reklama

Lék na podzimní depresi? Čokoládové orgie

Čokoláda to není jen lék na špatnou náladu, ale také magická ingredience. Poradíme vám, co v kuchyni podniknout s hořkou, mléčnou a bílou čokoládou i nugátem.

Mrkvová buchta s bílou čokoládou 

na plech 20 x 30 cm, 95 minut

Potřebujeme: 300 g mrkve, 6 vajec, 200 g krupicového cukru, špetka soli, šťáva a kůra z 1 citronu, 175 g hladké mouky, 200 g mletých mandlí, moučkový cukr na posypání; Krém: 125 g bílé čokolády, 150 g másla, 150 g krémového sýra

Troubu zapněte na 180 °C. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte. Žloutky prošlehejte s třetinou cukru do pěny, pak zašlehejte sůl, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem. Mouku smíchejte s mandlemi a mrkví.

Střídavě smíchejte se žloutkovou pěnou a se sněhem. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut. Nechte vychladnout. 

Čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do pěny, pak do něj vmíchejte čokoládu i sýr. Buchtu nakrájejte a podávejte s krémem. 

Klepněte pro větší obrázek

Čokoládové koláčky s karamelem 

8 kousků, příprava: 70 minut

Potřebujeme: 250 g hladké mouky + na podsypávání, 100 g mletých mandlí, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíce kakaa, 120 g přírodního cukru, 200 g másla, 1 vejce, loupané mandle na ozdobu; Karamel: 120 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání; Ganache: 200 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání, 1 cl koňaku, špetka skořice

Muffinový plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem, vhodné jsou i formičky na linecké koláčky. Mouku smíchejte s mandlemi, skořicí, kakaem a cukrem. Přidejte na kostky nakrájené máslo a prsty vytvořte drobenku. Pak zapracujte vejce. Vložte do sáčku a nechte 30 minut odpočinout v ledničce.

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozdělte na 8 částí a z každé z nich prsty vytvarujte do formy košíček. Zarovnejte okraje. Na košíčky položte kolečka pečicího papíru, nasypte pečicí fazole (nebo obyčejné luštěniny) a pečte 20 minut dorůžova. Sejměte papír s luštěninami a nechte vychladnout.

Na pánev nasypte cukr a nechte jej rozpustit (pozor ale, ať se nespálí!). Pak do něj metličkou vmíchejte horkou smetanu. Míchejte, dokud nevznikne hustý karamel. Nechte vychladnout.

Připravte ganache. Čokoládu nalámejte a zalijte horkou smetanou. Nechte chvíli odstát, aby čokoláda roztála, a metlou vyšlehejte konzistentní krém. Nakonec vmíchejte koňak a skořici.

Koláčky naplňte karamelem, navrch dejte trochu ganache a ozdobte loupanými mandlemi. 

Klepněte pro větší obrázek

Kynuté bochánky s čokoládou a ořechy 

12 kusů, 40 minut + kynutí

Potřebujeme: 21 g droždí, 1 lžíce krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 125 g měkkého másla, 40 g mandlí, 40 g vlašských ořechů, 40 g piniových oříšků, 35 g mléčné čokolády, 1 vaječný žloutek, nutella k podávání.

Droždí rozmíchejte v 50 ml teplé vody a smíchejte s cukrem a 100 g mouky. Nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Vejce prošlehejte se špetkou soli do pěny. Vmíchejte (v robotu to půjde snáze) zbylou mouku a máslo nakrájené na kostky. Zapracujte i kvásek a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí objem.

Všechny ořechy nasekejte nahrubo a opražte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. Čokoládu nasekejte na malé kousky (nebo rovnou použijte malé čokoládové chipsy). Spolu s ořechy zadělejte do těsta. Rozdělte na 12 stejně velkých kousků a vytvarujte kuličky.

Formičky na muffiny vyložte širokými pruhy pečicího papíru (ten byl měl přesahovat jejich výšku). Dovnitř dejte kuličky těsta, překryjte vlhkou utěrkou (nebo zabalte do igelitového pytle) a nechte ještě 30 minut kynout.

Mezitím troubu zapněte na 230 °C. Bochánky potřete žloutkem rozšlehaným se lžící vody a pečte asi 15 minut dozlatova. Podávejte s nutellou. 

Klepněte pro větší obrázek

Náš tip: Pokud máte raději hořkou čokoládu, můžete ji v receptu použít místo mléčné. K ořechům zkuste přidat třeba sušené brusinky nebo rozinky. Bochánky můžete udělat i větší, podle toho, jaké máte doma formičky, pak ovšem velikosti přizpůsobte také dobu pečení. 

Ovesné řezy s nugátem 

plech o rozměrech 20 x 30 cm, 70 minut

Potřebujeme: 200 g ovesných vloček, 150 g celozrnné mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 100 g másla, 100 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250–300 g nugátu Troubu zapněte na 180 °C.

Vločky smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Měkké máslo vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Jedno po druhém postupně zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Po lžících zašlehejte směs vloček a mouky. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut. Nechte vychladnout, řezy tak také ztuhnou.

Nugát rozpusťte ve vodní lázni a potřete jím plát těsta. Nechte zchladnout. Nakrájejte na řezy a podávejte. 

Klepněte pro větší obrázek
 

Náš tip: Místo nugátu můžete těsto potřít třeba arašídovým máslem, lotus pomazánkou nebo některou z běžně dostupných nugátových pomazánek. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

reklama
Přihlásit se


AKTUÁLNÍ HOROSKOP

Máločemu se umíte upřímně zasmát, skrze Lunu to odpoledne neuděláte ani kvůli klientům. Jste sice výmluvné, ale dost kritické, takže si…
Maminka na Facebooku


reklama

Výpočet data porodu


Spočítejte si ovulaci


reklama