[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
na plech 20 x 30 cm, 95 minut
Potřebujeme: 300 g mrkve, 6 vajec, 200 g krupicového cukru, špetku soli, šťávu a kůra z 1 citronu, 175 g hladké mouky, 200 g mletých mandlí, moučkový cukr na posypání; Krém: 125 g bílé čokolády, 150 g másla, 150 g krémového sýra
Troubu zapněte na 180 °C. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte. Žloutky prošlehejte s třetinou cukru do pěny, pak zašlehejte sůl, citronovou šťávu a nastrouhanou kůru. Bílky vyšlehejte se zbylým cukrem. Mouku smíchejte s mandlemi a mrkví.
Střídavě smíchejte se žloutkovou pěnou a se sněhem. Těsto nalijte na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 40 minut. Nechte vychladnout.
Čokoládu rozpusťte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Máslo vyšlehejte do pěny, pak do něj vmíchejte čokoládu i sýr. Buchtu nakrájejte a podávejte s krémem.
8 kousků, příprava: 70 minut
Potřebujeme: 250 g hladké mouky + na podsypávání, 100 g mletých mandlí, 1/2 lžičky skořice, 1 lžíci kakaa, 120 g přírodního cukru, 200 g másla, 1 vejce, loupané mandle na ozdobu; Karamel: 120 g krupicového cukru, 300 ml smetany ke šlehání; Ganache: 200 g hořké čokolády, 100 ml smetany ke šlehání, 1 cl koňaku, špetku skořice
Muffinový plech vyložte pečicím papírem nebo alobalem, vhodné jsou i formičky na linecké koláčky. Mouku smíchejte s mandlemi, skořicí, kakaem a cukrem. Přidejte na kostky nakrájené máslo a prsty vytvořte drobenku. Pak zapracujte vejce. Vložte do sáčku a nechte 30 minut odpočinout v ledničce.
Troubu zapněte na 200 °C. Těsto rozdělte na 8 částí a z každé z nich prsty vytvarujte do formy košíček. Zarovnejte okraje. Na košíčky položte kolečka pečicího papíru, nasypte pečicí fazole (nebo obyčejné luštěniny) a pečte 20 minut dorůžova. Sejměte papír s luštěninami a nechte vychladnout.
Na pánev nasypte cukr a nechte jej rozpustit (pozor ale, ať se nespálí!). Pak do něj metličkou vmíchejte horkou smetanu. Míchejte, dokud nevznikne hustý karamel. Nechte vychladnout.
Připravte ganache. Čokoládu nalámejte a zalijte horkou smetanou. Nechte chvíli odstát, aby čokoláda roztála, a metlou vyšlehejte konzistentní krém. Nakonec vmíchejte koňak a skořici.
Koláčky naplňte karamelem, navrch dejte trochu ganache a ozdobte loupanými mandlemi.
12 kusů, 40 minut + kynutí
Potřebujeme: 21 g droždí, 1 lžíci krupicového cukru, 250 g hladké mouky, 2 vejce, 1/2 lžičky soli, 125 g měkkého másla, 40 g mandlí, 40 g vlašských ořechů, 40 g piniových oříšků, 35 g mléčné čokolády, 1 vaječný žloutek, nutellu k podávání
Droždí rozmíchejte v 50 ml teplé vody a smíchejte s cukrem a 100 g mouky. Nechte asi 30 minut vzejít kvásek. Vejce prošlehejte se špetkou soli do pěny. Vmíchejte (v robotu to půjde snáze) zbylou mouku a máslo nakrájené na kostky. Zapracujte i kvásek a nechte asi hodinu kynout na teplém místě, až těsto zdvojnásobí objem.
Všechny ořechy nasekejte nahrubo a opražte nasucho na pánvi a nechte vychladnout. Čokoládu nasekejte na malé kousky (nebo rovnou použijte malé čokoládové chipsy). Spolu s ořechy zadělejte do těsta. Rozdělte na 12 stejně velkých kousků a vytvarujte kuličky.
Formičky na muffiny vyložte širokými pruhy pečicího papíru (ten byl měl přesahovat jejich výšku). Dovnitř dejte kuličky těsta, překryjte vlhkou utěrkou (nebo zabalte do igelitového pytle) a nechte ještě 30 minut kynout.
Mezitím troubu zapněte na 230 °C. Bochánky potřete žloutkem rozšlehaným se lžící vody a pečte asi 15 minut dozlatova. Podávejte s nutellou.
plech o rozměrech 20 x 30 cm, 70 minut
Potřebujeme: 200 g ovesných vloček, 150 g celozrnné mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 100 g másla, 100 g přírodního cukru, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 250–300 g nugátu
Troubu zapněte na 180 °C.
Vločky smíchejte s moukou a práškem do pečiva. Měkké máslo vyšlehejte s oběma cukry do pěny. Jedno po druhém postupně zašlehejte vejce o pokojové teplotě. Po lžících zašlehejte směs vloček a mouky. Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 25 minut. Nechte vychladnout, řezy tak také ztuhnou.
Nugát rozpusťte ve vodní lázni a potřete jím plát těsta. Nechte zchladnout. Nakrájejte na řezy a podávejte.
Náš tip: Místo nugátu můžete těsto potřít třeba arašídovým máslem, lotus pomazánkou nebo některou z běžně dostupných nugátových pomazánek.