Maminka.czKojenec

Látkové plenky, nebo ty na jedno použití?

Zuzana Labudová 10.  9.  2011
Jestli se v prvních dvou letech dítěte bez něčeho skutečně neobejdete, budou to zcela jistě plenky - jenom za první rok přebalíte miminko (při průměrné spotřebě pět plenek za den) víc než 1800krát. Ale do čeho?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Když se mi narodil první syn, používala jsem, tak jako většina maminek, jednorázové papírové plenky, jenže miminko bylo pravidelně opruzené a já už nevěděla, co s tím,“ vzpomíná na moment rozhodnutí Kateřina z Opavy.

„Na nápad zkusit látkové pleny mě přivedla kamarádka, která je používala pravidelně a byla s nimi velmi spokojená. Protože syn je drobnější postavy s hubenýma nožkama, museli jsme vybrat takové, které mu budou dobře sedět i kolem stehýnek, a to byl v době, kdy jsem s látkovkami začínala, tedy před čtyřmi a půl lety, výběr mnohem omezenější než dnes,“ říká Kateřina.

„První nadšení přišlo, když jsme vyléčili problémy se zadečkem a opruzeniny ustaly. Další, když se naše dítě ráno probudilo a nemělo mokrá záda,“ dodává. Nutno podotknout, že existují i maminky, které mají opačnou zkušenost - protože v látkové pleně je pokožka v přímém kontaktu s močí, některá miminka bývají často opruzená i v ní. Prodejci látkovek nabízejí speciální vložku do pleny z ovčího rouna, která vytvoří vzduchový polštář, a navíc lanolin v rouně obsažený má hojivé účinky. Opruzeninám se zřejmě čas od času nevyhne žádné dítě, ať už má zadeček v jakékoli plence, někteří gynekologové a urologové ale dávají časté problémy se záněty u holčiček a s pozdější sníženou plodností u chlapečků přímo do souvislosti s používáním papírových plen, respektive s jejich méně častou výměnou. Jakoukoli plenu byste totiž měla obměnit nejpozději do tří hodin.

Druhý syn už byl jen v bavlně

Zkušenosti s látkovými plenkami byly tak dobré, že u nich Kateřina s prvním synem zůstala od šesti měsíců až do konce plenkového období, a když se jí pak před dvěma a půl lety narodil další chlapeček, rovnou ho zabalila do bavlny. Kromě zdravotního hlediska, které bylo pro Kateřinu nejdůležitější, hrálo pro látkové pleny také její ekologické smýšlení, především obrovské množství odpadu, které papírové plenky představují. S nimi totiž dítě za své plenkové období (zhruba dva a půl roku) vyprodukuje několik stovek kilogramů odpadu, který končí ve spalovně nebo na skládce.

Látkovou plenu můžete naopak použít i poté, co se vaše děťátko naučí chodit na záchod - třeba na mytí oken. Na druhou stranu látkové pleny budete muset namáčet, prát, sušit a žehlit - a to také životní prostředí zatíží. K tomu je ovšem třeba podotknout, že velká část nadšených látkařek se z principu chová ekologicky, a tudíž používá ekologické prací prostředky, pere na nižší teploty a suší na slunci. Moderní látkové pleny se navíc žehlit nemusejí.

Látkovky jsou levnější

Samotná látková plenka je vlastně prostřední část přebalovací sady - do plenky se dává separační vložka z celulózy nebo viskózy, která odděluje kůži dítěte od obsahu plenky. Tato separační vložka se vyhodí nebo spláchne do záchodu, je zcela biologicky odbouratelná. Na plenku se pak dávají nepromokavé plenkové kalhotky. Plenky jsou buď z jedné vrstvy bavlny či froté (a mnoho maminek si je šije samo), z více vrstev bavlny, anebo jsou ve tvaru kalhotek se silnější vrstvou uprostřed a elastickými okraji kolem stehýnek. K dostání jsou také plenky, které všechny tyto tři části spojují. Výpočtů, která varianta je v konečném výsledku ekonomičtější, najdete třeba na internetu mnoho.

