Maminka.czZdraví

Lékaři radí: Tohle dělejte a vaše děti nebudou marodit!

Simona Procházková 3.  5.  2019
Čeho se bojí každý rodič nejvíc? Že jeho děti onemocní nebo se zraní. Někdy doslova šílíme strachy, že něco není v pořádku. Obavy o zdraví ratolestí jsou příčinou probdělých nocí, občas panikaříme kvůli maličkostem a nevíme si rady. Vaším hlavním úkolem je zůstat v klidu, uchovat si selský rozum a prostě jen dělat pro své potomky to nejlepší. Což mimo jiné znamená důvěřovat lékařům. Jak by podle nich měl jednat zodpovědný rodič?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dýchá? Nespolknul něco? Není ten kašel podezřelý? Proč má zase zvýšenou teplotu? A co znamená ta vyrážka? Proč ho bolí bříško? Co když trpí alergií na lepek? A tak by se dalo pokračovat do nekonečna… S přehnanými obavami, zbytečnou panikou a hysterií rodičů se pediatři setkávají ve svých ordinacích dnes a denně. Jednou z častých příčin bývá podle nich zejména malá informovanost rodičů, doslova „postrachem“ v tomto směru je internet a maminkovské diskuse. Při vyslovení mantry „četla jsem na internetu“, případně „hledala jsem to na Googlu a tam se píše…“ naskakuje lékařům, obrazně řečeno, kopřivka. Zde pro vás shrnuli pět nejdůležitějších faktů o zdraví dětí, které by měli znát všichni rodiče.

Co určitě nedělat, když je vaše dítě nemocné?

Neordinujte léky sami

Nikdy a za žádných okolností. I výběr kapek do nosu nebo sirupu proti kašli by měl schválit a odsouhlasit předem ošetřující lékař. I když může vypadat naprosto nevinně, když podáte dítku sirup na snížení horečky, k tomu tabletku na bolest v krku a ještě kapičky proti kašli, mějte na paměti, že některé léky a jejich účinky se mohou vzájemně negativně ovlivňovat. V žádném případě neplatí, že pilulky, které na stejné příznaky zabraly sousedovic Kájovi, pomohou stejně i vaší ratolesti. A ani babičky nevědí všechno nejlépe, přestože na jejich „babské“ rady často dáme a leckdy fungují. V případě léků buďte ale obezřetná, i obyčejné nosní kapky totiž mohou způsobit více škody než užitku.

Domácnost má být čistá, ale přehnaný úklid může škodit

Posilujte imunitu

Zvyšujte obranyschopnost svých dětí, všichni to pořád slyšíme ze všech stran, hezky se to radí, ale tušíte, jak na to? Čím vytvořit ty nejlepší podmínky pro zdravý rozvoj jejich imunitního systému, aby dokázaly snadněji bojovat s případnými viry a bakteriemi a nemarodily pravidelně od podzimu do jara? Rady lékařů znějí:

  • snažte se kojit své dítě alespoň šest měsíců
  • vytvářejte pohodlné a příjemné prostředí doma (nepřetápějte místnosti, pravidelně větrejte, pozor na plísně a roztoče, udržujte hygienickou čistotu, často měňte ložní prádlo atd.)
  • dbejte na to, aby děti trávily co nejvíce času na čerstvém vzduchu, každý den alespoň hodinu, v každém počasí
  • motivujte je ke sportu a každodennímu pohybu, hýbejte se s nimi
  • nakupujte čerstvé potraviny a vařte zdravě, zapomeňte na průmyslově zpracované produkty, polotovary, rychlé občerstvení plné tuků a cukrů
  • věnujte pozornost tomu, zda dítě dostatečně a kvalitně spí, jaké má spánkové návyky, zda neusíná pozdě
Špatně spí? Možná příliš topíte! A proč není dobré sušit v ložnici prádlo?

Obrňte se trpělivostí

Spousta zdravotních problémů a potíží malých dětí, se kterými se možná budete muset v jejich nejútlejším věku vypořádat, se upraví nebo zcela vymizí, zdůrazňují pediatři. Například ekzémy, koliky a jiné trávicí potíže nebo nejrůznější typy alergií mohou samovolně a spontánně vymizet s tím, jak potomek poroste. Není tedy nutné myslet hned na nejhorší a přistupovat neuváženě k příliš razantním řešením.

Jak moc je dobré hledat rady týkající se zdraví dětí na internetu?

Neignorujte očkování

Neexistuje snad jediný kvalifikovaný lékař, který by vám s klidným svědomím doporučil, abyste své dítě nenechali očkovat. Vakcinace proti závažným, v některých případech dokonce smrtelným, nemocem má svůj smysl. Navzdory všem aktuálním negativním kampaním a mnohdy až hysterickému odmítání. Neopodstatněné obavy rodičů pramení podle lékařů hlavně z nedostatečné informovanosti, nemají zkrátka dostatek odborných znalostí. Choroby jako tetanus, tyfus, záškrt nebo TBC jsou v řadě zemí stále obrovským problémem.

Základním pilířem zdraví v dospělosti je imunita získaná v dětství!

Nepřehlížejte příznaky

Není samozřejmě nutné nepřetržitě ratolesti ostřížím zrakem sledovat, kontrolovat a hlídat každou nepatrnou změnu nebo odchylku. Někdy dítě zkrátka nemocní i přes veškerou naši snahu, prevenci a tu nejlepší péči. Existují ale varovné signály, které mohou upozornit, že něco není v pořádku. Kdy je vhodné obrátit se na lékaře? Zde jsou příznaky některých vážných nemocí:

  • zápal plic (pneumonie): potíže s dýcháním, suchý nebo dráždivý kašel, tlak a bolest na hrudi, nechutenství, horečka
  • rotavirová infekce: zvýšená teplota nebo horečka, ztráta chuti k jídlu, únava, schvácenost, zvracení, intenzivní vodnatý průjem
  • bronchitida (zánět průdušek): horečka, obtížné dýchání, suchý kašel, celková slabost, bolesti hlavy, změna barvy pleti

 

 

 

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Praktické rady, Rodiče, Kašel, Tetanus, Vaš, Lékař, TBC, Internet, Nechutenství, Teta, Horečka, Google, Příznaky, Tetan, Ratolest, Potomek, Pneumonie, Záškrt, Kampaň, Zdraví na Heureka.cz