Maminka.czPorod

Kvůli hroznému brnění rukou jsem se porodu nemohla dočkat

Zuzana Šustová 4.  2.  2013
Brnění končetin je problém, který potká asi každou desátou gravidní ženu. Jak miminko roste a porod se blíží, zvětšující se děloha utlačuje ostatní orgány a nervovou soustavu. Toto utiskování může u některých z nás vyvolat brnění rukou, někdy i nohou. Pomůže vám vůbec něco, když v těhotenství nemůžete spoléhat na klasickou medicínu? A když nezabere nic, končí brnění opravdu porodem? Ilustrujme si, prosím, tyto těžko uchopitelné potíže na příběhu autorky tohoto textu:

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jsem zoufalá, nic nezabírá

Probouzím se vyčerpaná. S pocitem, že jsem proflámovala celou noc. Jsem v osmém měsíci těhotenství. Brní mě prsty u rukou, levou dlaň mám z větší části skoro necitlivou. Mravenčení je nepřetržité. Ve dne i v noci. Mezi půlnocí a ránem má však takovou intenzitu, že mě bolest několikrát za noc probudí. Až mě to nutí k slzám, jak s tím nemůžu nic dělat. Gynekoložka usuzuje, že by to mohl být syndrom karpálního tunelu neboli ucpané cévy v zápěstí, způsobené otékáním, což bývá v těhotenství obvyklý problém. Předepisuje mi léky. Prý šetrné k miminu, zato účinné na brnění rukou. Po čtrnácti dnech žádná změna. Stále v noci pochoduji po bytě, bulím vzteky i bolestí a snažím se ruce rozhýbat, což ovšem odstraní brnění jen trošku a jen na chvíli. Očistec. Těším se na porod, jako snad ještě nikdy na nic. Totiž jedna přítelkyně mě ujistila, že okamžikem porodu skončilo i její brnění rukou. Ovšem další zkušená máma, kterou brnění v druhém těhotenství rovněž potkalo, mě vyloženě postrašila, když mi se smíchem sdělila, že její brnění ustalo až asi dva, tři měsíce po porodu. Hororová představa.

Kdo nebo co mi tedy pomůže?

Radím se s praktickou doktorkou. Doporučí mi, stejně jako jedna kamarádka, ať začnu jíst tablety hořčíku. Magnezium funguje na křeče dobře. Po pár dnech necítím žádnou velkou úlevu, zato mě však varuje další kamarádka, že hořčík by se v posledních dvou měsících před odhadovaným porodem brát neměl, protože zabraňuje stahům dělohy, čili zastavuje porod. Plato hořčíku tedy také smutně odkládám do šuplíku. Pak volám ještě vyhlášené pražské homeopatičce paní doktorce Dolejšové, která mi radí nějaká homeopatika, ale ty také nezaberou. Téměř všichni, s kterými jsem se doposud radila, však sázejí na porod. Ten mě prý dozajista vyléčí.

Pomoc nebo porod?

I přes vidinu celkem brzkého porodu nepřestávám pátrat po metodě, která by mi pomohla. Kamarádka a bývalá kolegyně Ivana Jirešová, vášnivá jogínka, radí pravidelně cvičit jógu. Jenže já vůbec nemám čas! Ve volném čase se snažím pracovat a mezitím se starám o dvouletou prvorozenou dceru. Takže na vřele doporučované lekce jógy se bohužel nedohrabu, i když by mi to možná, aspoň na chvíli, pomohlo. Tak se aspoň na radu chytré tety odeberu na jednorázovou, "pokusnou" masáž k její kamarádce Heleně Elhenické, jejíž šikovné hmaty a tlaky na vhodné akupresurní body a krční páteř, mi opravdu pomohly. Samozřejmě ale jen na jeden večer. Noc byla opět napůl probdělá. Ach jo. Tak ať už tedy porodím.

Několik rad a tipů jsem nakonec přece jen získala

Mladý a velmi sympatický gynekolog MUDr. Jan Mužík v předporodní poradně v pražském Motole mě upozornil, ať raději nespoléhám na porod jako na definitivní spásu pro moje brnící ruce - stejně jako ta moje kamarádka, jejíž ruce přestaly brnět až několik týdnů po porodu. Pan doktor mi řekl, že brnění ustane spíše až měsíc nebo šest neděl po porodu, jak se prý tělo uvolňuje a taky kojením se hodně neduhů spraví, když se člověk poctivě vyživuje bílkovinami. A měl pravdu. Brnění přestalo až s koncem šestinedělí. Takže jediná, opravdu šetrná a účinná metoda na odstranění brnění v těhotenství je pravidelné cvičení, nejlépe jógy, jak mi potvrdila i masérka a fyzioterapeutka Helenka. Končím s výmluvami a dnes jsem začala cvičit a protahovat se. I když, trochu s křížem po funuse, musím si přiznat. Ale cvičení a pohyb by měl být esenciální součástí žití za jakýchkoli okolností. Ve stavu jiném i běžném.

Z pekla přes očistec hurá do ráje

Nebojte se však, milé maminky a nenechte se vyděsit jedním případem z deseti. Hormon štěstí a pohody, oxytocin, který se vyplavuje do organismu při kojení stimulací bradavek, zařídil, že jsem o brnění po porodu skoro nevěděla. Navíc během celého šestinedělí mravenčení a bolesti postupně, ale nápadně odeznívaly. A teď už na všechno to příkoří vzpomínám, jako na úsměvnou příhodu ze života. Dokonce jsem v takovém bláhovém opojení, že jsem si zcela jistá, že když vyhrajeme ve Sportce, určitě si pořídíme ještě třetí dítě!

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Ivana Jirešová, Očistec, Akupresurní bod, Obvyklý problém, Účinná metoda, Helenka, Pór, Brnění, Nemo, Doc, Zkušená máma