Maminka.czSlavné maminky

Které známé mámy schraňují svým dětem vzpomínky? Život v kufříku pomáhá těm opuštěným

Dita Mrázková 17.  8.  2022
Schováváte svým dětem fotky, první zoubky nebo výkresy? Ne všechny mají to štěstí, že jejich minulost a rané dětství někdo "střádá". A právě proto vznikl nadační fond LA VIDA LOCA, který podporují i známé maminky – třeba herečka Klára Trojanová, módní návrhářka Kateřina Geislerová nebo operní pěvkyně Ester Pavlů. Co si pamatují z dětství a co schovávají svým dětem?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Není tajemstvím, že každoročně je odloženo nebo odebráno matce přímo v porodnici až 500 dětí. Jejich vzpomínky na první dny, týdny, měsíce a roky života jsou proto uchovávány v kufřících, kam je pro ně ukládají zdravotní sestry, pečovatelé a náhradní rodiny. Patronkami tohoto projektu jsou i známé maminky, které mimo jiné zavzpomínaly i na své dětství.

Každé dítě má právo znát svůj příběh. To je podtitul projektu nadačního fondu LA VIDA LOCA Život v kufříku. Jeho součástí je celkem 60 porodnic po celém území České republiky. 

Klepněte pro větší obrázek

Ušlechtilý projekt zaštiťují i patronky – maminky z řad osobností. Na jejich vzpomínky z dětství i na to, zda nějaké ukládají také svým dětem, jsme se zeptali známé herečky, návrhářky a operní pěvkyně.

Klára Trojanová, herečka

Klepněte pro větší obrázek
 

1. Jaká je vaše nejranější vzpomínka z dětství?

Pamatuji si, jak spím v jeslích v postýlce. Pak si hned vzápětí  vybavuji sporťák, tedy kočárek, ve kterém mě máma vozila. A asi úplně nejranější moje vzpomínka, kterou mi pak i táta potvrdil, je ještě z období, kdy jsem byla nechodící miminko. Ležela jsem u tátova stolu a koukala se, jak táta pracuje. To mě uklidňovalo. Divil se, jak si to můžu pamatovat, ale já ho prostě vidím sedět u toho stolu.

2. Jak jste vašim dětem sbírala jejich vzpomínky?

Vzhledem k tomu, že máme čtyři děti, tak u těch prvních jsem psala deník docela pečlivě. U těch dalších už moc ne, v podstatě skoro vůbec. A co jsem jim schovala? Něco málo: první botičky, dupačky, talířky, prostě takové hezké kousky, které se mi taky líbily. Ale žádné speciální místo na jejich ukládání nemám. Jsou schované někde ve skříni, aby je potomci mohli dát jednou zase svým dětem.

VIDEO: Jak funguje přechodné pěstounství? Aninka neznala ani kočárek

Témata: Děti, Porod, Slavné maminky, Novorozenec, Porodnice, Mateřství, Psychika, Syn, Matka, herečka, Dětství, Anketa, projekt, Filip, opuštěné děti, Nadace, Klára Trojanová, Kateřina Geislerová, Život v kufříku, Ester Pavlů, LA VIDA LOCA, vzpomínky, návrhářka, operní pěvkyně, Máma