Maminka.czDěti a nemoci

Má teplotu, stěžuje si, že ho škrábe v krku? Letní angíny právě útočí

Simona Procházková 8.  8.  2022
Takzvaná letní angína není žádným výmyslem, podle lékařů skutečně existuje a k onemocnění stačí, zejména u dětí, často jen málo. Čím se liší od té běžné, jaké jsou nejčastější příčiny jejího vzniku? A kdy jsou potřeba antibiotika?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Palčivá bolest, škrábání a pálení v krku, bolestivě nateklé a zvětšené uzliny, zvýšená teplota, nebo dokonce horečka, zimnice, potíže s polykáním, schvácenost, vysílení a urputná bolest hlavy... Ano, takto se obvykle hlásí o slovo nepříjemná angína. Nejde o podzimní či zimní nemoc, objevit se a znepříjemnit život může i uprostřed horkého léta. Děti tvoří nejohroženější skupinu. Jsou takzvané letní angíny něčím specifické? Liší se nějak od těch, které nás provázejí sychravějším zbytkem roku?

VIDEO: Laryngitida: Co všechno jste o ní nevěděli?

Virová, nebo bakteriální?

„Angína je akutní zánět mandlí virového, bakteriálního a vzácněji i mykotického původu. Oproti tomu nachlazení neboli nemoc z nachlazení je akutní virový zánět horních cest dýchacích. Příznaky angíny jsou obvykle bolest v krku, bolest při polykání, zvýšená teplota. Sliznice patra i mandlí bývá zarudlá, mandle mohou být zvětšeny a potažené tzv. povlaky. Rozlišení při fyzikálním vyšetření nebývá jednoznačné, u bakteriální angíny pozorujeme častěji zvětšené krční uzliny, virová angína je více spojena s kašlem, rýmou a zánětem spojivek,“ vysvětluje MUDr. Silvia Bajová, dětská lékařka z Nemocnice Na Homolce.

Angínu samozřejmě vždy jednoznačně diagnostikuje lékař, zkušený praktik ji obyčejně odhalí již pohledem do krku a podle některých dalších příznaků. Určení diagnózy obvykle podpoří i laboratorní vyšetření, která mohou naznačit nejefektivnější směr léčby (to, jaká antibiotika nasadit). Bakteriální angíny se vyznačují typickými bělavými až žlutavými ložisky a povlaky na mandlích, u virových je celé hrdlo spíše začervenalé a antibiotika se obvykle nepředepisují. A pozor! Sytě červená sliznice krku může též naznačovat streptokokovou spálovou angínu, která má však na rozdíl od virové velmi rychlý nástup. 

Co to znamená, když dítě začne „štěkat“? Záchranář radí, jak na laryngitidu

Zimní a letní: čím se liší?

 „Tzv. letní angíny mají stejné původce jako angíny, které děti trápí po zbytek roku, jejich nástup ale může být kvůli teplu, jež bakteriím svědčí, rychlejší. Přispívá k tomu také např. to, když děti, které jsou rozpálené ze sluníčka, vypijí ledový nápoj nebo snědí rychle zmrzlinu,“ tvrdí například dětská lékařka MUDr. Lenka Jeřábková. Letní angíny bývají navíc samozřejmě mnohem „otravnější“ – přestože antibiotika obvykle rychle zaberou a horečky klesnou, zakáže prakticky každý lékař pobyt na slunci. Ten totiž oslabený organismus nadmíru vyčerpává a některé typy antibiotik také zvyšují citlivost pokožky ke slunečnímu záření, fotosenzitivitu – pokožka se pak velmi snadno spálí.

Typické příčiny letní angíny

Kupodivu bychom naše babičky opravdu měli poslechnout v tom, že ledový nápoj a překotné hltání zmrzliny horkem vyprahlému hrdlu spíše uškodí, než dopřeje osvěžení. „Nejčastěji je příčinou narušení rovnováhy mezi vnitřním prostředím těla a vnější teplotou… Pokud je organismus přehřátý a napijete se studené vody, pak se teplotním šokem změní podmínky na sliznici v krku a hltanu tak, že jsou snadněji prostupné pro infekce,tvrdí MUDr. Zbyněk Mlčoch.

7 nejčastějších letních dětských nemocí. Pozor na úpal, zánět uší nebo „letní“ angínu

A dodává: „Velkou roli hraje v letních měsících používání klimatizace v budovách, obchodních centrech a automobilech. Klimatizace navíc vzduch nepříjemně vysušuje.“ Je tedy více než patrné, že čím je rozdíl mezi klimatizovaným a venkovním prostorem větší, tím většímu stresu tělo při rychlé změně vystavujeme. Bohužel zejména malé děti jsou k těmto změnám velmi citlivé.

„Angínu poznáme podle klinických příznaků. Pokud není možnost pomocných vyšetření, existuje i skórovací schéma k určení větší pravděpodobnosti bakteriální infekce při splnění kritérií. Takzvaný CRP test z kapky krve odliší bakteriální infekci od virové, ale nejpřesnější (až z 90 %)  je mikrobiologické vyšetření (stěr) nebo rychlý diagnostický ambulantní test (streptest),“ upřesňuje MUDr. Silvia Bajová.

Antibiotika ano, nebo ne?

Pokud se prokáže bakteriální původ nemoci, zejména streptokok skupiny A (šíří se vzduchem), lékem první volby je jednoznačně penicilin (v případě, že je na tento lék dítě alergické, pak jiné antibiotikum). Důležité je držet se přesně pokynů lékaře, dodržovat intervaly mezi jednotlivými dávkami a nevysazovat předčasně. Nejvhodnější formou antibiotik pro kojence a malé děti jsou antibiotické sirupy, které se podávají mnohem lépe než klasické tablety. Lze je také jednodušeji dávkovat podle hmotnosti dítěte. 

7 nejčastějších letních dětských nemocí. Pozor na úpal, zánět uší nebo „letní“ angínu

U virové angíny pomůže zpravidla symptomatická terapie, což znamená snažit se pacientovi ulevit od nepříjemných, či dokonce bolestivých příznaků. Doporučují se kloktání roztoků k tomu určených, dezinfekční tablety, nedráždivá strava, dostatek tekutin a vitaminů, nosní kapky a zejména klidový režim a odpočinek. Onemocnění je zapotřebí léčit včas, při jeho přecházení totiž mohou vzniknout vážné zdravotní komplikace. Neléčená angína způsobená streptokokem může poškodit srdce, ledviny (může způsobit náhlé selhání) nebo klouby.

Témata: Zdraví, Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Bolest, citlivost, Laryngitida, fyzika, Teplotní šok, Laboratorní vyšetření, Antibiotika, Zvýšená teplota, Bajo, Penicilin, Infekce, Běla, Osvěžení, Nemocnice na Homolce, Let, Ledový nápoj, Cyklistika, Vnitřní prostředí, Zbyněk Mlčoch, Zdraví na Heureka.cz