Maminka.czTvoření

Krampolinka: Rozkošné háčkované šaty pro holčičky se tohle léto budou hodit!

redakce 17.  6.  2019
Představujeme vám Kateřinu Ramil alias Krampolinku. Loňskou vítězku kategorie blogerek soutěže Maminka roku, s níž spolupracujeme. A jelikož má úspěšný blog věnující se háčkování, připravuje pro vás návody, podle nichž můžete něco tvořit i vy. Tentokrát rozkošné šatičky pro malé holky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Až vám léto zaklepe na dveře, můžete zeširoka otevřít. Ve stylových háčkovaných šatičkách z příze YarnArt Style budete připraveni i na největší vedra.

YarnArt Style, novinka letošní sezóny, je tvořena ze 67 % bavlnou a z 33 % viskózou. Je krásně jemná, lehká, splývavá a má kovový odlesk. V 50 gramovém klubíčku naleznete 185 metrů příze, která se skládá z několika nitek. Jelikož se jedná o viskózu, je potřeba zvolit hladký háček a dbát na to, abyste pokaždé nabírali všechny nitky.

Výsledek Vás ale zaručeně překvapí. Teda vás – vaše dítko. Návod na šatičky je totiž zpracován pro velikost 110 cm, ale pokud přidáte pár řad, zvětšení jistě zvládnete levou zadní. Takže hurá na ně, ať je v letošním létě stačí váš drobek ještě odnosit.

Maminka roku: Už jste hlasovali pro svoje favoritky?

Šatičky Style, 23 roky
Příze: YarnArt Style, klubíčko zelená č. 663, 2 klubíčka bílé č. 650, zakoupíte na www.mojegalanterka.cz nebo na www.pletemesi.cz
Velikost: 110, hrudník šíře přední díl 24 cm (po natažení 28 cm, tj. obvod hrudníku 48–56 cm), průramek 14 cm, délka vzorovaného dílu 32 cm, celková délka ramínko až spodní olem šatiček 51 cm, odpovídá velikosti 2–3 roky
Háček: 3 mm (hrudníková část, ramínka a olem), 4 mm zbytek šatiček
Na dozdobení knoflík, štítek, dovyrobit kytičku, mašličku, případně stuha šíře 0.8 mm cca 1.5 metru
Hodinový rozpočet: cca 7 hodin včetně úprav
Pro začátečníky

PO – pevné oko
ŘO – řetízkové oko
KS – krátký sloupek
DS – dlouhý sloupek
DS3 - 3 DS sháčkované do jednoho DS

Volánek
ŘO - řetízkové oko
KS - krátký sloupek
PDS - polodlouhý sloupek
DS - dlouhý sloupek
2DS - 2x nahazovaný dlouhý sloupek

Krampolinka: Vlaječková girlanda na křtiny, oslavy i do dětského pokojíčku

Základy háčkování naleznete zde.
Náhrada N jedno volné ŘO za KS, 2 ŘO za PDS, 3 ŘO za DS. Šatičky jsou háčkovány po řadách.

Návod na mašličku naleznete v samostatném videu zde.

Style zelenkavá, háček 3 mm, HRUDNÍKOVÝ PÁSEK
1. řada: 95 oček pružného řetízku + 3 ŘO (N) na obrácení, otočíme
2. řada: háček píchneme do prvního pružného očka od háčku a uháčkujeme DS. Dále háčkujeme DS do každého očka, tj. včetně první N máme 96 DS. Proužek si hezky srovnáme a pomocí PO spojíme s protilehlým koncem, odtud háčkujeme po řadách.
3.–7. řada: N za DS, 95 DS, PO

Zadní díl, háček 3 mm
Přízi neukončujeme a háčkujeme po řadách zadní díl
1.–16. řada: N za DS, 39 DS, háčkujeme tam a zpět, v poslední řadě přízi ukončíme (tj. celkem 40)
Od konce zadního dílu si odpočítáme na každou stranu osm ok (podpaždí), které neháčkujeme.

