reklama

Lehké večeře s vůní podzimu

V chladném počasí přivítáte něco teplého a vydatnějšího. To však nemusí znamenat těžkého. I podzimní zelenina nabízí mnoho možností, jak ji připravit znovu a jinak.

Rostbíf s bylinkovými bramborami

4 porce, 45 minut + marinování

Potřebujeme: 1,3 kg nízkého roštěnce, rostlinný olej, 1 kg brambor typu C, sůl a pepř, 100 ml olivového oleje, 2 hrsti bylinek (bazalka, rozmarýn, plocholistá petržel, tymián, šalvěj), 1/2 červené chilli papričky, 50 ml plnotučného mléka, 100 g rukoly; Marináda: 4 lžičky soli, 2 lžičky mleté papriky, 2 lžičky mletého pepře, 2 utřené stroužky česneku, 1 lžíce nasekaného oregana, špetka kajenského pepře, 1 lžíce worcesteru, 1 lžíce dijonské hořčice

Maso očistěte. Ingredience na marinádu smíchejte dohromady a maso jí důkladně obalte. Nechte do druhého dne odležet v ledničce (marinovat maso můžete až 5 dní, jen je potřeba každý den ho otočit). Troubu zapněte na 140 °C. V hluboké pánvi nebo pekáči rozehřejte olej a maso na něm ze všech stran (i z boku!) zprudka opečte dozlatohněda. Pak ho zabalte do alobalu a vložte asi na 25 minut do trouby.

Mezitím uvařte oloupané a nakrájené brambory doměkka. Asi 75 ml olivového oleje rozmixujte s bylinkami a chilli papričkou do konzistence pasty. Uvařené brambory rozšťouchejte na kaši. Pak do nich metlou zašlehejte bylinkovou pastu, zbytek oleje (podle potřeby i o trochu víc) a horké mléko. Míchejte, dokud kaše nemá jemně krémovou konzistenci.

Podávejte s tenkými plátky rostbífu a rukolou. Zbytek masa použijte na večeři třeba do sendvičů.

Klepněte pro větší obrázek

Špenátový koláč bez těsta 

forma o Ø 24–26 cm, 50 minut

Potřebujeme: 1 cibule, rostlinný olej, 300 g mraženého (nebo 150 g čerstvého) špenátu, 5 vajec, 220 g mladého čedaru, 50 ml suchého bílého vína, sůl a pepř

Cibuli oloupejte a nakrájejte na nudličky. Troubu zapněte na 170 °C. Ve větší pánvi zahřejte olej a nechte zesklovatět cibuli. Pokud používáte mražený špenát, nechte ho povolit a vyždímejte z něj tekutinu. Čerstvý špenát vložte do pánve a nechte spařit.

V míse prošlehejte vejce s nastrouhaným sýrem. Pak vmíchejte špenátovou směs a bílé víno. Osolte a opepřete. Nalijte do vymazané formy a pečte asi 30 minut dozlatova. Hotový koláč vyjměte z trouby a nechte dojít. Krájejte ho až zastudena. Ihned po vyndání z trouby by se mohl rozpadat. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Náš tip: Místo čedaru můžete do slaného koláče vmíchat třeba ricottu nebo kozí sýr. Navrch zkuste položit plátky cherry rajčátek. 

Hovězí steak se zeleninovými hranolky 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 1 mrkev, 2 pastináky, 2 podlouhlé brambory, 1 batát, 1 menšího celeru, olivový olej, 800 g steaků z falešné svíčkové nebo plece, 50 g másla, hrubě mletý růžový a černý pepř a sůl

Troubu zapněte na 200 °C. Zeleninu očistěte, nakrájejte na hranolky a promíchejte s trochou oleje. Přendejte ji na plech vyložený pečicím papírem a asi 40 minut pečte dozlatova.

Mezitím připravte maso. To nechte ohřát na pokojovou teplotu. Pak jednotlivé řezy potřete ze všech stran olejem a prsty ho do nich vmasírujte. Na rozpálené grilovací pánvi opečte z obou stran, vždy asi 3 minuty. Potom maso překryjte alobalem, přendejte do trouby a nechte asi 5 minut dojít.

Při podávání na každý kousek masa položte plátek másla, osolte a opepřete. Zeleninové hranolky lehce osolte a podávejte k masu. 

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí ragú s bílými fazolemi a mrkví 

4–6 porcí, 35 minut + dušení

Potřebujeme: 4 stroužky česneku, rostlinný olej, 1 kg hovězí plece (nebo kýty), 50 g másla, 2–3 lžíce hladké mouky, 500 ml hovězího vývaru, sůl a pepř, 350 g baby karotek, 200 g drcených rajčat, 300 g sterilovaných velkých bílých fazolí

Troubu zapněte na 150 °C. Stroužky česneku i se slupkou rozmáčkněte a vložte je do studeného oleje. Zahřívejte, až začne česnek jemně zlátnout, pak jej vyjměte. V oleji zprudka orestujte na kostky nakrájené hovězí maso.

V jiném hrnci z másla a mouky usmažte světlou jíšku. Do té za stálého míchání (jinak se udělají hrudky) vlijte horký vývar. Do směsi vložte orestované maso, karotky a trochu drcených rajčat. Osolte a opepřete. Přiklopte poklicí a za občasného míchání v troubě duste asi 3 hodiny. Asi 30 minut před koncem vmíchejte scezené bílé fazole. 

Klepněte pro větší obrázek

Bulgur s kapustou a lososem 

4 porce, 40 minut

Potřebujeme: 400 g lososa bez kůže, olivový olej, sůl a pepř, 150 g bulguru, 400 ml drůbežího vývaru, 1 malé kapusty, 1,5 lžíce hrubozrnné nebo dijonské hořčice, šťáva z 1 citronu 

Troubu zapněte na 200 °C. Do filetu zlehka vmasírujte trochu olivového oleje, osolte ho a opepřete. Pečte 15 až 20 minut, až se dílky masa budou snadno oddělovat od sebe. Bulgur zalijte vývarem nebo vodou (na 1 díl bulguru jsou potřeba 2 díly tekutiny) a 12 až 15 minut vařte doměkka. Šetrnější způsob je zalít bulgur studeným vývarem (vodou) a nechat asi 1 hodinu nabobtnat.

Listy kapusty rozdělte od sebe a natrhejte na menší kousky. Vhoďte je 
do vroucí vody a 2 až 3 minuty vařte, dokud nejsou „na skus“. Pak je rychle sceďte a vložte do ledové vody, aby si zachovaly barvu.

Hořčici smíchejte s asi 2 lžícemi olivového oleje a citronovou šťávou a podle chuti trochu opepřete. Do uvařeného bulguru vmíchejte vzniklý dresink, kousky lososa a kapustu. Toto jídlo můžete podávat teplé i studené.

Klepněte pro větší obrázek

 Více o podzimní zelenině 

  • Začínají se sklízet pozdní brambory a jejich slupka už je tak silná, že je potřeba je škrábat, nebo ještě lépe-loupat až po uvaření. Dobře zasytí a přitom mají relativně nízký počet kalorií.
  • Kapusta je jednou z podzimních zelenin nejbohatších na živiny. Obsahuje spektrum vitaminů B, C, E a K, je v ní i poměrně hodně vápníku a hořčíku. Před konzumací je třeba ji tepelně upravit.
  • Kořenová zelenina je stálicí podzimu i zimy. Patří do ní mrkev, celer a petržel (případně pastinák). Používá se při přípravě polévek i masa. Mrkev dodá pokrmům barvu a příjemnou nasládlost, petrže a celer zase kořenitost a krásnou vůni.
  • Cibule je nedílnou součástí mnoha receptů. Chcete si ji dokonale vychutnat? Menší neoloupané cibule přepulte a řezem položte na pánev. Nechte pod poklicí asi 15 minut dusit. Střed řezu se trochu spálí, vnitřek zesklovatí. Pak ji rozeberte na sukénky a chvíli poduste s máslem a solí.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Přesvědčíte ostatní, jak zajímavá a podnětná změna vám skrze vliv Pluta pomohla ve formování osobnosti a co dobrého se stalo s vašimi…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama