Maminka.czVýchova

Lepší jeden opečovávaný plyšák než hromada zaprášených v krabici. Kolik hraček děti doopravdy potřebují?

Simona Procházková 2.  9.  2021
Odolat reklamám a smutným očím ratolestí žadonících o novou hračku není vůbec jednoduché. Kolik hraček vaši potomci opravdu potřebují a proč jim spíše škodíte, když pořídíte vše, na co si vzpomenou? Zeptali jsme se odborníků.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V první řadě je dobré vědět, že velké množství hraček není zárukou štěstí a spokojenosti. Existuje řada výzkumů a studií, které říkají, že děti si hrají s mnohem větším nadšením a také delší dobu, když mají spíše méně hraček, než když přetékají z pokojíčku. Čím méně, tím více dítě zapojuje vlastní fantazii a rozvíjí tvůrčí myšlení, zdůrazňují vědci a psychologové.

Mnozí jsou dokonce toho názoru, že děti, které mají méně hraček, disponují lepšími sociálními dovednostmi, pečlivěji pečují o své věci, více si jich váží, jsou pořádnější a zodpovědnější. 

Kolik hraček dítě potřebuje? 

Psycholožka a psychoterapeutka Mgr. Pavla Koucká tvrdí, že některé děti zvládají pokojík plný hraček dobře. Ale jsou takové, které neudrží v hračkách pořádek a jsou z toho nesvé. Když je hraček moc, vytrácí se vztah k nim. „Když má dítě jednoho plyšového medvěda, pečuje o něj, obléká ho, krmí, mluví k němu a ukládá ho na noc do postýlky, možná dokonce do svojí. Když má medvědů pět a k tomu plyšového psa a kočku a koně a nosorožce a hada, takový vztah nebude mít dost možná k žádnému z nich. A když si rozšlápnete jedno ze svých padesáti autíček, bude vás to asi taky mrzet míň, než když to bude jedno ze dvou.“

Podle dětské psycholožky Lucie Hubertové velmi záleží na životním stylu rodiny. Od toho se také odvíjí množství hraček, které rodiče svým dětem pořídí. Pokud chtějí rodiče svým dětem dopřát vše, na co si ukáží, musí počítat s rizikem, že si hraček nebudou vážit a mnohem hůř se u těchto dětí bude rozvíjet fantazie. „Někdy může být super hračka krabice s knoflíky, ze kterých si dítě skládá různé vzory. Nebo třeba klacíky a mech v lese – přírodní materiál, ze kterého lze postavit domky pro skřítky."

Existují dobré a špatné nebo vhodné a nevhodné hračky? 


Pavla Koucká tvrdí, že jednoznačně ano. „Existují prima hračky: vkusné a příjemné, rozvíjející, zajímavé, podporující fantazii i uvažování. A na druhé straně jsou pak hračky nevkusné, a dokonce hračky zdraví škodlivé a nebezpečné. Na internetu jich jsou celé seznamy, a dokonce najdete i žebříčky přímo nebezpečných hraček."

„Nevhodné hračky jsou ty, které mohou být zdravotně závadné. Vzhledem k tomu, že děti jsou kreativní a mají fantazii, mohou z každé hračky vytvořit to, co potřebují. Osobně nejsem asi proti žádné hračce ani proti drahým stavebnicím, barbínám, vojáčkům, mečům… Děti by si měly mít možnost vybírat ze širokého spektra hraček, rozhodně bych jim zajistila pestrost. Na co bych byla opatrná, je přístup ke hrám na telefonech a tabletech," dodává Lucie Hubertová.

Je v pořádku nechat kluky hrát si s pistolemi, samopaly, maketami šavlí a podobně?


Podle Pavly Koucké odrážejí hračky svět, ve kterém děti vyrůstají. „My tu žijeme už dlouho v míru, takže se můžeme nad zbraněmi krásně pohoršovat. Já sama jsem sice dětem hračky – zbraně, s výjimkou stříkacích pistolek na vodu, nepořizovala, ale kdyby je dostaly, ve hře bych jim nebránila, a hravé zápasy jsem dokonce podporovala. Však prakticky po celou naší evoluční historii byl lov a boj dosti zásadní dovedností pro přežití, a to se odráží i v tom, jaká hra děti baví. Zejména pro kluky je hravé zápasení velmi přitažlivé." 

Lucie Hubertová je jednoznačně pro nechat si holky a kluky hrát s tím, co je baví. „Zkuste jim to zakázat. Šermováním plastovým mečíkem se agrese nepodporuje, děti při tom cvičí hlavně obratnost. Je to imitace souboje, hra, kdo je obratnější." dodává nakonec.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výchova, Praktické rady, Hračky pro děti, Reklama, Pořádek, koučka, Fantazie, nevkus, Hromada, Hračky, Pavla Koucká, Hrom, Internet, Plyšák, Hráč, Zbraně, Imitace, Krabice, Hračky na Heureka.cz