Maminka.czRecepty

Křupavý a nadýchaný croissant: Vyzkoušejte recept na francouzskou klasiku

Simona Formánková 17.  9.  2022
Nadýchané pečivo z kynutého vrstveného těsta dovezla do Francie budoucí královna Marie Antoinetta. Od té doby si Francouzi croissant nárokují a jsou na něj náležitě hrdí. Vychutnejte si toto sladké pečivo i vy. Příprava je možná náročnější, ale rozhodně se vyplatí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

  • 500 g hrubé mouky + navíc k posypání
  • 1,5 lžičky soli
  • 50 g cukru
  • 14 g sušeného droždí
  • 300 g změklého másla
  • 1 ks rozšlehaného vejce
  • olej na pomazání

Postup:

Smíchejte mouku, sůl a cukr. Odměřte 300 ml studené vody, přidejte sušené droždí a smíchejte. Hněťte 10 minut. Poté vytvarujte z těsta bochánek a vložte ho do lehce naolejované mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 2 hodiny v lednici chladit.

Mezi dvěma pečicími papíry si pomocí válečku na těsto z kostky másla vyválejte obdélníkovou placku o rozměrech 20 x 15 cm. Máslo nemusí být úplně změklé. Váleček použijte spíš na tlučení a mačkání másla než rozvalování. Vychlazené připravené těsto si přeneste na vál a vyválejte ho do obdélníku o rozměrech 40 x 20 cm. Do jeho středu umístěte obdélníkovou placku z másla.

Překlopte jednu stranu těsta nahoru, aby zakrývala polovinu máslové placky. Druhou stranu těsta překlopte přes máslo stejným způsobem tak, aby se obě strany těsta setkaly ve středu másla. Těsto přeložte na polovinu, aby se místo, kde se konce těsta setkávají, stalo pomyslným švem. Omotejte potravinovou fólií a nechte 30 minut vychladit v lednici.

Zopakujte tento postup ještě 2x bez přidání dalšího másla a poté nechte vychladit v lednici přes noc. Následující den vyndejte těsto na hladký povrch a vyválejte ho do velkého obdélníku o rozměrech 60 x 30 cm. Použijte ostrý nůž nebo řezačku na pizzu a těsto rozřízněte podélně na 2 dlouhé pruhy. Každý z nich pak nakrájejte na 6 nebo 7 trojúhelníků se dvěma stejnými stranami.

Každý z trojúhelníků chyťte za dva rohy u základny a jemně ho za ně protáhněte a rozšiřte. Pak můžete začít zavinovat tvar croissantu od základny každého trojúhelníku a dbejte na to, aby nedošlo k roztržení těsta. Nakonec se ujistěte, že špička každého trojúhelníku skončí zastrčena pod croissantem, aby vám držely croissanty tvar a při pečení se nerozjely. Chcete-li croissanty naplnit, dejte náplň k základně trojúhelníku předtím, než začnete rolovat.

Máte-li "rohlíčky" zavinuty, ohněte jejich konce směrem dovnitř, aby vznikly ty opravdové croissanty, a pak je přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte lehce naolejovanou potravinovou fólií a nechte ještě kynout po dobu zhruba 2 hodin, aby se jejich objem zdvojnásobil.

Předehřejte troubu na 180 °C. Smíchejte rozšlehané vejce se špetkou soli a croissanty jím potřete. Pečte přibližně 15 až 18 minut dozlatova a nechte vychladnout na pečicí mřížce.

Tento recept pro vás připravil web recepty.cz

Témata: Recepty, Jídelníček, jídlo, Vaření, Cukr, Vaření pro rodinu, vůně, suroviny, Recept, Croissant, Trojúhelník, Pečivo, Sůl, Fólie, Těsto, Máslo, Francouzsko, Francie, Marie Antoinetta