Maminka.czHračky pro děti

Látkové mazlicí pleny i ušmudlaní plyšáci. Proč je děti milují?

Martina Machová 20.  8.  2019
Proč se v jistém období vývoje tolik dětí zamiluje do látkové pleny, ušmudlaného plyšáka či podobného předmětu, bez kterého často nejsou ochotni překročit práh domova?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Asi nikdy nezapomenu na to, jak náš dvouletý Mates tahal úplně všude látkový šátek s medvídkem Pú (ostatně, mám jej dodnes schovaný, ale pššš…). Šátek se nesměl prát a musel na něm být velký uzel – ten pochopitelně často končil u Matěje v puse, zvlášť když byl unavený. Zatímco já jsem Matýskův ušmudlaný hadřík nikdy moc neřešila, pro zástup lidí v čele s tchyní a manželem představoval minišáteček s nejslavnějším medvědem to, co rudý hadr pro rozzuřeného býka," vzpomíná Klára, maminka nyní šestnáctiletého Matěje.

Proč by si děti měly umět hrát samy? Budou sebejistější a úspěšnější ve škole!

Odnaučit ho závislosti na šátečku bylo velmi těžké. "I nenásilné pokusy o odebrání končívaly tragicky – proplakanou nocí, přechodným odmítáním jinak oblíbené babičky, náladou pod psa a podobně. Někdy po třetím roce začala Matýskova vášeň pro milovaný šátek ochabovat, až postupně během prvního roku školky, kterou syn k mému nadšení velmi miloval, ochabla úplně,“ zavzpomínala Klára. Matýsek ostatně není prvním ani posledním dítkem, které v batolecím věku velmi těsně přilnulo k určitému předmětu. Tomu mnozí psychologové přezdívají „přechodový předmět“, jde o jakýsi mazlicí talisman, pomáhající odbourávat a zvládat nepříjemné pocity, strach, nejistotu i úzkost.

7 zajímavostí o dětských mazlicích talismanech

  • Nějaký typ mazlicího talismanu (plenu, plyšáka, šátek, maminčino triko apod.) má většina dětí. Některé děti jej potřebují pouze v době usínání, jiné si jej berou, kdykoliv odcházejí mimo domov.
  • Mazlíček dokáže dítěti velmi rychle zprostředkovat bezpečí domova a dotek i lásku maminky.
  • Tento předmět bývá obvykle příjemný a měkký, jen zcela výjimečně je z jiného materiálu.
  • S mazlicím talismanem se mnohem jednodušeji zvládají těžké chvíle – nemoc, návštěva lékaře, nepřítomnost maminky, bolest, usínání i hlídání osobou,na níž dítě není příliš zvyklé.
  • Dle některých psychologů souvisí obdobími zamilovanosti do „přechodového předmětu“ s takzvanou separační úzkostí, kdy mazlíček pomáhá odbourávat strach, úzkost, nejistotu – jednoduše nepříjemné pocity.
  • Talisman je o to cennější, obsahuje-li pro nás dospělé jen těžko postřehnutelnou vůni maminky a domova. Proto děti většinou nemají rády, když se talisman pere.
  • Některé děti nahrazují přechodový předmět kupříkladu maminčinými vlasy nebo jinou částí těla. Někdy skvěle poslouží vlastní palec, ušní lalůček, který žmoulají, když usínají anebo se potřebují kvůli nějaké bolesti těla či duše rychle uklidnit.
Zase nechce spát? 6 důvodů, proč batolata nerada usínají

Odebráním ho nikdy netrestejte!

Dovedete si přestavit, že by vás někdo vychovával a trestal tím, že vám vezme kupříkladu fotografii zesnulých rodičů anebo hrneček po milované babičce? Velmi podobnými emocemi může dítě vnímat situaci, kdy jej potrestáte odebráním milované věci! Vezmete mu jistotu, lásku, sílu a v jistém smyslu i přítele. Velmi ho tak zraníte, znejistíte a oslabíte.

(Ostatně mnohé z nás mají svého plyšového miláčka schovaného dodnes a jen těžko si představují, že by jej odhodily do kontejneru. Vždyť máme stále pocit, že má skutečně živou duši… no, kdo ví?)

Jak vychovat samostatné dítě? Začněte usínáním bez rodičů
Témata: Batole, Kojenec, Miminko, Hračky pro děti, Triko, Plyšák, Děti, Předmět, Šátek, Kontejner, Domov, Maminka, Plen, Talisman, Hračky na Heureka.cz