Maminka.czRodina a vztahy

Křik, nadávky, urážky i facky. Smutná realita čtvrtiny partnerských vztahů. Jak je to u vás?

Simona Procházková 22.  9.  2021
Dokážete ovládat vztek, nahromaděný stres a vnitřní napětí, nebo si „blbou náladu” ventilujete doma? Nebo naopak, nejste obětí agresivního chování svých blízkých vy? Varujícím zjištěním je, že nezvládnuté emoce, nadávky, facky, psychický nátlak i hrubé formy fyzického násilí jsou bohužel realitou v mnoha českých domácnostech.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý desátý Čech starší 15 let se občas dopouští některé z forem násilí ve vztazích. Bližší pohled navíc ukazuje, že se ve skutečnosti může jednat o číslo mnohem vyšší. Křik, nadávky a urážky v rámci partnerského vztahu přiznalo 26 % oslovených, kteří žijí v dlouhodobém partnerském vztahu. Vyplývá to z nového průzkumu agentury Nielsen Admosphere ve spolupráci s Ligou otevřených mužů, který mapoval výskyt a formy domácího násilí včetně dopadu covidové pandemie.

VIDEO: Podcast Maminka: Jak v sobě probudit po mateřství ženství?

Celkem 10 % oslovených se v rámci výzkumu označilo za osobu, která se dopouští násilného chování (verbálního, psychického nebo fyzického) ve vztazích, 11 % připustilo, že se nějakého násilného chování vůči partnerovi, dětem nebo jiným členům rodiny dopustili během posledního roku.

„Při zjednodušeném přepočtu se v Česku jedná o více než tři čtvrtě milionu lidí starších 15 let. Přitom je jisté, že jde pouze o špičku ledovce, protože v naší populaci určitě žije mnoho lidí, kteří svůj problém nepřiznají, nebo ho nejsou ani schopni rozpoznat,“ komentuje výstupy výzkumu socioložka Hana Friedlaenderová z výzkumné agentury Nielsen Admosphere.

Agrese a násilí v době pandemie

Výzkum překvapivě ukázal, že počet lidí, kteří se chovají násilně během náročného období pandemie, výrazně nevzrostl. „Rozdíl ve výskytu násilí v rodinách se ve srovnání s výzkumem realizovaným před pandemií neukazuje,” říká Hana Friedlaenderová.

U části populace se však snížila schopnost zvládání emocí a vzteku. Zároveň platí, že samotný výskyt násilí není jedinou veličinou, kterou je možné měřit zhoršení situace v době covidu. „Mohl narůst počet lidí, u nichž se zvýšila intenzita a frekvence násilných epizod. Jinými slovy, ti, kteří se dokázali chovat nenásilně ve vztazích před pandemií, to podle našich dat zvládli i během ní. Zajímavá budou s odstupem času čísla z intervenčních center a jiných organizací pro oběti násilí, která ukážou, zda se během pandemie opravdu zvýšil počet jejich klientů,” uvádí psychoterapeut Evžen Nový, vedoucí týmu programu Zvládání vzteku.

Jak se změní váš vztah, když se narodí děti? Na tohle se raději připravte!

Násilí má řadu podob, nejde jen o nadávky a facky

A mnohé z projevů máme tendenci podceňovat. Výzkum mapoval výskyt různých forem psychického a sociálního násilí, které zatím společnost bere v úvahu mnohem méně než násilí fyzické nebo sexuální. Čtvrtina dospělých, kteří žijí v dlouhodobém vztahu, přiznává, že v něm používá nebo zažívá alespoň občas křik, nadávky a urážky. Mezi další poměrně časté situace patří například ponižování před jinými lidmi, extrémní žárlivost nebo izolování partnera od přátel a rodiny.

Řady forem psychického a sociálního násilí se dopouštějí více ženy než muži. Partneři i partnerky se podle výzkumu shodují, že ženy častěji své partnery kontrolují. Například partnerovi častěji říkají, jaké oblečení má nosit či nenosit, nebo vzbuzují pocit, že muž potřebuje jejich svolení např. k chození do společnosti nebo potkávání se s přáteli. Ženy běžněji projevují i extrémní žárlivost a jsou citlivější vůči ponižování nebo zostuzování před jinými lidmi než muži – samy častěji připouštějí ponižování partnera, ale i častěji uvádějí ponižování ze strany partnera-muže.

Nezvládnutý vztek: strach, nespavost, psychické poruchy a deprese

„Vztek vyvolává fyziologickou reakci těla, při níž jsou uvolňovány mobilizační hormony jako například adrenalin. Pokud jsme těmto stresovým hormonům vystaveni pravidelně a dlouhodobě, může to mít negativní dopad na naše zdraví,“ popisuje psychoterapeut Evžen Nový. Zahraniční výzkumy například potvrzují, že lidé, kteří dlouhodobě nezvládají svůj vztek, jsou náchylnější k chronickým zánětům, poruchám spánku, metabolickým poruchám nebo kardiovaskulárním onemocněním. U žen i mužů, kteří zažívají nezvládnutý vztek a násilí svých partnerů a partnerek, se kromě zvýšeného rizika fyzického zranění objevují konstantní stres a strach, které mohou vést k chronickým zdravotním obtížím, jako jsou bolesti hlavy, zad, opakující se mdloby a záchvaty či poruchy spánku a příjmu potravy.

Stres, sociální izolace i alkohol: Karanténa bohužel přála domácímu násilí

Jak dostat emoce pod kontrolu?

Stres, vztek a agresi lze dostat pod kontrolu „Lidé, kteří se dopouštějí násilí, nejsou jen strůjci problému, ale také nezbytnou součástí jeho řešení. Základním principem je přijetí odpovědnosti za násilí a nehledání výmluv v okolí, jako například manželka si za to může sama, v práci mám blbého šéfa a podobně. Muži odhodlaní řešit svůj problém za námi pak často přicházejí dobrovolně. Odpovědnost za své chování přijímají a mají odvahu hledat řešení,“ říká k tématu Josef Petr, ředitel Ligy otevřených mužů. Ta již šest let realizuje terapeutický program pro muže, kteří mají potíže se zvládáním vzteku vůči partnerce, v práci nebo při výchově dětí. Program Zvládání vzteku funguje v Praze a v Plzeňském kraji.

Témata: Zdraví, Láska a vztahy, Rodina a vztahy, Chování a vztahy, Rodiče, partner, pandemie, Realita, Nielsen, Nadávka, Plzeňský kraj, Křik, Násilí, Praha, Part, Evžen, Čtvrt milionu, Liga, SVOL, Vztek, Emoce, Urážka, Liga otevřených mužů, Nielsen Admosphere, Ponižování, Zdraví na Heureka.cz