Maminka.czŠkolák

Jak zastavit krvácení z nosu u dětí a kdy už raději volat lékaře?

Simona Procházková 6.  3.  2023
U dětí dochází ke krvácení z nosu téměř vždycky následkem poranění žilek v nose, které si způsobí samy příliš silným smrkáním nebo tím, že si strkají něco do nosu. Co dělat a jak krvácení zastavit? Proč neplatí mýtus, že musíte dát hlavu do záklonu? A kdy volat lékaře?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jaké jsou nejčastější příčiny krvácení z nosu (neboli epistaxe) a jak ho zastavit? Dítko začne krvácet z nosu nejčastěji v důsledku poranění přední části nosu, kde se nachází velké cévní pletence, případně je zdrojem krvácení překrvení nosní sliznice například při silné rýmě a nachlazení. Většinou nejde o nic vážného, ale i tak by měla být vždy zjištěna příčina krvácení, aby se vyloučily možné závažnější zdravotní problémy.

VIDEO: Jak zastavit krvácení. Rady záchranáře Víta Samka

V naprosté většině případů má krvácení mírný průběh a ustává samo, přesto je – obzvláště u dětí – na místě vědět, jak si v takovém případě poradit. Takže jak na první pomoc?

Nezaklánět hlavu a přiložit studený obklad

  • Posadíme dítě tak, aby mělo předkloněnou hlavu (nikoli zakloněnou, jak se někteří lidé domnívají) a otevřená ústa, aby se zabránilo polknutí nebo vdechnutí krve – to by zastavilo dýchání nebo způsobilo zvracení.
  • Stiskneme dítěti palcem a ukazováčkem nos ze stran a držíme ho stisknutý asi deset minut, aby se vytvořila sraženina.
  • Je-li to možné, přiložíme dítěti na čelo led nebo ručník namočený ve studené vodě.
Klepněte pro větší obrázek

Pokud se po výše doporučených opatřeních krvácení během půlhodiny nezastaví, je nutné převézt dítě na pohotovost.

Alespoň hodinu by mělo být dítě v klidu

Když se podaří krvácení z nosu zastavit, je důležité, aby si dítě čtyři až pět hodin nesahalo na nos. Také by mělo zůstat alespoň hodinu v klidu, protože jakýkoli podnět by mohl znovu spustit krvácení.

V žádném případě se nesmí dítěti do nosu vkládat vata nebo gáza. Nosní dutina by se mohla ucpat a vyjímání vaty by mohlo spustit nové krvácení. Zavádění tamponu patří do rukou odborníků.

Rozšíření a prasknutí kapilár bývá také způsobeno zánětem, jehož příčinou jsou třeba nachlazení, alergie nebo suchý zimní kašel. Když je krvácení způsobeno těmito příčinami, nebývá bolestivé.

Základy první pomoci: Dušení se, krvácení, popálení, úraz hlavy... Víte, jak reagovat?

Může se ale stát, že se dítě v noci probudí a nalezne červené skvrny na polštáři nebo pyžamu. Pokud se krev spustí v noci, může ji dítě také spolknout. Pak se může stát, že spolykanou krev vyzvrací nebo vyloučí v podobě velmi tmavé stolice.

Pokud vaše dítě krvácí z nosu častěji než jednou za měsíc, navštivte s ním lékaře, který stanoví pravděpodobnou příčinu krvácení.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Školák, Batole, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, rýma, nachlazení, Vincent, mýtus, Suchý, Gáza, Krev, Lékař, Vít Samek, Lék, Krvácení, Tampon, Stisk, Poranění, Žilka, Pylová, Červená skvrna, Sraženina, Zdraví na Heureka.cz

Video