Maminka.czBatole

Koš na plenky: Je libo si přivonět?

Michaela Karavarakis 26.  2.  2013
Koš na plenky: Je libo si přivonět?
Každodenní pomocník, který na rozdíl třeba od značkového oblečení slouží praktickému účelu, nebo naprosto zbytečný výmysl? Rozhodnutí je na vás.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak to funguje

Existují dva typy košů na plenky. Jeden zamotá každou plenku zvlášť do malého igelitového balíčku, zatímco druhý funguje jako obyčejný odpadkový koš na igelitové pytle, jenže s lepším těsněním. V prvním případě odnášíte do popelnice cca jednou za týden dlouhou „housenku“ – plenky jsou zamotány za sebou. V druhém případě úhledný naditý igelitový válec.

Opravdu nesmrdí?

Výrobci se dušují, že ne. Za sebe můžu říct, že jsem u svých kamarádek s dětmi a těmito pokrokovými koši plenky nikdy necítila. Na druhou stranu je třeba dodat, že jsem počůrané či pokakané plenky nikdy necítila, ani na návštěvě u kamarádek s dětmi bez košů. Pokud se vám miminko právě narodilo, možná při čtení těchto řádek jen nechápavě vrtíte hlavou a myslíte si: „Proč s tím ty lidi tolik nadělají? Mně pokakané plenky mého miminka skoro voní!“ Dozajista. Počkejte ale, až váš drobeček okusí poprvé vařenou zeleninu (třeba takovou brokoličku, mňam!) nebo snad masíčko. To už si opravdu nebudete k jeho plenkám láskyplně vonět.

V čem je ten trik

Některé koše mají zabudovaný systém, který po každém vložení plenky uvolní do pytle trochu jedlé sody vstřebávající nepříjemné pachy. Jiné koše používají parfémované igelity a folie nepropouštějící zápach doplněné ještě o antibakteriální složky. Pro lepší svědomí ekologicky smýšlejících zákazníků výrobci uvádějí, že použité materiály – igelity, folie – jsou šetrné k životnímu prostředí. Buď se po nějaké době (9 měsících až 5 letech) samy rozloží nebo jsou přinejmenším vyrobeny za použití méně umělých hmot než jiné srovnatelné produkty.

Suma sumárum: Jaké jsou pro a proti těchto sofistikovaných „odpadkáčů“?

Pro
Ušetří vám překotné vynášení plen do popelnice, kdykoli má dorazit návštěva. Ušetří vás, vaši koupelnu a potažmo i půlku bytu nelibého zápachu, který se z plenek dítěte na příkrmech bohužel nepopiratelně line. Ušetří vám čas, jelikož pokakané plenky nebudete muset balit ručně do igeliťáků.

Proti
Neušetří vám moc peněz. Uveďme si to na příkladu typu koše, který každou plenku zabalí do samostatného balíčku. Výrobce uvádí, že do jedné kazety (náplně) se vejde zhruba 180 plenek a vydrží vám až 1 měsíc. (To odpovídá průměrné spotřebě 6 plenek za den, což tak zhruba vychází.) Předpokládejme, že se dítě naučí samo chodit na nočních někdy kolem dvou a půl let, což znamená, že se nákupem koše upíšete k pořízení zhruba 30 náplní (2,5 roku rovná se 30 měsíců, rovná se 30 náplní). Jejich pořizovací cena je přibližně 440 Kč za balení po třech, pročež třicet vás vyjde na 4.400 Kč. Plus pořizovací cena samotného koše, která je v tomto případě zhruba 400 korun, a jste na skoro pěti tisících.

Máte vlastní zkušenost s těmito koši? Nebo řešíte pleny svého dítěte jinak? A jestli ano, co děláte proti tomu, aby to u vás v koupelně/ložnici/kuchyni nezapáchalo?

Témata: Děti, Novorozenec, Batole, Kojenec, Pleny, Kos, Koš, Odpadkový koš, Plen, Pořizovací cena, Pleny na Heureka.cz