[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
1 forma na chlebíček, 65 minut
Potřebujeme: 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 150 g třtinového cukru, 25 g vlašských ořechů, 2 vejce, 100 ml slunečnicového oleje, 6 lžic pomerančové šťávy, 3 banány, 100 g slaného karamelu
Mouku prosejte s práškem do pečiva a smíchejte s cukrem a nahrubo nasekanými ořechy. Vejce vyšlehejte s olejem a pomerančovou šťávou. Banány rozmačkejte a vmíchejte do tekuté směsi. Pak ji vmíchejte do moučné směsi a zpracujte husté těsto. To vlijte do vymazané a vysypané formy na chlebíček. Pečte 45 minut v troubě předehřáté na 160 °C.
Po upečení nechte krátce chladnout ve formě. Pak vyklopte na kovovou mřížku a nechte úplně vychladnout. Nakrájený chlebíček podávejte se slaným karamelem.
Toto ovoce je skvělým zdrojem sacharidů, a to zejména ve zralé formě (teprve zráním se v nich škroby mění na jednodušší cukry). Obsahují také draslík, hořčík a železo, takže chrání srdce a cévy.
4–6 porcí, 70 minut
Potřebujeme: 2 velké pórky, 4 velké brambory typu B, 3 stroužky česneku, 150 ml smetany, sůl a pepř, 20 g másla, 100 g anglické slaniny, 150 g strouhaného sýra
Pórek očistěte a překrájejte na válečky. Brambory nakrájejte na slabé plátky a smíchejte je s prolisovaným česnekem, smetanou, solí a pepřem. Zapékací mísu vymažte máslem. Na dno a na boky naskládejte plátky brambor. Pak přidejte pórek a zalijte smetanou, která zbyla v míse po bramborách.
Vložte do trouby předehřáté na 150 °C a pečte 30 minut. Na povrch nasypte kostičky slaniny a strouhaný sýr. Zvyšte teplotu na 190 °C a pečte ještě 15 až 20 minut, až bude povrch zlatavý.
Je zásobárnou vitaminů C, E a beta-karotenu, obsahuje navíc i silice, které povzbuzují chuť k jídlu. Výhodou pórku je, že jej můžete nechat v záhoně i v mrazech, a tak je k dispozici čerstvý i v zimě.
4 porce, 40 minut
Potřebujeme: 1 brokolice, sůl, mletý bílý pepř, 2 vejce, 120 g loupaných dýňových semínek, olej na smažení; pyré: 1 menší celer, 1 lžička citronové šťávy, 250 ml smetany 30%, 50 g másla, sůl a pepř
Celer oloupejte a nakrájejte na kostky. Pokapejte ho citronovou šťávou. V hrnci ho zalijte smetanou a na mírném ohni vařte doměkka. Pak přidejte máslo a rozmixujte. Osolte a opepřete. Brokolici nakrájejte na plátky, osolte a opepřete.
Asi 100 g semínek nahrubo rozsekejte nebo rozmixujte. Vejce rozšlehejte, osolte a opepřete. Plátky brokolice obalte v rozšlehaných vejcích a pak v nasekaných dýňových semínkách. V pánvi zahřejte olej a brokolici na něm smažte z obou stran (můžete ji také opéct na plechu v troubě lehce pokapanou olejem).
Opečenou brokolici nechte okapat na papírové utěrce. Celá dýňová semínka opečte nasucho a lehce osolte a opepřete. Brokolici podávejte s celerovým pyré a posypte nasucho opraženými semínky.
Nejenže jsou zdrojem důležitých minerálních látek jako fosfor, hořčík, mangan, železo a měď, obsahují také látky působící pozitivně na duševní pohodu. Jsou skvělá jako dekorace pokrmů i jen tak k vínu.
4 porce, 35 minut
Potřebujeme: 2x 400 g konzervovaného tuňáka ve vlastní šťávě, 4 plátky toastového chleba, 1 vejce, 1 lžíce nasekané pažitky, 1 stroužek česneku, sůl a pepř, olej na smažení, 4 malé ciabatty, 1 lžíce nasekaného kopru, 150 g zakysané smetany, hrst salátových listů, hrst výhonků řepy na ozdobu
Konzervovaného tuňáka slijte a nechte okapat. Pak ho rozdrobte do mísy. Z plátků toastového chleba okrájejte kůrku a chleby bez kůrky rozdrobte k tuňákovi. Společně vidličkou rozmačkejte, až se chleba s tuňákem spojí. Přidejte vejce, nasekanou pažitku a prolisovaný česnek. Osolte, opepřete a pečlivě promíchejte.
Z hmoty vytvarujte 4 velké karbanátky. V pánvi zahřejte olej a karbanátky na něm opečte z obou stran dozlatova.
Ciabatty rozřízněte a nasucho je opečte pod grilem. Kopr vmíchejte do zakysané smetany. Na rozpečené ciabatty naskládejte listy salátu. Pak na ně položte karbanátky. Pokapejte je smetanou s koprem a ozdobte výhonky řepy.
Tato ryba z čeledi makrelovitých patří mezi celosvětově nejčastěji lovené ryby. Používá se mimo jiné při přípravě japonského sushi, v Evropě a USA jde masově na odbyt hlavně konzervovaný.
Foto: Nina Novák, dekor styling: Markéta Zindulková