Maminka.czRetro

Kousavé punčocháče, pletené vesty, ledvinky... Tyhle módní retro kousky jsme jako děti nesnášeli

Dnešní děti by se asi už velmi podivovaly nad "ohozy" svých rodičů a prarodičů. V obchodech i na e-shopech se to dětskými módními vychytávkami jen hemží, a kdo nemá na sobě nášivky s aktuálními trendy, jako by neexistoval. To pro nás, rodiče, byly podobné vymoženosti hudbou budoucnosti. Na které retro kousky se nedá zapomenout?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

"Mamííí, já chci dnes do školky ty šatičky s jednorožcem, ne kraťásky!" "Mamíí, na hřiště si beru to tričko Minecraft, ne to s dinosaury!"

Podobné věty zná asi každý rodič. Nespokojené dítko toužící po spolužákově kšiltovce s nápisem, mikině s flitry nebo svítících teniskách není dnes nic výjimečného.
To máte: Roblox, Lego, Tlapková patrola, Prasátko Peppa, Mickey Mouse, Šmoulové, Mašinka Tomáš... Rodič aby měl manuál, co je právě hit číslo 1.

O typech dětských módních outfitů radši ani nemluvit. Šaty na desatero způsobů, topy, cropy, džíny skinny, slimfit, jeggins, "zvony"... To všechno znají už dívenky na 1. stupni základní školy. 

VIDEO: LADISLAV ŠPAČEK O PLESOVÉ MÓDĚ 80. LET: DNEŠNÍ ŽENY BY V NÍ NIKAM NEŠLY

O všech těchto výdobytcích doby se nám, rodičům, mohlo za dob našeho dětství jenom zdát. Které retro kousky navždy (a naštěstí) zmizely do propadliště módních dějin?

Klepněte pro větší obrázek

V hlavní roli silon, nylon

Dnes už si maminky neumí představit život bez oblečení z bio bavlny. Popravdě, není se čemu divit, v tomto případě o žádný výdobytek nejde. Kdopak by si nepamatoval kousavé upnuté svetříky, vesty nebo kamaše a mega mega dlouhé punčocháče, které tahal za sebou místo kačera?

Klepněte pro větší obrázek
RETRO GALERIE: Družba, Pramen, Tuzex i pojízdná sámoška. Jak a kde "shopovaly" mámy za totality?

Ponožky v sandálech "forever"

Přestože se tento nešvar objevil nedávno na módních molech, jen málokdo by dnes narval své dítko do bílých ponožek či podkolenek a sandálů...

Klepněte pro větší obrázek

Ve stylu Burdy, Quelle, Neckermannu

Tyto dva módní katalogy šly z ruky do ruky. Zoufalé mámy nám z Burdy nechávaly v době temna alespoň šít, když už nám z toho západního Německa nemohly žádný kousek přivézt. Po revoluci k nám dorazil trend objednávání, takže Quelle nebo Neckermann se staly módní biblí každé mámy.

Klepněte pro větší obrázek

A tak možná na půdě ještě najdeme perly typu pestrobarevných ledvinek (pozor, už jsou zase trendy!), flanelových košil s volány, neonových šusťákovek (ty ale byly spíš trendem své doby než utrpením), XXL košil s vycpávkami, džínů "plísňáčů" a dalších povedených záležitostí.

Klepněte pro větší obrázek

Až tedy budou vaše ratolesti zase brblat, že nemají co na sebe, postrašte je outfity, které jste v jejich letech nosili vy. Uvidíte, že to zabere...

Klepněte pro větší obrázek

Na další perly let 70., 80. i 90. se můžete podívat v naší fotogalerii.

Témata: Dětství, Fotografie, Retro, Móda, Dětská móda, Dětské oblečení a dětská obuv, Styl, Trendy, fenomén, Výbava, tlapková patrola, Minecraft, Socialismus, hudba, Neckermann, Západní Německo, Obchod, Roblox, Šmoulová, Kousek, Trend, Mašinka Tomáš, Kamaše, LADISLAV ŠPAČEK, Prasátko Peppa, Dětská obuv na Heureka.cz