Dort k prvním narozeninám: Co může a nesmí obsahovat

Přední díl, háček 3 mm
Navážeme přízi.
1.–4. řada: N za DS, 39 DS, háčkujeme tam a zpět (tj. celkem 40)

Ramínko, háček 3 mm
Přízi neukončujeme a háčkujeme po řadách přední ramínko tak, že v podpaždí máme rovný díl, u výstřihu ubíráme v každé řadě 1 DS. Mezi ramínky v přední části na hrudníku neháčkujeme 2 očka.
1. řada: N za DS, 18 DS, otočíme, u výstřihu končíme vždy o jedno očko dříve, v případě, že začínáme novou řadu, vedeme háček do sousedního očka a zde teprve uděláme N za DS
2.–12. řada: N za DS, háčkujeme tam a zpět a ve výstřihu ubíráme. Poslední tři řady mají 10 DS. Necháme si dostatečně dlouhý konec příze a pomocí PO sháčkujeme v rubové straně ramenní části dohromady.
Stejným způsobem uháčkujeme ramínko na protilehlé straně.

Olemování horního dílu, háček 3 mm
V podpaždí v zadní straně šatiček navážeme bílou přízi.
N za KS, očko vynechat, vějířek z 5 PDS. Opakujeme a takto olemujeme rukávovou část a výstřihovou část.

Sukýnková část šatiček, bílá, háček 4 mm
Přízi navážeme dvě očka od švu zeleného horního hrudníkového dílu (jak je pružný řetízek). Pokud máte rádi nákresy, mrkněte do galerie na foto.

1. řada: N za DS, nahodíme, háček vedeme do sousedního očka, s nahozením zpracujeme dvě nitky, nahodíme, háček vedeme do sousedního očka, s nahozením zpracujeme dvě nitky, nahodíme a sháčkujeme vše na háčku do jednoho DS (tj. DS3), 3 ŘO, KS do sousedního očka, 3 ŘO, KS ob jedno očko, 3 ŘO, odtud opakujeme vzor DS3, 3 ŘO, KS do následujícího očka, 3 ŘO, KS ob jedno očko, 3 ŘO. V řadě se nám opakuje 16x vzorek (tj. máme 16x DS3 a zbytek vzoru). POZOR! Řadu končíme 1 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

Domeček v kufříku zvládnete i vy. Zapojte děti, bude je to bavit

2. řada: N za DS (ten nepočítáme do prvního vějířku), dále pod oblouček 5x DS do vějířku, 3 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, 3 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. pod oblouček z předchozí řady uháčkujeme 5 DS do vějířku, 3 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, 3 ŘO. POZOR! Řadu končíme 1 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

3. řada: N za KS, 3 ŘO, DS3 do vějířku (DS háčkujeme do druhého, třetího a čtvrtého DS z vějířku), 3 ŘO, háček vedeme mezi vějířek a KS z předchozí řady, tj. pod 3 ŘO a zde uděláme KS, dále 3 ŘO, háček vedeme mezi KS a vějířek z předchozí řady, zde uděláme KS, 3 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. DS3 do vějířku, 3 ŘO, KS pod ŘO, 3 ŘO, KS pod ŘO, 3 ŘO. POZOR! Řadu končíme 1 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

4.–17. řada: opakujeme řadu 2 a 3

18. řada: N za DS, dále pod oblouček 5 DS do vějířku, POZOR 4 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, POZOR 4 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. pod oblouček z předchozí řady uháčkujeme 5 DS do vějířku, 4 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, 4 ŘO. POZOR! Řadu končíme 2 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

Takhle to dopadá, když uspává táta. Podívejte se na něžné i vtipné fotky

19. řada: N za KS, POZOR 4 ŘO, DS3 do vějířku (DS háčkujeme do druhého, třetího a čtvrtého DS z vějířku), POZOR 4 ŘO, háček vedeme mezi vějířek a KS z předchozí řady, tj. pod 4 ŘO a zde uděláme KS, dále 4 ŘO, háček vedeme mezi KS a vějířek z předchozí řady, zde uděláme KS, 4 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. DS3 do vějířku, 4 ŘO, KS pod ŘO, 4 ŘO, KS pod ŘO, 4 ŘO. POZOR! Řadu končíme 2 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