U papírových plen je situace poměrně jednoduchá - existuje průměrný počet, kolik kusů za plenkové období svého dítěte spotřebujete, a ten se prostě vynásobí průměrnou cenou plenky. Pokud budeme počítat pět jednorázových plen na den (novorozence můžete přebalovat i dvanáctkrát za den, batole může mít plenku už jen na odpolední a noční spaní či v zimě do kočárku) a průměrnou cenu kvalitní plenky pět korun, za dva roky zaplatíme necelých 18 tisíc korun.

U látkovek je to složitější - celkový výdaj totiž závisí na tom, jak moc je žena náročná při výběru výbavičky, kolikrát ji použije (tedy kolik dětí bude mít) a jak se pak v praxi chová - jak často přebaluje, jak často pere, v čem, na kolik stupňů, zda používá sušičku, jestli plenky žehlí atd. Nejprve praní a žehlení: většina žen pere plenky třikrát týdně, tedy asi 300krát za dva roky, což při praní na 60 stupňů představuje asi 400 kWh, tedy celkem okolo 1400 korun za elektřinu. Pokud budete žehlit jen první tři měsíce, spotřebujete energii za dalších asi sto korun. U padesátilitrové pračky spotřebujete za 300 praní 15 kubíků vody za zhruba 600 korun.

Nejdražší bude prací prostředek - po 100 gramech na každé praní za asi 10 korun se dostaneme za dva roky na 3000 korun. Celkové náklady na praní a žehlení tak budou činit něco přes pět tisíc korun. Celková cena výbavičky může být relativně nízká, ale také hodně vysoká. Pokud budete chtít vyloženě ušetřit, zřejmě sáhnete po klasických čtvercových bavlněných plenách (musíte jich pořídit aspoň 50), k nim koupíte troje svrchní kalhotky a zaplatíte zhruba 4000 korun. Když si pořídíte kalhotkové plenky, budete jich potřebovat minimálně 20 a k tomu asi 10 vkládacích vložek. Jestliže se spokojíte s jednovelikostními (které můžou být novorozenci hodně velké a budete je muset nějak upravit), přijde vás výbavička asi na 7000 korun, pokud pořídíte aspoň dvě velikosti, což bude jistě dítěti příjemnější, zaplatíte přibližně 15 000 korun. Existují také plenky all-in-one, k nimž nemusíte nic dokupovat a které zvládne v pohodě přebalit i tatínek, protože vypadají úplně stejně jako ty jednorázové. Dvacet jich pořídíte asi za 14 000 korun.

K tomu připočtěte skladovací nádobu, síťku na praní (což je velmi praktické, protože ji nejprve umístíte do skladovací nádoby a pak i s ní celý obsah vložíte do pračky - nemusíte tedy vybírat a umisťovat do pračky jednu pokakanou plenku za druhou) a v celkové částce se dostanete na něco přes 15 tisíc korun.

Ale stojí mi to za to?

Látková výbava tedy vychází levněji o několik tisíc korun, v nejlevnější, ale nejméně pohodlné variantě je dokonce víc než čtyřikrát levnější. Tady ale přichází na řadu rozvaha každé z nás nad kardinální otázkou: Stojí mi těch pár tisícovek za tu minimálně dvouletou námahu? Zastánci látkových plen tvrdí, že o žádnou dřinu nejde, ale ve srovnání s papírovou plenkou, kterou po použití prostě vyhodíte, dostává tohle tvrzení určité trhliny. Svrchní kalhotky budeme prát pouze občas, hlavně když dojde k jejich znečištění, separační vložku vyhodíme či spláchneme do záchodu, samotnou plenku očistíme od tuhých nečistot, pokud na ní nějaké ulpěly a uložíme do vhodné nádoby nasucho či do vody s troškou nějakého dezinfekčního prostředku, který zabrání šíření bakterií a usnadní pozdější praní.

