Maminka.czMaminka v porodnici

Rodit vleže na zádech je špatně. Jaké polohy ženám pomohou? Vysvětluje přednosta Porodnice Bulovka Michal Zikán

Tereza Víchová 5.  3.  2024
Se seriálem Maminka v porodnici jsme před časem zavítali na pražskou Bulovku. Přednosta Michal Zikán nám v rozhovoru vysvětlil, jak je to s rozením na porodnickém lůžku a které polohy pro porod volí ženy nejčastěji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Porod vleže na zádech byl v minulosti běžná věc. Ale rodí takto ženy i dnes? 

"Pokud porod běží normálně, svým tempem a bez komplikací, pak je dobře, když si žena v průběhu kontrakcí nebo na vypuzení miminka zvolí polohu, která je jí příjemná," říká rozhodně Michal Zikán s tím, že porodnické lůžko se i tak často využívá.

"Porodní lůžko je praktické třeba pro ošetření po porodu. Řada žen nakonec lůžko i preferuje, protože tam jde zajistit prakticky jakákoliv poloha pro porod. Přidáme sem třeba hrazdičku a žena může rodit v poloze na všech čtyřech," popisuje dále Michal Zikán.

I ona diskutovaná poloha na zádech už dávno neznamená vleže, ale spíš v polosedě.

"Když si žena opře plosky nohou a přitáhne kolena k břichu, mechanismu porodu to pomáhá. Hlavička pak správně postupuje pánví. Není tak třeba se té polohy bát, řada žen ji stále preferuje," objasňuje odborník.

Které další polohy pro porod ženy v Centru porodní asistence volí?

  • Na čtyřech.
  • Na boku.
  • V podřepu.

Podívejte se na video, kde se dozvíte vše podrobně. A také tu najdete informaci, která poloha je nejčastější pro porod v Centru porodní asistence.

Na Bulovce jsme natáčeli o přirozeném porodu:

Maminka v porodnici: Centrum porodní asistence na pražské Bulovce fandí přirozeným porodům. A má úspěch!

Maminka v porodnici

Vydáváme se za vás do porodnic celé České republiky, natáčíme tu videa, abyste viděli realitu, ptáme se na všechno, co vás zajímá. S námi si vyberete tu nejlepší porodnici.

Témata: Porod, Maminka v porodnici, Rozhovor, Porodnice, Nejlepší video, Bulovka, žena, kontrakce, Porodní centrum, Poloha, Mícha, Michal Zikán, Porodnice Bulovka, Záda, Přednosta, Lůžko