Maminka.czKrása a styl

Který make-up je pro vás ten nejlepší?

Jana Knaislová 11.  6.  2015
Vybrat si pro svou pleť správný make-up, může být docela věda. Záleží na tom, co od něho očekáváte a jaký typ pleti máte. Pamatujte na to, že ideální make-up dokonale splyne s pletí a není téměř vidět.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přesto, že kosmetický trh úspěšně zaplavily BB a CC krémy, make-up patří mezi stálice dekorativní kosmetiky. Správně zvolený make-up je totiž základem bezchybné a zdravé pleti. Dokáže zakrýt drobné nedokonalosti, zmatnit, vypnout i rozjasnit povadlou a unavenou pleť.

Čím jste mladší a vaše pleť dokonalejší, nepotřebujete těžký, výrazně krycí make-up, s přibývajícími roky je již situace trochu odlišná. Jenže jak najít ten správný? Základem je vědět, jaký máte typ pleti, jaké druhy pleťových krémů vám všeobecně nejlépe vyhovují a od toho se odvíjí následně i výběr konkrétního make-upu. Existuje jich spousta druhů a každý má jiné účinky.

Hydratační

Vhodný zejména na normální, sušší a dehydratovanou pleť. Zvláčňuje, vyživuje, zamezuje nepříjemnému pnutí a jemně vyhlazuje. V tekuté podobě je vhodnější pro mastnější typ pokožky, hutnější krémové konzistence dobře snáší suchá pleť. Make-up sjednocuje pleť a nevysušuje ji. Pokud chcete být trendy a mít bezchybnou, přirozeně vypadající pleť, sáhněte právě po tekutém hydratačním make-upu, který dokonale splyne s pletí a nevytváří na obličeji vzhled masky.

Rozjasňující

Nejlepší typ make-upu, když jste nevyspalá. Je bohatý na pigmenty, které prozáří unavenou a mdlou pleť. Příliš se však nehodí na mastnou pleť s rozšířenými póry, protože méně kryje. Nedokonalosti mnohdy spíše zvýrazní a upoutá tak na ně pozornost.

Matující

Hodí se pro smíšenou, mastnou a problematickou pleť. Měl by být bez obsahu oleje s lehčí konzistencí, antibakteriálními účinky a bohatý na pudrové částečky, které po nanesení dobře kryjí a zbaví pleť nadbytečného lesku. U některých make-upů je lepší pro zvýšení účinku pleť na závěr ještě přepudrovat. Matující make-upy mohou mít také lehkou, našlehanou pěnovou konzistenci, která se jednoduše spojí s pletí a lehce se roztírá.

Se zmatňujícími účinky jsou často k dostání kompaktní make-upy. Obvykle se nanášejí pomocí navlhčené houbičky nebo na sucho jako pudr. Bývají také k dostání ve voděodolné variantě a s UV filtrem, ty jsou ideální právě pro letní období.

Liftingový

Sáhněte po něm v případě, že máte pleť povadlou s drobnými vráskami a linkami. Právě ty dokáže tento vypínací make-up dokonale zamaskovat i vyhladit a celkově sjednotit pleť. Řada liftingových make-upů navíc obsahuje anti aging složky, které pomohou eliminovat vrásky, vyživují, regenerují a dodávají pleti jas.

Jejich součástí bývá i SPF, tedy ochranný sluneční faktor, ochrání pleť před předčasným stárnutím vlivem UV záření i před vznikem pigmentových skvrn. Opatrnost je na místě při použití pudru, protože se může nadměrně usazovat v hlubších vráskách.

Citlivá pleť pod nánosem špatně zvoleného make-upu hodně trpí, je více podrážděná a červená, make-up jí zkrátka nesedí. Pokud tedy máte senzitivní pleť, vybírejte vždy make-up určený pro tento typ pleti. Neměl by pokožku dráždit, ale naopak komfortně zklidňovat.

Zkoušejte přímo na své pleti

S nákupem make-upu nikdy nespěchejte, pokud mají v parfumerii vzorky, řekněte si o ně a vyzkoušejte ho doma na denním světle přímo na obličeji. Umělé osvětlení přirozenou barvu zkresluje a právě u make-upu můžete snadno sáhnout vedle. Konkrétní odstín by měl být co nejbližší tónu vaší pleti, nebo i o malinko světlejší, jinak líčení nebude vypadat přirozeně a tmavší odstín vám zbytečně může i přidat pár let navíc a ještě dodá nepěkný vzhled masky.

Obvykle ale nestačí jeden odstín na celý rok, protože přes zimu bývá pleť bledší, v létě naopak opálenější, i na to při výběru odstínu pamatujte. Může se stát, že žádný odstín nebude přesně vyhovovat tónu vaší pleti, tak klidně smíchejte dva odstíny od jednoho typu make-upu. Pokud jste zvolila přece jen tmavší, před aplikací jej v dlani promíchejte s trochou denního krému.

Nespěchejte, make-up potřebuje svůj čas

Než make-up nanesete na obličej, měl by být ošetřený denním krémem a také bezbarvou podkladovou bází, která vyplní případné rozšířené póry a pleť dokonale vyhladí. Možností, jak nanášet make-up na obličej máte hned několik – houbičkou, speciálním štětcem nebo prsty. Záleží jen na vás, co vám bude nejvíce vyhovovat.

S nanášením make-upu nespěchejte. Je třeba ho precizně rozetřít, a to vždy od středu obličeje do stran, pozornost věnujte oblasti kolem nosu a úst, nezapomeňte ho dotáhnout až k uším, k okrajům vlasů a na krk, aby přechody byly nenápadné a líčení vypadalo kompaktně. Přes make-up ještě můžete do pleti vťuknout krycí korektor.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Foto: Archiv firem

Témata: Krása a styl, Mák, Suchá pleť, Guerlain, Vaš, Vráska, Acne, NEJ, Limitovaná edice, Citlivá pleť, Stálice, Mak, Nepříjemné pnutí, Spousta druhů, Flora, Make-up