Kouzlení s dýněmi: 5 nejlepších receptů

Věděla jste, že dýně u dětí prakticky vždy zaboduje? Jestli ne, tak ji zkuste!

Dýňová polévka se smetanou

Porce: 4 , Příprava: 10 minut + odležení, Vaření: 10 minut

1 kg dýně hokkaidó, zbavené semínek a nakrájené na větší kostky
500 ml kuřecího vývaru
200 ml smetany na vaření
1–2 stroužky česneku

Kostky dýně v hrnci zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Přibližně po deseti minutách, kdy je dýně měkká, přidáme prolisovaný česnek, jeho množství dávkujeme podle vlastní chuti. Polévku rozmixujeme ponorným mixérem, zjemníme smetanou a dochutíme čerstvě mletým pepřem. Podáváme s chlebovými krutony a kopečkem zakysané smetany, posypané praženými dýňovými semínky.

Tip: Polévka z dýně hokkaidó je velmi rychlá, protože její slupka se nemusí loupat. Stačí ji jen dobře očistit kartáčkem a omýt vodou. Slupka při vaření či jiné tepelné úpravě brzy krásně změkne.

Další skvělý recept na dýňovou polévku naleznete zde: Úžasná DÝŇOVÁ POLÉVKA, která chutná i batolatům!

Dýňové rizoto

Porce: 4, Příprava:15 minut, Vaření: 20 minut

1 středně velká dýně hokkaidó
400 ml zeleninového vývaru
200 ml rýže arborio
2 polévkové lžíce másla
1 cibule, nakrájená najemno
olej z dýňových semínek parmazán, nastrouhaný najemno

Dýni dobře očistíme kartáčkem a nakrájíme na stejně velké kostičky nebo plátky. V silnostěnné, vyšší pánvi rozehřejeme máslo a doměkka na něm osmažíme cibuli i kousky dýně. Jakmile je cibule i dýně měkká, rovnoměrně posypeme rýží, promícháme a zalijeme asi sběračkou teplého vývaru. Rýži je nutné občas míchat, aby se nepřichytila, když se odpaří všechen vývar, přilijeme další sběračku a tento postup opakujeme, dokud není rýže uvařená „na skus“ a zároveň nemá krémovou konzistenci. Servírujeme zakapané dýňovým olejem a posypané parmazánem.

Tip: Během vaření můžete do rizota přidat bylinky, jako je šalvěj, tymián nebo rozmarýn.

Dýňové ravioly

Porce: 4, Příprava: 30 minut, Pečení dýně:30 minut, Vaření:4 minuty

500 g hotového nudlového těsta
1 kg dýně
1 polévková lžíce čerstvého tymiánu
olivový olej
200 g ricotty
100 g parmazánu, nastrouhaného najemno
Na přelití: máslo, 1 polévková lžíce čerstvého tymiánu

Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a dáme na plech. Trochu olivového oleje smícháme s tymiánem a dýni dobře potřeme. Pečeme asi 30 minut při 200 °C. Podle velikosti i druhu dýně se může doba pečení lišit. Dýni oloupeme, hokkaidó loupat nemusíme. Kousek dýně odkrojíme a nakrájíme na kostičky a zbytek v misce rozmačkáme vidličkou. Necháme úplně vychladnout a přidáme ricottu i parmazán, podle chuti dosolíme. Těsto rozválíme na tenký plát, nakrájíme na stejně velké čtverečky nebo kolečka, která naplníme a uzavřeme. Spoje přimáčkneme vidličkou, aby se neotevřely. Vaříme v osolené vodě asi 4 minuty. Na mírném plameni rozehřejeme máslo, přidáme lístky tymiánu a krátce je osmažíme. Hotové ravioly rozdělíme na talíře, posypeme kostičkami pečené dýně a přelijeme máslem. Podle chuti můžeme ještě posypat parmazánem.

Tip:Receptů na nudlové těsto je velké množství.
Vyzkoušejte například 300 g mouky, 3 celá vejce, 1 polévkovou lžíci olivového oleje, 1/2 kávové lžičky soli.

Dýňové řezy

Příprava: 25 minut + chlazení, Vaření dýně: 20 minut, Pečení:40 minut

Na korpus:250 g hladké mouky
125 g másla
1 vejce
2 polévkové lžíce cukru, špetka soli
kůra z poloviny citronu, nastrouhaná najemno
Na náplň:1 malá dýně hokkaidó
2 vejce
5 polévkových lžic medu, část lze nahradit javorovým sirupem
2 polévkové lžíce vysokotučné kysané smetany
šťáva z poloviny citronu

Ze surovin na korpus vypracujeme těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout v ledničce. Dýni rozpůlíme, vydlabeme semínka a oloupeme slupku. Dužninu nakrájíme na menší kostky, ty dáme do kastrůlku, podlijeme trochou vody a necháme 20 minut dusit. Když je dýně měkká, slijeme přebytečnou vodu, dužninu rozmačkáme nebo rozmixujeme na hladký krém a necháme vychladnout. Do vychlazeného dýňového pyré vmícháme med, citronovou šťávu a kysanou smetanu.

Když je vše dobře zapracované, přidáme i vejce a mixérem pomalu, ale důkladně prošleháme. Koláčovou formu nebo menší pekáček vymažeme máslem nebo vyložíme pečicím papírem a na dno prsty upěchujeme těsto. Dno na několika místech propíchneme vidličkou, nalijeme na něj dýňový krém a pečeme 40 minut při 180 °C. Podáváme doplněné kysanou smetanou.

Tip:Těsto na korpus lze udělat i z celozrnné mouky nebo z kombinace bílé a celozrnné. Hotový řez můžeme posypat trochou kakaa nebo strouhané čokolády podle chuti.

Treska s dušenou dýní

Porce: 4, Příprava: 15 minut, Vaření:15 minut

1 menší dýně, oloupaná a nakrájená na malé kostičky
1 malá cibule, nakrájená najemno
1 stroužek česneku, prolisovaný olej na smažení
250 ml zeleninového vývaru nebo vody
4 chlazené filety tresky
máslo a sůl na smažení

V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme máslo, osolíme, promícháme a tresku na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

Tip: Pro dospělé lze k dýni přidat zároveň s česnekem například jemně nastrouhaný zázvor nebo najemno nakrájenou chilli papričku.



Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Silné postavení Luny pomáhá těm ženám mezi vámi, které si myslí, že by měly hodně pracovat a upravovat svůj byt a zároveň tím pověřit…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci