Maminka.czBatole

Léčili ho na angínu a virózy, zatím přechodil mononukleózu

Martina Machová 14.  7.  2012
Léčili ho na angínu a virózy, zatím přechodil mononukleózu
David býval kluk jako buk. Udržet ho chvíli na židli byl nadlidský výkon, zvláště ve škole, kdy během prvního roku zameškal sotva týden. Nyní je vše jinak; přestal chodit na fotbal, je osvobozený z tělocviku, drží přísnou dietu a energie má proti minulému roku sotva polovinu. Viníkem je prodělaná mononukleóza, kterou však jeho lékařka vytrvale označovala jako „opakující se banální virózy“.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vše pravděpodobně začalo už minulý podzim, kdy se u doposavad obdivuhodně zdravého Davči několikrát opakovaly nepříjemné virózy. Často ho bolelo v krku a hlava, býval nezvykle unavený, míval kruhy pod očima a zvětšené uzliny, trápily ho horečky, někdy byl i nastydlý jindy ne. Vše jsem přisuzovala sychravému počasí a začátku školního plavání, po kterém se děti do školy vracívaly s mokrou hlavou. Nepříjemnosti se stupňovaly na přelomu roku. David měl ošklivou angínu s povlaky na mandlích, a tak dostal svá první antibiotika v životě.

Plaveme v moři antibiotik

První antibiotika v 8 letech je velice slušný výkon! Uklidňovala jsem se. Jenže přišla antibiotika druhá, třetí – pak jaro – čtvrtá. David byl ve škole vždy maximálně týden, po kterém pak skončil opět naprosto vyčerpaný doma. Měl kruhy pod očima, bolela ho hlava, škrábalo v krku. Jeho pediatrička v tom neviděla nic zvláštního, prý jde jen o „opakující se banální virózy“ – a takových dětí je nyní spousta. Dostali jsme jakási homeopatika, vitamíny, imunoglukany na podpoření imunity a také doporučení, ať nejsem tak přecitlivělá. Dobrá nebudu, říkala jsem si. Přijde jaro, sluníčko a určitě bude lépe! Ale nebylo.

Chtěla pro něj poslat limuzínu aneb „má sestra generál“ léčí

Co jsem byla s podporou dětské lékařky a jakýchsi bylinných kapek na stres ochotná vydržet já, to nevydržela má sestra. Jednoduše se pozvala na kávu, „sprdla mě na dvě doby“ a s autoritou o pět let staršího sourozence hodila na stůl papírek s termínem návštěvy imunologa. Davida bez mého vědomí jednoduše objednala ke své známé imunoložce, které vylíčila celou jeho anamnézu. Má milá sestřička však zašla ještě dál, pokud tam nepůjdu s Davidem já, půjde můj manžel. A to i kdyby mu měla zaplatit limuzínu!
Byla jsem naštvaná a ponížená tou nehoráznou manipulací. Ale na druhou stranu, jestli by to Davčovi pomohlo…

„Zlatá teta!“ – velká játra, přísná dieta

Imunoložka vše vyslechla, Davida prohlédla, nařídila odběry a zkonstatovala, že s největší pravděpodobností se syn pere s mononukleózou. Prý má i na pohmat zvětšená játra a zduřené uzliny. Mnou popsané příznaky pravděpodobné diagnóze také nasvědčují. Výsledky krevních testů její podezření potvrdily. Syn má do konce školního roku zákaz fotbalu i tělocviku, drží přísnou jaterní dietu a na doléčení bere antivirotika. Dietu držíme oba, já sice lehčí, ale chci ho podpořit, vyčistit si organismus a konečně zhubnout.



Mononukleóza je infekční onemocnění způsobené herpetickým virem EBV. Postihuje především mladší jedince a přenáší se přímým kontaktem. Inkubační doba se pohybuje okolo 2 týdnů. Nejčastěji se projevuje horečkou, zduřením uzlin, angínou, někdy bývají lehce postižená játra, vzácněji i další orgány. Nemoc může mít při nedostatečné léčbě vleklý průběh.

Zdroj: Velký lékařský slovník – 5. vydání, M. Vokurka, J. Hugo a kol.

K dalším příznakům patří:
únava, nechutenství, bolesti hlavy a svalů, zvýšená teplota až horečky, povlaky na mandlích, zduření lymfatických uzlin, tlak v pravém podžebří (zvětšená játra), oteklá oční víčka, nažloutlé bělmo, červená vyrážka.

Mononukleózu samozřejmě nedostane každý, kdo přijde do kontaktu s nemocným, ohroženi jsou především jedinci se sníženou imunitou a osoby oslabené velkým psychickým stresem. Tak jako u každé jiné nemoci, nemusí mít nemocný všechny příznaky najednou. Nemoc je plně léčitelná, spolehlivě ji potvrdí pouze vyšetření krve.

Témata: Zdraví, Děti, Předškolák, Novorozenec, Batole, Kojenec, Vir, Přísná dieta, Školní plavání, Doléčení, Přechod, Vír, Sychravé počasí, Mononukleóza, Psychický stres, Přelom roku, Herpetický vir, Zdraví na Heureka.cz