Maminka.czJen pro maminku

Krása není otázkou peněz - 15 tipů zadarmo pro zdraví a krásu

Zuzana Šustová 5.  3.  2013
Krása není otázkou peněz - 15 tipů zadarmo pro zdraví a krásu
Svěží pleť i pevné zdraví stačí udržovat a pečovat o ně velmi snadnými, příjemnými triky, za které nemusíte utratit ani korunu! Což se může (nejen) na mateřské hodit…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

1. Udělejte si čas na kamarádku

Pravidelně se scházejte s přítelkyní, se kterou si můžete popovídat a vypovídat se, což je nejlepší lék na psychické neduhy, které následně vyvolávají fyzická trápení. Rozhovor s kamarádkou, jak vědci dokázali, může být vynikajícím lékem na různé sklíčenosti, úzkosti a stresy ze života, které se projeví ve tváři. Takže když se vymluvíte, uleví se vám i výrazu vaší tváře a třeba i dlouho přecházené bolesti zad a podobně. Navíc se vám při pobývání s kamarádkou též vyplavuje do těla hormon štěstí a pohody, oxytocin, takže si spolu báječně odpočinete.

2. Mějte se ráda, chvalte se a pochvalu vyžadujte i od okolí

Je to velmi zdravé. Mít se ráda stejně tak, jako milujete svou rodinu a blízké. A pochvalu vyžadujte za dobrou večeři, za pěkně vydrhnutou koupelnu, za sehnání revizora na komíny. Za cokoliv chcete! Malé dítě, stejně jako vy si pochvalu zasloužíte, protože oběma to zvedne náladu i sebevědomí. A to se projeví na vaší duševní i tělesné kráse!

3. Naučte se správně dýchat

Jeden ze základních prvků jógy, správný dech neboli pránajáma, viditelně okysličuje a osvěžuje kůži a celý organismus. Pouhý dech - hluboký nádech, hluboký výdech - jako u doktora, když poslouchá průdušky - vás úžasně prokrví a vyživí. Stačí se na dech soustředit. Několikrát za den. Uvědomit si, jak dýcháte a procítit to.

4. Pijte vodu z kohoutku

Nejnovější výzkumy potvrzují, že lidské tělo umí energeticky využít jako tekutinu pro potřebné pH organismu jen čirou pitnou vodu. I když dáte do vody citrón nebo z ní uvaříte čaj, ztrácí své unikátní vlastnosti. Navíc test ukázal, že vypijete-li litr piva, mléka, minerálky či limonády, může se vaše váha zvýšit až o kilogram. Zatímco po vypití litru vody přiberete jen 300 gramů! Další průzkumy ujišťují spotřebitele, že voda kohoutková je zdravější, čerstvější, levnější, ekologičtější a chutnější, než voda balená. Zjistěte na internetu, že skoro všechno se dá léčit vodou. To potvrdil nejen Vincenz Priessnitz, který již roku 1822 založil v Jeseníkách slavné vodoléčebné lázně.

5. Cvičte a pravidelně se hýbejte

Třikrát za týden je super, cvičit každý den je ale nejprospěšnější. Alespoň 30 minut, lépe však hodinu si vyšetřete na rozcvičku, která je vám příjemná. Břicho, zadek a stehna zhubnou nejšikovněji při běhání, cyklistice, na bruslích. Jógou tělo krásně vytvarujete, zpevníte a protáhnete. Ale vyberte si to, co vás bude opravdu bavit, jinak bude efekt na krásu a zdraví třetinový.

6. Relaxujte v tichu a nicneděláním

Vědci zjistili, že to je pro zdravý organismus nezbytně nutné. Klidně každý den si najděte alespoň pár minut, kdy můžete nerušeně v tichosti přemýšlet a "koukat do blba". Věděla jste, že ty nejlepší nápady k vám s největší pravděpodobností přijdou právě ve chvílích lelkování? Nejeden byznysmen má nejbáječnější myšlenky právě v okamžicích, kdy se může nudit. Zmizí ze známého prostředí, přemýšlí třeba ve svém bývalém dětském pokoji, když navštíví rodiče. Ideální je nemít u sebe ani internet. Nezapomínejte, že častým díváním se na televizi si akorát "vymýváte" hlavu a připravujete si podhoubí pro Alzheimera a jiné degenerativní choroby.

7. Procvičujte obličejové svalstvo

Můžete si sehnat příručku obličejové gymnastiky od firmy Dr. Hauschka. Nebo zkuste denně provádět napínání tváře opakováním hlásek X O U. Výrazně artikulujte a otvírejte ústa. Až se budete ráno a večer mazat, nanášejte krém vždy od dekoltu vzhůru, tahy a hlazení opakujte vícekrát, čímž pleť i namasírujete, takže bude prokrvená a doplněná další energií.

8. Čtěte a poslouchejte rozhlas

Pravidelná četba, poslech klasické hudby, rozhlasových her i jiného mluveného slova, stejně jako luštění křížovek udržují v dobré kondici náš mozek, jehož stav má vliv na zdraví celého organismu. A zdraví a spokojenost se zase zrcadlí v přirozené kráse vašeho obličeje.

9. Smějte se a dobře se bavte

Dokonce existuje léčba smíchem. Nazývá se gelototerapie a vy si s její pomocí můžete vyléčit celé tělo. Smích osvěží, zjemňuje a krášlí tvář, tlumí bolest, tenzi a produkci negativních hormonů. Naopak podporuje tvorbu látek pozitivních. Stačí se denně několikrát od srdce smát.

10. Spěte dost a kvalitně

Čím dřív před půlnocí ulehnete do peřin, tím lépe pro vaši krásu a zdraví. Ložnice by měla být čistá, suchá, chladnější, vyvětraná a směřující na východ. Hlavu mějte při spánku natočenou k severu, nohy tudíž k jihu. Podél osy sever - jih se totiž šíří magnetické silové pole, které má příznivý vliv na lidský organismus. Ideální délka spánku je osm hodin (více by vás jen unavilo). Pamatujte, že spánek je jediný čas, kdy tělo regeneruje a obnovuje svou sílu.

11. Odpouštějte

Odpustit někomu, nebo pocit, že bylo odpuštěno vám, přináší úlevu a štěstí. Odpustit je radost, kterou si můžeme vzájemně dopřát, a skoro nic nestojí. Jen trochu přesvědčení a uvědomění si, co je v životě důležité, jak moc si sama sebe vážíte, a že se přece nenecháte trápit křivdami a hříchy, které můžete docela jednoduše odpustit. Nejúčinnější metodou odpuštění je podrobný soupis křivd nebo vypovídání se. Zbavíte se tak úzkostí, sklíčenosti a stresu a to se jednoduše odrazí na zdraví i kráse.

12. Hrajte společenské hry

Bystří mysl, utužují mezilidské vztahy, procvičují logické myšlení, strategické dovednosti a všeobecné vědomosti. Pokud trpíte vášní pro hry počítačové - nebo vaše děti či partner - dopřejte si i blízkým na hraní potřebný čas, protože tyhle hry jsou pro zdravý rozum také přínosem. Jsou dokonce firmy, které u přijímacích pohovorů dávají přednost kandidátům, co hrají na počítači!

13. Choďte na čerstvý vzduch

Větrejte si doma i v práci, choďte do přírody, co nejvíc pobývejte venku. V zimě, v létě. Posílíte tím imunitu, občerstvíte mysl, budete mít šťavnaté líce a přijdete na lepší myšlenky.

14. Staňte se vegetariánkou

To vás očistí, rozzáří a ulehčí metabolismu. Nebudete unavená, vrátí se vám ztracená energie a zhubnete - zvláště, pokud přestanete jíst i mléčné výrobky, jak potvrzují vegani. Potřebné minerály, bílkoviny a tuky pak dodáte tělu díky zelenině, ovoci, luštěninám, ořechům atd.

15. Plánujte a těšte se na věci budoucí

Naprogramujte si dovolenou, divadlo, výstavu, návštěvu přátel, výlet na Milešovku… Vysněte si novou kuchyň nebo poličku na kytky a naučte se hledět do budoucna s radostným pocitem, co všechno si dopřejete a pořídíte báječného, kam se všude podíváte za dobrodružstvím či zábavou. Samozřejmě je fajn umět žít okamžikem, ale pokud budete zdravě plánovat a těšit se na cokoli, i sebemenší drobnosti, přítomnost vám pak bude připadat růžovější a veselejší.

Témata: Časopis Maminka, Jen pro maminku, Krása, Krása a styl, Priessnitz, Logické myšlení, Příjímací pohovor, Tip, Vincenz Priessnitz, Nejlepší nápad, Miles, Známé prostředí, Kohoutková, Byznysmen, Hluboký nádech, Přijímací pohovor, Ota, Nejlepší lék, Radostný pocit, Milešov, Nejnovější výzkum, Zadar, Alzheimer, Záda, Četba