Maminka.czVaše příběhy

Kvůli kojení na veřejnosti jsem se za dceru styděla, svěřila se Alena

22.  2.  2020
Po nemoci vnoučka jsem úplně přehodnotila náhled na kojení na veřejnosti i na kojení po prvním roce života, svěřila se Alena (66). Proč se nejprve za svou dceru styděla?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Aby nedošlo k omylu; nejsem žádná rýpavá semetrika, co by svou dceru tepala za to, že se o malého stará jinak, než bych si představovala já. Až na jednu jedinou výjimku jsem Ivušce ohledně péče o malého nic nevytýkala, jednoduše jsem respektovala její názory. A to i přestože mi bylo hrozně nepříjemné – inu, byla jsem mámou mimin v jiné době – když Ivča malého kojila třeba během společné rodinné procházky po městě nebo třeba během grilování na chatě.

Také jsem naprosto nechápala, proč kojit dítě, které už konzumuje normální stravu. „Vždyť mu máma dělá jen dudlík!“ říkala jsem si. Raději ale podotýkám, že dcerka nekojila nijak vyzývavě. To, že kojí, postřehly pravděpodobně jen všímavé ženy. Iva totiž skvěle šije, je to její hobby a vášeň, a tak má řadu speciálních kojicích mikin, šatů a dalších oblečků, které kojení usnadňují a zároveň ho činí skoro neviditelným. Mohla by se tím „z fleku“ živit. Za nás nic takového nebývalo. Ale i přes všechno to báječné kojicí oblečení mi kojení na lavičce v parku či pod třešní na zahradě přišlo zkrátka nevhodné a nehygienické.

Při kojení se laskavě zakryjte. Tahle vtipná máma to vyřešila po svém

Za nás se kojení nepropagovalo ani se o něm nemluvilo!

Měla jsem to prostě v sobě takto nastavené z mládí. Vždyť já sama jsem kojila v porodnici ještě v roušce a pod dohledem přísné sestry si dezinfikovala prsa před každým krmením. Děti jsem pak kojila dle přesného hodinového rozpisu a věřila, že tak pro ně dělám to nejlepší na světě! Pravda je, že jsem nekojila dlouho, ono se za mého mládí ani kojení tolik nepropagovalo, nepodporovalo a vlastně se o něm ani příliš nemluvilo.

Děti se kojily spíše krátce a podávání příkrmů nebylo výjimkou i mnohem dříve než okolo půl roku. A příkrmy nemyslím jen různé zdravé přesnídávky, kašičky a polévky, ale klidně i svíčkovou nebo rajskou s knedlíkem a klidně i kousky libových párků! A tak si asi dovedete představit, že jsem spolu s dcerkou poznávala úplně nový svět – výhradní kojení do půl roku bez lahve sladkého čaje po ruce, různé recepty zdravých jídel pro kojence a pro mě i zcela nepochopitelné kojení batolat.

Jste nechutná, řekla kojící ženě cestující v letadle. Pak vznikly tyto fotky

Dceru jsem však v tomto směru „napomenula“ jen jedinkrát, a to když měl na chatu přijít pokrývač a Ivuška klidně kojila skoro ročního Adámka v houpací lavici venku – bylo to její oblíbené kojicí místo, malého nakojila, zároveň pohupovala a napůl spícího vždy uložila do kočárku pod třešeň. „Ivuško, nebylo by vhodnější, abys šla s malým dovnitř, za chvíli přijde ten pán kvůli střeše,“ řekla jsem nevrle. Iva se podivila, proč by měla jít dovnitř, vůbec jí nedošlo, že by na kojení malého na zahradě, navíc s tenkým šátkem kvůli hmyzu přes hrudník, bylo něco nevhodného. Dnes si už jen klepu na čelo. Názory jsem změnila velmi rychle!

Matka kojila v Chrámu svatého Víta. Ostraha ji vykázala. Proč?

Když byl malému rok a měsíc, musel být hospitalizovaný kvůli podezření na částečnou neprůchodnost střev. Měl hrozné kolikovité bolesti, zvracel a měl průjem. Nakonec se díky bohu ukázalo, že jde „jen“ o nějakou prudkou střevní infekci. V té době nechtěl malý ani jíst, ani pít. Jediné, co byl ochotný jíst a pít bylo mateřské mléko. Navíc bylo kojení jedinou věcí, která ho utišila, uklidnila i spolehlivě uspala. Dokonce i lékař dceři řekl, že se malý z nemoci dostal tak rychle i díky kojení.

Vnoučkova nemoc pro mě byla velkou lekcí! Ne, nejsem žádný „laktační fanatik“, ale myslím, že na kojení venku není nic „sprostého“, nevhodného či nemístného a kojit dvouleté batole není žádná ohavnost. Navíc 99 % maminek kojí svá miminka a batolátka naprosto decentně, bez ambice se nějak vystavovat či vzbuzovat pozornost. Ostatně asi jsem měla štěstí, protože jsem vlastně nikdy neviděla v různých diskusích tolik propíranou maminku-kojící exhibicionistku. Vlastně ano; v novinách na internetu!

Matka kojila dceru neuvěřitelných devět let! Čekala, až se sama odstaví
Témata: Kojení, Vaše příběhy, Nemoc, Kojení na veřejnosti, Rok života, Ohavnost, Vnouček, Fana, Ivča, Kojice, Alena, Ivuška, Alen, Internet, Miki, Dcera, Půl roku