Maminka.czZdraví

Lékařka: „Lupénka u dětí často začíná po infekčním onemocnění“

Simona Procházková 22.  4.  2017
Na dotaz odpovídá dermatoložka Prof. Mudr. Jana Hercogová, přednostka Dermavenerologické kliniky Nemonice Na Bulovce.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

PETRA G.: Jak poznám u pětiletého syna, zda netrpí lupénkou? Kdy bych měla zpozornět, dá se říci, jaké jsou varovné příznaky této nemoci? A jaké jsou dnes možnosti léčby, zejména u dětí?

MUDr. Jana Hercogová: U malých dětí začíná lupénka po infekčním onemocnění způsobeném nejčastěji streptokoky (angína). Proto bývá někdy zaměňována s reakcí na antibiotika, kterými se infekce léčí. Lupénka je vyrážka v podobě desítek až stovek červených drobných skvrn nebo pupínků s šupinami na povrchu.

Ty jsou symetricky na trupu, končetinách i obličeji. Vyrážka může svědit. Léčba závisí na rozsahu postižené kůže a celkovém zdravotním stavu. Protože se jedná o akutní formu lupénky, využívají se nejprve místní léky – např. tekutý pudr, měkká pasta, kůži je třeba i šetrně mýt s využitím olejových přísad do koupele.

Děti jsou často léčeny za hospitalizace. Po zklidnění projevů využíváme u dětí světloléčbu pomocí ultrafialového světla 3–4x týdně, a to po dobu čtyř týdnů. Zářiči k léčbě lupénky jsou vybavena všechna kožní oddělení větších nemocnic. Pokud světloléčba nemá dostatečný efekt, můžeme použít krátkodobě i léčbu celkovou pomocí klasických léků (cyklosporin, methotrexát) nebo
u nejtěžších případů i léčbu biologickými léky.

V ČR je 16 dermatologických center pro biologickou léčbu, ale jen některá léčí i děti. Na naší klinice jsme jako první využili biologickou léčbu u sedmiletého chlapce již v roce 2009.

Proč vzniká lupénka a jaké potraviny ji zmírňují? - Mojezdraví.cz
Biologická léčba lupénky
Zhoršená lupénka po narození dcery
Jako Bill Gates nebo Einstein? 10 signálů, které ukazují na Aspergerův syndrom
Témata: Zdraví, Děti, Časopis Maminka, Předškolák, Školák, onemocnění, Batole, Aspergerův syndrom, Čas, Jana Hercogová, Pudr, Tekutý pudr, Lék, Zdravotní stav, Einstein, Nejtěžší případ, Končetina, Streptokok, Vyrážka, Zac, Gates, Klasický lék, Pasta, Lékařka, Dermatolog, Zdraví na Heureka.cz