Maminka.czBatole

Láska na pracovišti

Iveta Sigmundová 18.  8.  2011
Zamilovali jste se do někoho v práci, on do vás. Kdy to říct ostatním? Co když je partner vaším nadřízeným? A jak se zamilovanost odrazí na vašem pracovním výkonu? O úskalích lásky na pracovišti píše Iveta Sigmundová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V práci trávíme o dost víc času než doma nebo jinde ve společnosti, a tak není divu, že si své partnery nacházíme často právě zde. Občas jde jenom o krátkodobý „úlet“, ovšem stává se, že některé v zaměstnání navázané vztahy vyústí v trvalý svazek, leckdy i manželský.

Možná už jste byli svědky situace, kdy vzájemné okouzlení mezi kolegy změnilo vztah pracovní v osobní a intimní.
A možná jste byli dokonce přímou součástí toho… Jak se v takové situaci zachovat? Říct, nebo neříct to kolegům? Kdy a jak?

Osobně vidím velký rozdíl v tom, na jaké úrovni z hlediska firemní hierarchie se nacházejí lidé, kteří spolu navázali partnerský vztah - jestli pracují jako kolegové, nebo je jeden z nich o pozici výše či níže a pracuje jako nadřízený nebo podřízený svého protějšku. Když se zamilujete na pracovišti, málokdy se stane, že se vám to podaří dlouhodobě utajit.

Zejména my ženy jsme expertkami na to, abychom svými - často nechtěnými - signály dávaly všem stranám najevo, že jsme zamilované. A je to skvělá lidská intuice, která vždycky brzy odhalí, že mezi kolegy jde o něco více než o pouhý formální pracovní vztah. Muži většinou dokážou svou zamilovanost lépe skrývat, proto se častěji „prozradí“ spíš ženy, které do vztahu zapojují více emocí a citů. Nejlepší je sledovat reakce okolí a podle toho se zařídit. Pro atmosféru na pracovišti je však vhodnější to kolegům říct.

Ovšem jak už jsem naznačila, záleží také na postavení ve firmě a na zaměstnavateli a jeho postoji ke vztahům na pracovišti. Jestliže jsou partneři na stejné úrovni z hlediska firemní hierarchie, bývá to většinou menší problém a ze strany kolegů nebo nadřízeného se jejich vztah jakoby „přehlíží“. Navíc zamilovanost s sebou přináší vyšší výkonost - jeden se snaží před druhým blýsknout, ukázat se v lepším světle, což má pozitivní vliv i na pracovní výsledky. Problém může nastat tehdy, když se partneři rozejdou a musí spolu nadále trávit čas na stejném místě, případně se denně potkávat.

Je to nepříjemná situace jak pro ně dva, tak pro jejich kolegy. Ještě větší komplikace však nastávají ve chvíli, kdy je jeden z partnerů nadřízeným toho druhého. Člověk v tomto postavení bude vždy v očích svých podřízených v určitém „podezření“, že svého partnera upřednostňuje před ostatními, případně že má jeho partner větší výhody než ostatní kolegové v týmu.

Proto se takové situace řeší buď přesunem jednoho z partnerů do jiného oddělení, nebo úplným odchodem z práce. Některé dvojice svůj vztah raději tají, ale jak už bylo řečeno, dlouhodobě to většinou nefunguje. Sice i tady platí, že v počátku zamilovanosti se partneři snaží udělat jeden pro druhého výrazně více a jejich pracovní výkonost se zvyšuje, taková snaha má však jenom krátkodobý charakter.

Těžko se divit, že šéfové zpravidla nevidí partnerské vztahy na pracovišti rádi. Pokud se nejedná o krátkodobý flirt, většinou může narušit fungující atmosféru v týmu a samozřejmě také vztahy mezi ostatními kolegy. Proto je vždycky lepší vztahy na pracovišti buď vůbec nezačínat, nebo se smířit s tím, že když se zamilujete, bylo by lepší najít si jiné místo.

====SLEVÍN.CZ - Každý den nové slevy na jednom místě!====

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Předškolák, Novorozenec, Batole, Školák, Kojenec, Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Láska, Podřízený, Pracovní vztah, Nepříjemná situace