Maminka.czTěhotenství

Kterým potravinám dáte v těhotenství stop?

Vanda Stöckbauerová 22.  8.  2011
Kterým potravinám dáte v těhotenství stop?
Možná vás během gravidity neustále honí mlsná. Jestli máte chuť na hermelínový salát nebo třeba tatarský biftek, raději si ji nechte zajít. Bezpečnost dítěte je přece přednější.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během těhotenství si dávejte víc než kdy jindy pozor na to, co jíte. Nemusíte držet žádné speciální diety, ale měla byste jíst zdravě, protože vaše tělo se musí vyrovnat s novým stavem a usilovně pracuje. Vyhněte se však potravinám, které by mohly být potenciálně nebezpečné, v průběhu gravidity jste totiž mnohem náchylnější k onemocnění gastrointestinálními infekcemi, jako je např. salmonelóza či listerióza (může způsobit potrat, předčasný porod nebo úmrtí dítěte krátce po porodu).

Nevhodné potraviny

Alkohol - to, že je pro plod toxický, ví snad každý. Ačkoli někteří odborníci tvrdí, že sklenička vína nebo malé pivo neuškodí, je velmi těžké určit přesné množství alkoholu, které je pro vývoj miminka zcela bezpečné. Pokud máte jakékoli pochyby, zeptejte se svého ošetřujícího lékaře. Je zřejmé, že riziko potratu a vrozených vad je tím vyšší, čím více alkoholu žena vypije a čím častěji ho konzumuje.

Kofein - jeho nadměrný příjem může mít vliv na porodní váhu, která může být nižší. Kofein prostupuje placentární bariérou, dostává se do krve plodu a způsobuje zrychlení srdeční akce a dechové frekvence. Během gravidity se navíc zpomaluje jeho odbourávání ze tří čtyř hodin až na osmnáct! Kromě kávy je zdrojem kofeinu také čaj (černý, zelený), kolové limonády a energetické nápoje. Podle odborníků by těhotné ženy neměly konzumovat více než jeden šálek kávy denně.

Syrové maso- „tatarák“ si opravdu po celých devět měsíců odepřete. Syrové maso (stejně tak nedostatečně tepelně upravené) může být původcem řady nebezpečných nákaz (listerióza, toxoplazmóza). Když budete připravovat karbanátky, neochutnávejte směs, jestli je dostatečně slaná! Stejně tak vždy po krájení masa důkladně omyjte prkénko. Vyhněte se také uzeným rybám (losos, makrela) a suši. Nebezpečí představují i tepelně neopracované masné výrobky (métský salám, čajovka). Rovněž je nevhodné zastudena konzumovat vařené masné výrobky (jitrnice).

Nepasterizované mléčné výrobky - nepijte syrové mléko z mlékomatu a u mléčných výrobků zkontrolujte na obalu, zda jsou vyrobeny z pasterizovaného mléka. Odborníci radí vyhýbat se zrajícím a plísňovým sýrům (niva, brie, hermelín apod.), protože představují potenciální riziko pro plod. Pokud jim nemůžete odolat, vybírejte pouze opravdu kvalitní výrobky, vždy kontrolujte datum spotřeby a dopřejte si je pouze v omezeném množství. Naopak tvrdé sýry (samozřejmě čerstvé) žádné riziko nepředstavují.

Syrová vejce a majonézové výrobky - jsou potenciálním zdrojem salmonelózy, proto se jim raději vyhněte. Pozor na doma či v restauraci připravované omáčky (např. tatarskou). Riziko představuje také oblíbená točená zmrzlina či cukrářské výrobky se žloutkovou náplní. Jestli máte celé těhotenství chuť na zmrzlinu, dopřejte si raději bezpečnou z chladicích boxů.

Další riziko, které mnoho budoucích maminek podceňuje, představuje špatně omytá zelenina. Přitom například tolik obávanou toxoplazmózu chytíte spíše ze špinavé zeleniny nebo syrového masa než od kocoura, který celý život nevystrčil čumáček z bytu. Zeleninu a ovoce proto vždy důkladně omyjte.
Pokud narazíte na nahnilé kusy, rovnou je vyhoďte.

Dodržujte pravidlo neokrajovat, ale vyhazovat! Totéž platí pro chléb, pečivo, marmeládu a podobně. Plíseň totiž není jen na viditelných částech, ale prostupuje celou potravinou. V těhotenství se nedoporučuje jíst ryby, u kterých je pravděpodobný zvýšený obsah rtuti (např. žralok, mečoun). Další skupinu představují potraviny, které nejsou při jednorázové konzumaci nebezpečné, je však lepší si je odepřít - konzervy, light výrobky, uzeniny a jídla z fastfoodů.

Nevhodné jsou i některé bylinkové čaje. Například maliníkový je do 36. týdne těhotenství nevhodný, protože usnadňuje vyvolání kontrakcí. O pití bylinkových čajů se raději poraďte se svým lékařem či lékárníkem. Důležité je dávat přednost čerstvým potravinám před polotovary. Snažte se jíst co nejvíce kvalitních potravin a připravovat si jídla sama. Doma uvařené pokrmy spotřebujte vždy do následujícího dne a uchovávejte je v uzavíratelných boxech v ledničce.

SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!

Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Syrové mléko, Sto, Nový stav, Těhotenství nevhodný, Jitrnice, Plísňový sýr, Nadměrný příjem, Čumáček, Potenciální riziko, STOP