Zevně se používá na výplachy a koupele při bílém výtoku, gynekologických zánětech, hemoroidech a proti svědění. Pomáhá také při obezitě a cukrovce. U žen zpevňuje svaly podbřišku při náchylnosti k potratům. Uklidňuje, pomáhá při nespavosti, proti průjmu, čistí krev a pomáhá při krvácení z nosu. Používá se jako kloktadlo po vytržení zubu. Má účinek zahřívací a vysušující," uvádí v knize Bylinky pro děti a maminky Magdaléna Staňková-Kröhnová.

Bylinky v těhotenství: Na které si raději dávat pozor?

Pravidelné uživatelky kontryhelu říkají, že díky němu neznají premenstruační syndrom, a navíc pomáhá zmírnit pocení, nervozitu a je účinným bojovníkem proti nespavosti. Právě pro všechny tyto účinky je využíván i při již zmíněné menopauze.

Kontryhel v těhotenství a při kojení

Uvádí se, že by se kontryhel neměl používat v prvním trimestru těhotenství. Poté jej můžete pít až do porodu a rovněž v šestinedělí. Zatímco v těhotenství přispívá ke zpevnění svalstva v podbřišku, po porodu se doporučuje pro lepší zavinování dělohy i léčbu případných porodních poranění. Kontryhel podporuje tvorbu mateřského mléka a může se užívat při kojení.

Tato bylinka je rovněž velkým pomocníkem při vyhřeznutí dělohy nebo při tříselné kýle. Kontryhel nemá vedlejší účinky, proto je vhodný i pro dlouhodobé užívání.

Nálev z kontryhele pro těhotné a po porodu

1 polévkovou lžíci suché natě kontryhele přelijete jedním hrnkem vroucí vody a necháte louhovat 15 minut. Pije se od třetího měsíce těhotenství denně a dalších 10 dní po porodu.

Prevence proti myomům

Kontryhel působí také proti výskytu děložních myomů. Pokud se u vás myom již objevil, doporučuje se pít kontryhelový čaj třikrát denně po dobu šesti týdnů. Během této doby by se měl myom zmenšit. Samozřejmě že nejdůležitější je konzultace s lékařem, který navrhne vhodné řešení.

Fytoterapie: Po porodu zavolejte na pomoc bylinky! Které se hodí?

Jak připravit kontryhelový čaj a obklad?

Rozhodli jste se vyzkoušet i čaj z kontryhelu? Pak přelijte 2–4 čajové lžičky bylinky 250ml vroucí vody a nechte jen krátce přejít varem. Poté 10 minut louhujte. Pijte dva šálky denně.

Více na https://prozeny.blesk.cz/clanek/pro-zeny-zdravi-zdravi/214944/zazracne-bylinky-diky-kterym-se-zbavite-pms-i-depresi.html?utm_source=prozeny.blesk.cz&utm_medium=copy

Pro přípravu čaje přelijte 2 až 4 čajové lžičky bylinky 250 ml vroucí vody a nechte jen krátce přejít varem. Poté 10 až 15 minut louhujte. Pijte teplý nebo vlažný.

Kontryhel můžete užívat také ve formě obkladů nebo kloktadel. V tomto případě si připravte silnější čaj, nechte ho louhovat alespoň 25 minut. Obklad můžete připravit také takto: čerstvé rostliny kontryhelu omyjte, rozdrťte válečkem na nudle nebo paličkou na maso a takto je přiložte na postižené místo.

Kontryhel můžete použít také jako přísadu do koupele: 4 hrsti sušené bylinky vložte do hrnce, sklenice nebo džbánku, zalijte studenou vodou a nechte přes noc odstát. Pak vše společně zahřejte a přilijte do koupele.

Kam pro kontryhel?

Kde tuto bylinku najdete? Kontryhel roste především na okrajích lesů a polních cest, na svazích a mokrých loukách. Daří se mu spíše ve vyšších polohách.

Ideální čas pro sběr kontryhelu je období od dubna do června. Trhat byste ho neměli za deštivého počasí. Sušit by se měl ve stínu, a to v tenkých vrstvách, aby mohl dostatečně proschnout. Pozor si dávejte také na to, aby nebyly bylinky přesušené, ztratily by totiž barvu a sílu.

Pokud nechcete kontryhel sami sušit, můžete si koupit již usušenou nať. Kontryhel se prodává také jako doplněk stravy ve formě kapslí.

Bylinky, kterými podpoříte kojení

Co všechno léčí kontryhel?

  • Poruchy menstruačního cyklu, nepravidelnou menstruaci
  • gynekologické záněty a výtoky
  • bolestivou menstruaci
  • obtíže po spontánním potratu
  • chudokrevnost (anémii)
  • tříselnou kýlu
  • hnisající rány a vředy na kůži
  • nespavost
  • svalovou slabost a nemoci svalů.

Pomáhá rekonvalescenci po těžkém porodu, hojení porodních zranění.

Témata: Zdraví, Těhotenství, Porod, Šestinedělí, Zdraví žen, Plodnost, Menstruace, Bolesti břicha, Menopauza, PMS, Bylinky pro ženy, Nať, Zen, Kontryhel, Čaj, Ženská, Moc, Džbán, Style, Dama, Vroucí voda, Zánět, Sběr, Knedlíček, Stanková, Menstruační kalhotky na Heureka.cz