Maminka.czZdraví

Kurzy plavání kojenců. Chodit plavat ano nebo ne?

Simona Procházková 18.  2.  2017
Chodit s miminky na skupinové lekce plavání je mezi maminkami v poslední době velmi populární záležitost. Je to podnětná zábava, nebo spíše zbytečný risk?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano

MUDR. ALEXANDRA VIDNEROVÁ, PEDIATR

Koupání je pro miminko příjemným návratem do prostředí, kde bylo spokojené a které dobře znalo.

Pohyb ve vodě má pro malé dítě příznivý vliv na jeho celkový psychomotorický vývoj a nejen to. Vaše dítě se tímto způsobem postupně otužuje a tím získává větší obranyschopnost vůči běžným infektům a nemocem.

Jak plavání, tak vaničkování nejmenších miminek je pohybovou aktivitou, která je velice dobrým doplňkem rehabilitace. Nejenže dítěti posiluje svaly, ale také zlepšuje střevní peristaltiku a s tím spojené bolesti bříška – takzvané koliky.

Zvyšuje chuť k jídlu, celkově zklidňuje, navozuje pravidelný spánek a tak dále. Takzvané vaničkování, to jsou první zkoušky pohybu ve vodě ve vaně od dvou do šesti měsíců věku dítěte. Pak výuka může přejít do dětských bazénků.

Plavání a vaničkování se ale nedoporučuje při akutním onemocnění a také u některých dalších nemocí. Vždy je dobré se poradit s pediatrem, který konkrétní dítě zná.

Rodičovská postel? Zapomeňte! Tohle vás čeká, jakmile máte dítě

Ne

DOC. MUDR. IVAN NOVÁK, CSC., BÝVALÝ PŘEDNOSTA DĚTSKÉ KLINIKY V THOMAYEROVĚ NEMOCNICI V PRAZE

Můj postoj k plavání kojenců je spíše rezervovaný. Rodiče upozorňuji především na možné infekce.

A to kvůli ještě neúplně očkovaným dětem. Také na kožní infekce, možnost zhoršení ekzému a dráždění dýchacích cest i zažívacího traktu „bazénovou chemií“.

Dovolím se odkázat na oficiální stanovisko výboru České pediatrické společnosti: „Rodiče uvažující o přihlášení do plaveckých kurzů pro kojence by si měli být vědomi existujících rizik (podchlazení, přenosné infekční choroby, vedlejší účinky dezinfekčních prostředků, které mohou provokovat průduškové astma u náchylných dětí, způsobovat akutní problémy ve vzduchovodu a středním uchu nebo kožní onemocnění).

To platí především pro rodiny se zátěží atopie a astmatu a pro děti, u kterých se příznaky již objevily před zahájením kurzů. Rodiče kojenců se mohou zúčastňovat i jiných aktivit a nesmí mít za to, že neúčastí na kurzech plavání o něco mimořádného přišli.“ S tímto se ztotožňuji.

Přečtěte si více článků na téma plavání s dětmi

DALŠÍ INFORMACE A ZAJÍMAVOSTI K TÉMATU

Plavat se nenaučí
Cílem kurzů plavání kojenců není naučit miminko plavat, ale nebát se vody, osvojit si dýchání, splývání a připravit ho na pozdější vlastní výuku plavání.

S alergikem raději ne
Poraďte se s dětským lékařem. Opatrní buďte, pokud vaše dítě trpí astmatem, alergií, atopickým ekzémem nebo jiným kožním onemocněním.

Pozor na hygienu
Předem si prohlédněte čistotu prostor. Jak je to s hygienou, její kontrolou, se dozvíte ve stanovisku SZÚ ke kurzům plavání kojenců a batolat.

Jaký je váš názor na kurzy plavání kojenců. Chodili jste plavat nebo ne?

VIDEO: Podívejte se na ukázkovou lekci kojeneckého plavání
Ve 3 letech nosí plenu. Jak ho konečně naučit na nočník?
GALERIE: Jak to dělá? Má pět dětí, zvládá vše na jedničku a skvěle vypadá
Monika (41): Máme sex každý den. Už dvacet let

 

Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Batole, Kojenec, Zajímavosti, Plavání s dětmi, kurz, Chod, Akutní problém, Zažívací trakt, Dětský lékař, Pravidelný spánek, Průduškové astma, Alexandra Vidnerová, Psychomotorický vývoj, Výuka, Kojenecké plavání, Plavání, Kožní onemocnění, ANO, Splývání, Dětský bazén, Akutní onemocnění, Zdraví na Heureka.cz