Maminka.czTěhotenství

Krvácení v těhotenství: Co může být jeho příčinou?

Alena Štouračová 6.  6.  2011
Krvácení v těhotenství: Co může být jeho příčinou?
Co dokáže těhotnou ženu pořádně vystrašit? Náhlý krvavý výtok nebo špinění. Na jednu stranu nemusí být důvod k panice, protože špinění se často objevuje několik dnů před termínem očekávané menstruace, na druhou stranu však může být krvácení známkou mimoděložního těhotenství nebo hrozícího potratu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zahnizďování vajíčka

Mírné krvácení se může objevit hned zpočátku těhotenství před termínem očekávané menstruace. Toto špinění zpravidla znamená, že se vajíčko zahnizďuje v děloze.

U spousty těhotných žen se v prvním trimestu těhotenství špinění objevuje celkem často – těhulky se ovšem nemusejí bát, jde o naprosto normální jev. Špinění bývá doprovázeno bolestí v podbřišku a během několika dnů samo zmizí.

UDRŽTE SI PŘEHLED: (Ne)populární Rh faktor

Menstruace? Výjimečný úkaz

Naprosto výjimečně se stává, že těhotná žena menstruuje (a v prvních týdnech těhotenství tak nemusí vůbec poznat, že je v jiném stavu). Nejde ovšem o pravidelnou periodu po celou dobu gravidity, jeden či dva menstruační cykly se vyskytují především v prvním trimestru.

Menstruace v tomto případě nemusí znamenat závažný problém. V ženském těle, zvláště na počátku těhotenství, totiž přetrvávají cyklické změny a krvácení je způsobeno především hormonální nerovnováhou. Jste-li ovšem z „těhotenské“ menstruace nesvá, raději se poraďte se svým ošetřujícím lékařem.

Změny placenty v druhém trimestru

V druhém trimestru může být krvácení způsobeno rovněž změnami placenty, která se může uvolnit již v období před plánovaným těhotenstvím. K další příčině nepříjemného krvácení se řadí zvýšená lomivost cév v děloze nebo poranění děložního hrdla, k němuž může dojít například při pohlavním styku.

Mimoděložní těhotenství

Jestliže se oplodněné vajíčko uhnízdí mimo děložní dutinu – nejčastěji ve vejcovodu, na vaječníku nebo vzácně v dutině břišní – mluvíme o mimoděložním těhotenství. V tomto případě bývá plodové vejce velmi agresivní, prorůstá do stěny orgánu, narušuje cévy a tím může dojít k náhlému a silnému krvácení. Těhulka by v tomto případě měla co nejdříve navštívit lékaře, neboť je ohrožena na životě. Léčba mimoděložního těhotenství spočívá v odstranění oplodněného vejce.

Oplodněné vejce uhnízděné mimo děložní dutinu může odumřít také samovolně. Tento potrat bývá doprovázen mírným krvácením a křečovitými bolestmi. Těhulky se však v současné době nemusejí bát nepříjemných komplikací způsobených mimoděložním těhotenstvím. Díky povinnému ultrazvukovému vyšetření bývá mimoděložní těhotenství zpravidla diagnostikováno včas.

Spontánní potrat

Těhotnou ženu dokáže pořádně vylekat zvláště silné krvácení doprovázené bolestí. Může se jednat o velice závažný problém, proto by těhulky neměly otálet a okamžitě by měly vyhledat lékařskou pomoc. Krvácení totiž může být známkou hrozícího nebo již probíhajícího samovolného (neboli spontánního) potratu. Se spontánním potratem se setká zhruba patnáct procent těhotných žen.

Ke spontánnímu potratu často dochází ještě před tím, než žena zjistí, že je v jiném stavu. Co je jeho příčinou? Za spontánní potrat může většinou abnormální vývoj plodu nebo placenty jako produktu početí. V případě těhotné ženy ke spontánnímu potratu přispívají především infekce, imunitní faktory nebo porucha pohlavních orgánů.

Syndrom mizejícího dvojčete

Špiněním či slabým krvácením je doprovázen rovněž syndrom mizejícího dvojčete. O co se jedná? Jde o jev, kdy během dvojčetného těhotenství jeden ze zárodků zanikne a druhý se dále vyvíjí. Dochází k němu během prvního trimestru a postihuje zhruba dvacet procent všech těhotenství s dvojčaty. I když druhý zárodek zanikne, těhotenství dále pokračuje. Zaniklý zárodek totiž zpravidla bývá částečně nebo úplně zpětně vstřebán matkou či druhým dvojčetem, což je doprovázeno již zmíněný slabým krvácením nebo špiněním.

Témata: Těhotenství, Dvojčetného těhotenství, Muž, Plodové vejce, Mírné krvácení, Byt, Dvojčetné těhotenství, Krvácení, Mizející dvojče