Maminka.czZdraví

Kvasinky bují po sladkém a horké koupeli!

Ulekare.cz Ulekare.cz 11.  3.  2016
Vaginální mykóza je infekce vyvolaná přemnožením kvasinek. Alespoň jednou za život ji zažijí tři ženy ze čtyř. O čem může tento často se vracející problém vypovídat? O nevhodném spodním prádle, ale i neléčeném diabetu.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak vypadá prostředí v pochvě, když je vše v pořádku? Významně je zde zastoupen tzv. Döderleinův bacil, tedy tyčinkovité bakterie rodu Lactobacillus. Jako zdroj energie využívají cukr, který štěpí na kyselinu mléčnou, čímž udržují v pochvě kyselé prostředí. Kromě toho zvládají produkovat peroxid vodíku a bakteriociny (látky hubící jiné bakterie).

Významně tedy pomáhají udržet vyvážené poševní prostředí. Dalšími obyvateli mohou být např. streptokoky,bifidobacteria právě kvasinky. 

Ty lze prokázat u 20–30 % žen bez příznaků infekce. Pokud je tento mikrobiální „koktejl“ namíchán správně, tvoří ochrannou bariéru proti vstupu infekce do pochvy. Když je složení špatné, může být příčinou potíží.

Jako na jehlách 

Viníkem mykóz, infekcí způsobených houbami, jsou většinou kvasinky z rodu Candida, zejména pak Candida albicans (v 85–90 % případů). Jejich přemnožení signalizují následující příznaky: 

  • svědění zevních pohlavních orgánů,
  • hustý, bílý, tvarohovitý výtok z pochvy (může být i vodnatý),
  • zarudnutí a otok pochvy a zevních pohlavních orgánů,
  • pálení při močení,
  • bolestivý pohlavní styk.

Ideální kombinací je teplo a vlhko

K přemnožení kvasinek může dojít v důsledku antibiotické léčby, která zlikviduje bakteriální populaci. Aby k nadměrné redukci „hodných“ bakterií nedocházelo, nedoporučuje se přehánět intimní hygienu. Ženy trpící opakovanými vaginálními mykózami by se měly vyhnout zejména výplachům pochvy.

Kvasinkám hraje do karet také zvýšená vlhkost a teplota. Obojí vzniká při nošení těsného prádla z umělých vláken nebo vinou častých horkých koupelí. Prospívají i tehdy, mají-li k dispozici dostatek cukrů, tedy při nadměrné spotřebě sladkostí nebo neléčeném diabetu.

Dalším faktorem, který podporuje množení kvasinek, je estrogen. Zvýšené je proto riziko mykóz v těhotenství a u žen užívajících hormonální antikoncepci. Jistou roli pak hrají také oslabený imunitní systém a stres. 

Na kvasinky platí čípky i tablety

Řešení závisí na tom, zda se vyskytnou komplikace a jsou-li mykózy opakované. V jednodušších případech stačí většinou léčba trvající jeden den až týden. Úspěšnost terapie se v takovém případě pohybuje v rozmezí 80–90 %. Při komplikacích se může celý proces protáhnout i na dva týdny. K léčbě se užívají azolová antimykotika, jako například klotrimazol, flukonazol nebo terkonazol. Jsou dostupná ve formě mastí, krémů a čípků pro místní použití nebo jako tablety pro celkový účinek.

Buďte o krok napřed

Přes poměrně jednoduchou a účinnou terapii je lepší odkázat kvasinky do patřičných mezí i správným životním stylem. Níže uvedená doporučení vycházejí z rizikových faktorů, které je třeba snížit nebo odstranit. 

  • Noste prodyšné, bavlněné a dostatečně volné prádlo.
  • Dbejte na vyváženou stravu.
  • Po plavání se co nejrychleji převlečte z mokrých plavek.
  • Vyvarujte se nadužívání antibiotik. V případě jejich konzumace obnovte svoji mikroflóru pomocí probiotik.
Témata: Zdraví, Web Ulékaře.cz, Candida albicans, Lactobacillu, Sla, Kyselé prostředí, Zvýšená vlhkost, Vaginální mykóza, Koupel, Streptokok B, Kvasinka, Přemnožení, Následující příznak, Kvas, Jehla, Poševní prostředí, Mykóza, Zdraví na Heureka.cz