20.–25. řada: opakujeme řadu 18 a 19

26. řada: N za DS, dále pod oblouček 5 DS do vějířku, POZOR 5 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, POZOR 5 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. pod oblouček z předchozí řady uháčkujeme 5 DS do vějířku, 5 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, 5 ŘO. POZOR! Řadu končíme 3 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

27. řada: N za KS, POZOR 5 ŘO, DS3 do vějířku (DS háčkujeme do druhého, třetího a čtvrtého DS z vějířku), POZOR 5 ŘO, háček vedeme mezi vějířek a KS z předchozí řady, tj. pod 5 ŘO a zde uděláme KS, dále 5 ŘO, háček vedeme mezi KS a vějířek z předchozí řady, zde uděláme KS, 5 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. DS3 do vějířku, 5 ŘO, KS pod ŘO, 5 ŘO, KS pod ŘO, 5 ŘO. POZOR! Řadu končíme 3 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka

28. řada: N za DS, dále pod oblouček 5 DS do vějířku, POZOR 5 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, POZOR 5 ŘO, odtud opakujeme vzor, tj. pod oblouček z předchozí řady uháčkujeme 5 DS do vějířku, 5 ŘO, KS do DS3 z předchozí řady, 5 ŘO. POZOR! Řadu končíme 3 ŘO a DS do náhrady, tj. zůstaneme v půlce obloučku.

29. řada: N za KS, 6 ŘO, KS do středu vějířku, 6 ŘO, KS pod oblouk z předchozí řady, 6 ŘO, KS pod oblouk z předchozí řady, 6 ŘO, KS do středu vějířku. Opakujeme. Končíme PO do náhrady.

Kanýr, zelená, háček 4 mm
1. řada: N za KS, PDS, DS, 2DS, 2 DS, 2 DS, DS, PDS, KS pod oblouk z předchozí řady, opakujeme, okraj se začne mírně vlnit

Kanýr, bílá příze, háček 4 mm
2. řada: pracujeme jakoby v zadní části, N za KS, 5 ŘO, háček vedeme kolem KS z řady 29, tj. vedeme háček zezadu směrem dopředu a zpátky a uháčkujeme zde KS, opakujeme.
3. řada: N za DS, 2DS, 2DS, 2DS, 2DS, 2DS, DS pod oblouk z předchozí řady, opakujeme. Vytvoříme dvojitý vlnící kanýrek.

Dokončení
Zapošijeme volné konce. Šatičky dozdobíme například cedulkou.

Návod, prosím, používejte pro vlastní potřebu. Vždy prosím uvádějte ZDROJ tohoto návodu, tj. www.krampolinka.cz.

Pro rady, nápady a inspiraci jsem založila novou facebookovou skupinku, kde se snažím co nejrychleji reagovat na vaše dotazy, proto neváhejte a připojte se zde.
Mé další háčkoprojekty můžete sledovat na stránce Krampolinka Háčkování nejen na focení, případně se můžete přihlásit k odběru na youtube kanálu zde.
Co se zrovna tvoří #workinprogress naleznete na mém instagramového účtu zde.
Chcete mít jistotu, že Vám žádný návod zdarma neunikne? Můžete se přihlásit i k odběru novinek tohoto webu a každý nový návod zde uveřejněný Vám přijde v odkazu do Vašeho e-mailu.

Už máte novou APKU PRO ANDROID? Můžete zdarma stáhnout do svého telefonu/tabletu zde.

Mnohokrát děkuji za podporu, přízeň a především Váš čas.

Krásné tvoření a hodně zdaru přeje

Kačka

Témata: Tvoření, léto, Šaty, Soutěže, Rozkoš, Vějíř, Hod, Kateřina Ramil, AMC, Příze, Háček, Sloup, Krám, Proužek, YouTube, Bílo, Olma, Stuha, Oblouček

Video