Kulinářský výlet do Německa

Kuchyně našich západních sousedů má mnoho společného s tou naší. Nechybí maso, kořenová zelenina ani kysané zelí. Nechte se inspirovat recepty z různých koutů Německa.

Severoněmecká krevetová polévka 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 1 cibule, 2 mrkve, 2 brambory, 1 lžíce másla, 120 ml suchého bílého vína, 800 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany ke šlehání, sůl a pepř, citronová šťáva, 300 g předvařených krevet, kerblík na ozdobu

Cibuli oloupejte a nasekejte najemno. Mrkev a brambory oškrábejte a nakrájejte na kostičky. Na másle orestujte cibuli, přidejte mrkev a brambory, ještě chvíli opékejte a pak zalijte vínem.

Nechte krátce redukovat, přilijte vývar a vařte na mírném plameni asi 15 minut doměkka. Rozmixujte tyčovým mixérem, vmíchejte polovinu smetany, dochuťte solí a pepřem a zakápněte citronovou šťávou.

Zbylou smetanu vyšlehejte. Krevety orestujte na troše oleje, dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Polévku podávejte s krevetami, šlehačkou a kerblíkem. 

Klepněte pro větší obrázek

Zelné závitky z Allgäu 

4 porce, 80 minut

Potřebujeme: Těsto: 300 g hladké mouky + na podsypání, 3 vejce, 2 lžíce rostlinného oleje, sůl, máslo na vymazání a na potření; Náplň: 1 cibule, 1 jablko, 1 lžíce másla, 200 ml suchého bílého vína, 600 g kysaného zelí, 2 bobkové listy, 3 kuličky jalovce, 2 kuličky nového koření, 1 lžička mletého kmínu, sůl a pepř

Na vál odvažte mouku, uprostřed udělejte důlek a do něj vyklepněte vejce, přidejte olej a sůl. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte půl hodiny odpočívat.

Mezitím oloupejte a nasekejte cibuli. Jablko zbavte slupky a jádřince a nakrájejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte máslo, nechte zesklovatět cibuli, přidejte jablka a chvíli restujte. Zalijte vínem a přidejte okapané zelí spolu s kořením. Dochuťte solí a pepřem a asi 30 minut duste na mírném plameni. Vyjměte bobkový list a kuličky koření a nechte vychladnout. Troubu předehřejte na 180 °C.

Těsto vyválejte a nakrájejte na pruhy asi 30 x 50 cm. Na část každého naneste vyždímanou náplň, zarolujte, nakrájejte na špalíčky a skládejte do vymazané zapékací mísy. Nakonec potřete máslem a pečte 30 až 40 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Do náplně můžete pro zahuštění přidat dvě menší rozmačkané vařené brambory

Drážďanské tvarohové kobližky 

4 porce, 70 minut

Potřebujeme: 50 g rozinek, 6 lžic tuzemáku, 800 g brambor typu B, C, sůl, 100 g hladké mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 2 vejce, 60 g krupicového cukru, 2 lžičky citronové kůry, 250 g měkkého tvarohu, 30 g másla skořicový cukr na posypání, jablečné pyré k podávání 

Rozinky namočte do vlažného tuzemáku. Brambory omyjte a ve slupce uvařte doměkka. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte. Vmíchejte mouku s práškem do pečiva, vejce, špetku soli, cukr, citronovou kůru a tvaroh a nechte 20 minut odležet. Rozinky slijte (tuzemák použijte třeba do čaje) a vmíchejte do těsta.

Pomoučněnýma rukama tvarujte placičky, smažte je v oleji, nechte okapat na papírové utěrce a posypejte skořicovým cukrem. Podávejte ideálně s jablečným pyré. 

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí hrudí se zelenou frankfurtskou omáčkou 

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme: 250 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 1 kg hovězího hrudí, 1 bobkový list, 2 kuličky nového koření, 3 kuličky, celého pepře, sůl a pepř, 500 g brambor typu B, 2 hrsti čerstvých bylinek (pažitka, petrželka, kerblík, řeřicha, brutnák aj.), 3 vařená vejce, 1 šalotka, 250 g zakysané smetany, 150 g bílého smetanového jogurtu, 2 lžíce citronové šťávy, krupicový cukr

Kořenovou zeleninu očistěte a nakrájejte na větší kousky. Maso opláchněte a spolu se zeleninou a kořením vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo ponořené, osolte a přiveďte k varu. Odstraňte pěnu z hladiny a na mírném plameni vařte asi 2 hodiny.

Mezitím oloupejte brambory, překrájejte je a vařte v osolené vodě 20 až 25 minut doměkka. Bylinky operte, osušte a nasekejte najemno. Vejce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Šalotku očistěte a nasekejte najemno. Smíchejte v misce s vejci, bylinkami, kysanou smetanou a jogurtem. Dochuťte citronovou šťávou, solí, pepřem a cukrem.

Měkké maso vyjměte z vývaru, nakrájejte na plátky a podávejte s vařenými bramborami, bylinkovou omáčkou a trochou teplého vývaru. 

Klepněte pro větší obrázek

Zadělávané fava fazole s uzeným 

4 porce, 90 minut

Potřebujeme: 800 g uzeného bůčku, 1 bobkový list, 2 hřebíčky, 4 kuličky celého pepře, 4 kuličky jalovce, 400 g mražených fava fazolí, sůl, 1 cibule, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml masového vývaru, 2 lžíce zakysané smetany, pažitka na ozdobu 

Uzené maso vložte do hrnce, zalijte vodou, aby bylo zcela ponořené, přidejte bobkový list, hřebíček, pepř a jalovec a duste asi hodinu na mírném plameni. Fazole asi 4 minuty povařte v osolené vodě, sceďte a propláchněte. Cibuli oloupejte, nasekejte najemno a na másle orestujte dosklovata. Zaprašte moukou a chvíli restujte, zalijte chladným vývarem a asi 10 minut povařte.

Ke konci vmíchejte smetanu a fazole, dochuťte solí a pepřem. Maso vyjměte z vývaru, odstraňte kůži a pokrájejte. Podávejte se zadělávanými fazolemi posypané pažitkou.

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Jako přílohu můžete podávat bramborovou kaši nebo šťouchané brambory. Místo zakysané smetany se dá do omáčky použít také smetana na vaření. 

Foto: Profimedia.cz, shutterstock.com

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Silné postavení Luny pomáhá těm ženám mezi vámi, které si myslí, že by měly hodně pracovat a upravovat svůj byt a zároveň tím pověřit…
Maminka na Facebooku



Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci