Maminka.czLaryngitida

Akutní laryngitida. Dítě posaďte k oknu či mrazáku, zmrzlina nepomůže, radí lékařka

Simona Procházková 15.  10.  2022
Co dělat, když vaše dítě vzbudí štěkavý a bolestivý kašel? „První pomocí je proud studeného vzduchu,“ radí dětská lékařka Silvia Bajová z Nemocnice Na Homolce. Zmrzlinu by ale nedoporučovala, alespoň v první fázi nemoci. Co dál doporučuje při laryngitidě?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Akutní laryngitida neboli zánět hrtanu bývá většinou virového původu a postihuje horní cesty dýchací a hlasivky.  Často začíná náhle, třeba uprostřed noci, nebo navazuje na běžnou respirační infekci. Mezi její hlavní příznaky, které zpravidla rodiče velmi vyděsí, patří typický "štěkavý" suchý dráždivý kašel a dušnost. Co dělat a jak dítěti pomoci, vysvětlí zkušená dětská lékařka.

VIDEO: Laryngitida: Co všechno jste o ní nevěděli?

Je skutečně pravda, že „první pomocí“ při laryngitidě je strčit dítě před mrazák nebo mu dát zmrzlinu? 

Laickou první pomocí doma je zabránit otoku dýchacích cest proudem studeného vzduchu. Nejlepším řešením je tedy skutečně dítě posadit před otevřené okno nebo mrazák. Podávání jakéhokoli jídla, a to včetně zmrzliny, se nedoporučuje, a to minimálně do odeznění akutní fáze nemoci. 

Kdy je nutná hospitalizace malého maroda v nemocnici? 

Pokud se záchvat laryngitidy objeví u dítěte poprvé, i když se jedná o mírnější formu, doporučuje se vždy návštěva lékaře. Stejně tak je nutné vyhledat lékaře při dechové nedostatečnosti dítěte. Rodiče by však nikdy neměli převážet dítě sami, ale vždy zavolat rychlou zdravotnickou pomoc (linka 155). Dítě se v nemocnici většinou sleduje několik hodin až dnů (podle jeho zdravotního stavu), po prvním výskytu laryngitidy a vždy při středně těžkém nebo těžkém průběhu. 

Existují vůbec nějaká preventivní opatření, jak můžeme onemocnění obávanou laryngitidou předcházet? 

Prevence spočívá v běžném předcházení nemocem z nachlazení, to znamená trávit s dítětem dostatek času na čerstvém vzduchu, připravovat mu pestrou stravu, dohlédnout na to, aby kvalitně odpočívalo (dostatečný spánek), mylo si ruce, potomka otužovat (osvědčuje se například saunování), vhodně ho oblékat a nevystavovat ho pobytu v zakouřeném prostředí. 

Akutní laryngitida. Co dělat, když vás vyděsí štěkavý kašel a dušnost?
Témata: Zdraví, Předškolák, Školák, Batole, Děti a nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Astma, Laryngitida, zmrzlina, Těžký průběh, Čerstvý vzduch, Dostatečný spánek, Děti, Řád, Mrazák, Zdravotní stav, Dýchací cesta, Studený vzduch, Otevřené okno, První pomoc, Mráz, Akutní fáze, Zakouřené prostředí, Zdraví na Heureka.cz