Až budeme mít dost plenek, abychom jimi naplnili pračku, což se nám přihodí zhruba třikrát týdně, vypereme je a pověsíme nebo usušíme v sušičce. Pak je složíme a uložíme. Slovům o dřině by se zřejmě naše babičky s valchou v ruce od srdce zasmály, úplně bez práce to ale nebude. A dále: ne každá z nás má na sušení plenek prostor - zahradu či balkon za příznivého počasí, ale hlavně místo v bytě v zimě či za deště. Pokud máte více dětí, už tak vás špinavým prádlem zásobují dost, a když k tomu připočtete ještě plenky, možná si to v malém bytě raději rozmyslíte. Kateřina k tomu dodává: „Praní plen mě nijak nezatěžuje, a protože bydlíme v rodinném domě, sušíme všechno vyprané prádlo na terase nebo na zahradě.“ A co na to děti?

Pravděpodobně se jich v porodnici ptát na názor nebudete, nicméně mohli byste vzít v úvahu, že papírová plenka má mnohem menší objem a je také lehčí, a to i v použitém stavu. Látková plenka může dítě poněkud omezovat v pohybu a ve srovnání s papírovou může být tedy trochu na obtíž (což si možná vaše zlatíčko uvědomí, až v nouzi, třeba při náročném cestování, použijete papírovou plenku). Někteří rodiče jsou toho názoru, že omezení pohybu nožičkama má vliv na odcházení prdíků a dítě pak více bolí bříško. Na druhou stranu, jestliže bude mít vaše děťátko problém s kyčlemi, široké látkové balení mu jedině prospěje.

Můžete zkusit i kompromis

Obě varianty mají své výhody i negativa, rozhodnutí je tedy jen a jen na vás. Možností je také kompromis, třeba při cestování. „Při cestách používám jednorázové pleny, protože obvykle jezdíme na delší výlety a nechtěla jsem řešit problém praní plen v cizím prostředí. Při běžných vycházkách po městě nebo k lékaři používám látkové pleny,“ říká Kateřina. A na závěr ještě jedna nabídka pro „líné ekoložky“. Jestliže je vám ekologické smýšlení sympatické, ale do látkování se vám z jakéhokoli důvodu nechce, můžete se uchýlit ke kompromisu. Existují také ekologické jednorázové pleny, vyrobené většinou z celulózy, které se dají koupit na internetu nebo třeba v dm drogerii. Počítat ale musíte s tím, že jedna taková plenka vás bude stát až deset korun.


Pár rad pro začínající látkařky:

✽ Podívejte se na internet, řada prodejců látkových plen pořádá předváděcí akce, kde si můžete látkové plenky a kalhotky prohlédnout i osahat a odnést si můžete také testovací balení.

✽ Ideální volba pro začátek je 20 kusů kalhotkových plenek v jedné velikosti a k nim separační vložky, které budete po znečištění vyhazovat.

✽ Dokud plně kojíte, nemusíte znečištěnou plenku předpírat, s „hořčicí s míchanými vajíčky“, kterou vaše děťátko produkuje, si pračka poradí sama.

✽ Do kyblíku s použitými plenkami dejte trochu žlučového mýdla, tea tree oleje nebo octa, zabrání se tím množení bakterií a usnadní pozdější praní. Ocet - třeba s pár kapkami éterického oleje s oblíbenou vůní - můžete použít také místo aviváže, která by snížila savost plenky.

✽ Na konec pracího cyklu zařaďte máchání navíc, aby v plence nezůstal žádný prací prostředek, který by mohl dráždit kůži dítěte. papírovky jsou skvělé, když cestujete nebo nemáte možnost prát, žehlit a skladovat.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Batole, Kojenec, Výbavička pro miminko, Vyprané prádlo, Použití, All In One, Cizí prostředí, Jed, Papírová plenka, Sto kilogramů, Ideální volba, Látková plenka, Omezení pohybu, Plen