[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Kukuřičné lupínky sice skutečně nejsou tak sladké jako třeba čokoládové snídaňové kuličky, ale bohužel platí, že aby měly nějakou chuť, o to více je v nich soli. Jak říká Karolína Hlavatá, odbornice na výživu z iniciativy Vím, co jím, právě kombinace sice menšího množství cukru, ale většího množství soli způsobí, že nám i dětem chutnají.
"Běžně obsahují 2,2 gramu soli na 100 gramů výrobku, což je stejně jako nejslanější tavené sýry nebo párky," doplňuje odbornice na výživu s tím, že takové množství soli je pro děti nezdravé. Přímo zatěžuje ledviny, a navíc si kvůli tomu dítě odmalička zvyká na zbytečně vysoký příjem soli. Nové výzkumy přitom ukazují, že je to právě slaná chuť, která zvyšuje chuť k jídlu, a tak i sklony k obezitě.
Na kukuřičné lupínky jsme se před časem zaměřili v rámci hodnocení snídaňových cereálií ve spolupráci s iniciativou Vím, co jím. V čem ještě může být problém vedle příliš slaných lupínků? Například v plněných cereáliích, protože často obsahují množství tuku, často navíc ne příliš kvalitního.