Látkové plenky? Proč ano?

Společost Mamaja nám poskytla komentáře maminek z ankety o používání látkových plenek. Podívejte se na jejich zkušenosti a diskutujte s námi na Facebooku na téma látkové versus jednorázové plenky.
Látkové plenky? Proč ano?

Marcela, Frýdlant nad Ostravicí, 1 dítě

Z důvodů ekologických a ekonomických a zdravějšího způsobu plenkování.

Petra, Otrokovice, 2 děti

Ze začátku to bylo hlavně kvůli financím. Věděla jsem, že nezůstaneme jen u jednoho dítka, a představa, jak budou peníze lítat ve formě plenek do koše, mě trošku děsila. Po přečtení různých internetových stránek jsem zjistila, že látkování není jen o financích, ale taky o tom že je to pro dítě zdravější. Samozřejmě i ekologické hledisko mělo určitou váhu. Občas použiju jednorázové plenky, snažíme se to ovšem minimalizovat. Nicméně na dovolené opravdu nebudu prát plenky v  umyvadle.

Lucie, Praha, 1 dítě

Nechci pořád řešit, kde mají levné pleny v  obchodě, a běhat tam pro ně. Navíc hodně mých kamarádek látkuje, takže jsem k  tomu měla blízko.  Ale hlavně nechci, aby Kryštofek měl kolem sebe tolik  "chemie" – jednorázové pleny jsou navoněné, nabarvené, napuštěné kdo ví čím, aby dobře sály a dlouho vydržely.

Helena, Brno, 5 dětí

Látkování mě baví, je ekologické, a pokud jsou rodiče umírnění a nemusí mít všechny typyKlepněte pro větší obrázek plínek, tak i ekonomické... A nejdůležitější důvod - určtě jsou látkové plínky zdravější pro děti!

Ivana, Brno, 3 děti

Kdysi dávno, asi před 10 lety, v době, kdy jsem ještě děti ani neplánovala, jsem narazila na článek v Ekolistu o papírových a látkových plenách. Používání látkových plen mi připadalo normální, vždyť jsme v nich přece všichni vyrostli, a papírové jsem brala jako příjemnou výpomoc třeba na dovolenou. Diskutovala jsem o článku na obědě s kamarády, kteří měli v té době malé děti, a všichni se na mne dívali jako na blázna. Kdo by používal látkové pleny, když s papírovými je vše mnohem jednodušší. Moje argumenty týkající se neekologičnosti papírových plen smetli tím, že až budu mít děti, tak sama uvidím, jak je to náročné, a taky si velmi ráda práci ulehčím papírovými plenami. Nestalo se tak, všechny tři děti jsem většinu času balila (a poslední stále balím) do látkovek a práci mi velmi ulehčuje automatická pračka. Jsem ráda, že po žádném z mých dětí tu nezůstala tuna zbytečného odpadu.

Alena, Letohrad, 3 děti

První dítě jsem přebalovala papírovými plenkami, z látkových jsem znala pouze čtvercové, v kterých jsem vyrostla já, a to mi přišlo strašně složité. Druhé dítě mělo problémy s kůží, neustálé opruzeniny. Kamarádka používala látkovky, tak jsem to zkusila také. Ze začátku jsem kombinovala čtvercovky s kalhotkovými, asi od 5. měsíce jsem čtvercovky opustila úplně. Od té doby měl syn kůži krásnou. Také jsem si v té době uvědomila, kolik odpadu vyprodukuje takové miminko. Tenkrát jsem ještě nebyla přesvědčná o ekonomické výhodnosti látkovek. Pak jsem měla třetí dítě a už nebyla jiná volba. Tady se o ekonomické výhodnosti už mluvit dá, navíc se papírové pleny zdražily a spousta maminek začíná počítat. Já jsem s látkovými plenami naprosto spokojená. Přítel si také zvykl, i když to byl ze začátku boj: „Proč musíš mít zase něco jiného než většina, je to krok zpátky... " Nyní přebaluje jako profík, dokonce jsem ho přistihla, jak si s mojí kamarádkou o plínách zasvěceně povídá. Pro mě byla hodně důležitá kamarádka, maminka 3 dětí, z toho mladší dvojčata měla na látkovkách. Nevím, zda bych se do toho bez jejich rad a poznatků pustila. Na internetu toho je hodně, možná až příliš, osobní zkušenost je nejcennější. Nyní posílám informace a rady o látkovkách dál já.

Barbora, Brno, 2 dětiKlepněte pro větší obrázek

Protože jsem chtěla ušetřit pár odpadků přírodě.

Lucie, Humpolec, 1 dítě

Přijde mi to zdravější, ekologičtější a v neposlední řadě i ekonomičější. A líbí se mi i variabilita plenek a různé vzory. Prostě je to celkově veselejší a originálnější než jednorázové plenky.

Lucie, Opava, 2 děti

Ve zkratce: zvítězilo zdravotní a ekologické hledisko.

Lucie, Valašské Klobouky, 1 dítě

Do látkování jsem se pustila kvůli úspoře peněz, zdraví miminka a ekologii.

Zuzana, Otice, 3 děti

Do látkování jsem se pustila ze dvou důvodů. Ten druhý a méně důležitý je ekologie. Mám děti a nechci, aby kvůli mé pohodlnosti musely žít v prostředí zamořené plenkami, když to lze řešit jinak a není to o tolik náročnější. Hlavní důvod je ovšem zdraví mých dětí, nechci jim balit minimálně dva roky zadek do igelitu. I když se o moderních plenkách tvrdí, jak jsou prodyšné, platí to jen do doby, než se do nich dítě vyčůrá. Pak vzniká chemická hmota, která je v kontaktu s jemnou dětskou pokožkou. Lukášovi je 17 měsíců a nebyl opruzený ani jednou, a to zadeček nemažeme, když tedy pominu olejíček po večerním koupání od Nobilisu.

Romana, Úpice, 1 dítě

Já jsem začala, protože je to údajně zdravotně méně závadné pro dítě. Látkovky jsou příjemnější na dotek, tudíž snad i na nošení na zadečku. Dalším důvodem je menší zátěž pro životní prostředí a v neposlední řadě i peníze.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články