Maminka.czZdraví

Lékař nezvládl porod a nechce uznat své pochybení. Jak se domoct práva?

Reklama 19.  6.  2017
Přečetla jste stohy knížek, zhlédla hodiny videí a prodiskutovala litry bezkofeinových latté se zkušenými matkami, a přesto jste přesvědčená, že váš porod lékař podcenil. Nebojte se ozvat, vy a vaše miminko máte právo na nejlepší péči.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Komplikované porody nejsou pravidlem, ale bohužel ani výjimkou. Někdy se o riziku ví dopředu a lze se na něj připravit, velmi často ovšem přijdou potíže neočekávaně. Řada rodiček se rozhodne pro tradiční porod v nemocnici zejména proto, aby byl po ruce zkušený lékař, kdyby náhodou došlo k nestandardním událostem a bylo potřeba vysoce kvalifikovaného zásahu. Jenže jak se přesvědčila i paní Linda, ani porodník s desítkami úspěšně odrozených dětí v životopisu nepředstavuje pro matku a miminko záruku maximální péče a bezpečí.

Porod, který zaskočil i zdravotní sestru

Už při cestě do porodnice paní Linda tušila, že její třetí porod nebude jen tak. V nemocnici pak znervózněla dvojnásob, když lékař přistupoval ke stále složitějším úkonům, které vrcholily porodem za použití kleští. „Syn přišel na svět přidušený a s velkými zhmožděninami na hlavičce, ručičkách i nožičkách,“ vzpomíná paní Linda na traumatický zážitek. Zároveň zdůrazňuje, že s postupem porodníka nebyla vůbec spokojená a připisuje mu značný podíl na komplikovaném průběhu porodu: „Jsem přesvědčená – a potvrdila mi to i jedna ze sester ještě v porodnici – že porod neprobíhal úplně v pořádku a některé metody, např. použití kleští, nebyly bezpodmínečně nutné.“

Pochybení neházejte za hlavu

Paní Linda bohužel není jedinou rodičkou, která musela čelit selhání lékařského personálu. V jejím případě se naštěstí syn rychle zotavil a prospívá jako každé zdravé miminko, ovšem ne vždy se taková situace obejde bez následků. Tehdy samozřejmě nic nemůže vykompenzovat bolest a smutek celé rodiny, přijme-li ale lékař či nemocnice svůj díl odpovědnosti, může finanční náhrada újmy alespoň pomoci s úhradou některých léčebných výloh, rehabilitačních pomůcek nebo třeba terapeutické podpory.

Jak postupovat při podezření na špatně vedený porod

  • Okopírujte si zdravotnickou dokumentaci, která se vašeho porodu týká. Jako pacientka máte právo do ní nahlížet nebo si pořizovat výpisy a kopie.
  • Ukažte svou zdravotnickou dokumentaci jinému lékaři z oboru. Pomůže vám zjistit, jestli je vše popsáno správně, a naznačí, zda jsou vaše pochybnosti oprávněné.
Klepněte pro větší obrázek

Když se vaše podezření ukáže jako oprávněné

Zdravotnická dokumentace musí být vedena průkazně, pravdivě a čitelně, jinak nemocnice porušuje zákon. Pokud z ní nezávislý odborník usoudí, že průběh porodu skutečně nebyl standardní a existuje vysoká pravděpodobnost, že lékař pochybil, máte několik možností.

  • Podejte stížnost na postup lékaře k vedení nemocnice. Nemocnice by měla vaši stížnost vyřešit do 30 dní.
  • Obraťte se na krajský úřad, který nemocnici udělil oprávnění k poskytování zdravotních služeb, pokud nemocnice pochybení v postupu lékaře odmítne. Krajský úřad vaši žádost vyřeší do 30, maximálně do 120 dní.
  • Stěžujte si na lékaře u České lékařské komory. Ve stížnosti uveďte všechny skutečnosti k řešení a přiložte důkazy, např. zdravotnickou dokumentaci či svědeckou výpověď. Stížnost musíte podat nejpozději do jednoho roku od provinění lékaře. Česká lékařská komora vydá své disciplinární rozhodnutí do šesti měsíců od zahájení řízení.

Je jasné, že lékař šlápnul vedle. Co dál?

Pokud nemocnice, krajský úřad nebo Česká lékařská komora potvrdí, že lékař během vašeho porodu chyboval, otevírá se vám možnost nárokovat náhradu újmy na zdraví, poskytnutí přiměřeného zadostiučinění apod. Ideálním prostředníkem nebo alespoň rádcem vám bude advokát, protože je potřeba zvolit správnou variantu odškodnění či jejich kombinaci. Zároveň budete připravena pro případ, že lékař nebude ochoten vše vyřešit smírnou cestou a bude nutné přistoupit k soudnímu řízení.

Pořiďte si advokáta „na drátě“

Pokud po otřesném zážitku z porodu nechcete strávit první rok života svého dítěte obíháním úřadů a soudů, můžete požádat advokáta, aby situaci řešil za vás od samého začátku. Nemusíte přitom platit vysoké hodinové sazby za právní služby – stačí si sjednat pojištění právní ochrany. Například speciální kombinovaný balíček právní ochrany pro rodinu od společnosti D.A.S. zaručuje za několik stokorun měsíčně nonstop podporu v právních oblastech nejen vám, ale i vašemu partnerovi a dětem. Kdykoli tak můžete zavolat na Linku právní pomoci a požádat o právní radu a další právnické služby. A ušetřené peníze investovat třeba do nové výbavičky pro své miminko.

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz