Maminka.czČasopis Maminka

Letní kojení: Stačí miminku jen mateřské mléko, nebo potřebuje i další tekutiny?

Ivana Ašenbrenerová 31.  7.  2022
Přemýšlíte, jestli v létě potřebuje kojené miminko vedle mateřského mléka i jiné tekutiny? A pokud ano, tak jaké – čaj, nebo jen vodu? Hlavně žádnou paniku, často stačí, když budete častěji kojit, a dítě žízní trpět nebude.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, nedostatek tekutin může vést k menším či závažnějším problémům, především k dehydrataci. Ano, nejcitlivější jsou novorozenci a kojenci, proto je nutné dbát na přísun tekutin. A ano, v letních měsících to platí dvojnásob. Mnohé maminky to vede k otázce, zda mají kojenému dítěti dávat navíc čaj nebo vodu. Mnohé mámy to dělají, protože mají pocit, že dítě má určitě žízeň, protože mu mateřské mléko přece nemůže stačit.

VIDEO: Podcast Maminka: Kojení a dokrmování v porodnici

Možná se budete divit, ale může. Plně kojené miminko nepotřebuje nic dalšího než vaše mateřské mléko.

„Do šesti měsíců by mělo být plně kojené dítě saturováno nabídkou maminky, která i v nejteplejších obdobích léta dokáže pokrýt jeho potřeby,“ říká laktační poradkyně Simona Lazzari. Starší, plně kojené dítě, které už ochutnalo první příkrmy, může v nepřítomnosti maminky dostat vhodným způsobem (nádoba určená pro pití, upravený kelímek, pítko, savička) převařenou vodu pokojové teploty.

„Já maminkám doporučuji raději kojeneckou vodu, která má nižší obsah minerálních látek. Aspoň do deseti měsíců s převařením, aby se eliminovaly potenciální choroboplodné zárodky,“ radí Simona Lazzari. A ještě jeden tip: jestli si nejste jistá, zda dítě dostatečně pije, sledujte počet pomočených plenek. Pokud jich je méně než šest za den, zbystřete a kojte častěji.

 

V horkých dnech zvyšte frekvenci kojení, vaše mléko potřebu tekutin hravě pokryje.

 

Jak často kojit?

„Je-li miminko fyziologické a prospívá, kojte ho, kdykoli si řekne. Dávejte přitom pozor na to, kde kojíte, protože dítě ještě neumí regulovat svou tělesnou teplotu, takže se snadno přehřeje. Během kojení tedy volte místo i polohu, ve kterých dítě příliš nezahříváte. Miminko může být pouze v plence a po ruce stačí mít lehkou přikrývku, kdyby bylo potřeba. Pozor na průvan a klimatizaci,“ radí laktační poradkyně. Chcete-li mít jistotu, že kojené dítě nestrádá žízní, zvyšte prostě jen frekvenci kojení. A buďte v klidu,
protože vaše mléko hravě pokryje potřebu tekutin.

Bolest při kojení není normální! Laktační poradkyně prozradí, co vám zaručeně uleví

Co tedy vedle mléka?

Hlavně ne nic slazeného, to děti nepotřebují. Pokud je dítě ve fázi, kdy už mu dopřáváte příkrmy, pak vedle mateřského mléka můžete ke každému příkrmu přidat ideálně kojeneckou vodu v množství přiměřeném věku, temperamentu i jeho programu – jestli spí, bdí, je v klidu nebo pláče... Určitě je dobré si spočítat, co všechno dítě během dne sní. Skutečný příjem tekutin je totiž vyšší, do celkového příjmu se započítávají i polévky, ovoce, zelenina.

„Z dlouhodobého hlediska a jakéhosi stravovacího programování doporučuji vodu. Věřím, že je v zájmu dítěte, aby si do budoucna fixovalo, že když je žízeň, první, co je po ruce, je voda. Žádné ochucené, sladké či jinak upravované nápoje,“ radí laktační poradkyně. Připouští ale dětský čaj nebo ředěnou ovocnou šťávu k jídlu, když je dítě ve fázi příkrmů, nebo vhodné bylinné čaje, pokud pediatr nic nenamítá.

A co pijete vy, maminko?

Myslete ale i na sebe, každá kojící žena potřebuje obecně zvýšené množství tekutin, a v létě obzvlášť. „Učím maminky, aby si zvykly obklopovat se vodou, kdekoli se pohybují, sedí, během kojení. Ať jim jejich okolí připomíná, že mají pít. V podmínkách, kdy se žena navíc potí, vydýchává vlhkost, pohybuje se, může velmi snadno i ona sklouznout do dehydratace.

GALERIE: Tyhle momentky z kojení dojmou i pobaví. Slavné i neznámé mámy hrdě zapózovaly s dětmi u prsu

Ve vysokých teplotách je potřeba pitný režim opravdu hlídat a zvýšit třeba i na 3–3,5 litru. Nejvhodnější jsou nesycená mírně mineralizovaná voda, nápoje z ředěných ovocných džusů, voda s okurkou, melounem, jablky, s příměsí bylinek, meduňky, bazalky (pozor, mátu při kojení ne) i chlazené ovocné čaje,“ radí Simona Lazzari. Hlídejte si kofein, ten odvodňuje a dávejte pozor na potraviny s vysokým obsahem soli. Obecně platí, že je vhodné v létě konzumovat dobře stravitelné, lehké, šťavnaté, přirozeně sladké, nenadýmavé a nealergizující potraviny.

Ona je voda a voda...

V poslední době se preferuje kohoutková voda, do jednoho roku ale raději používejte tu s označením "kojenecká". Řada maminek se domnívá, že stačí vodu z kohoutku převařit. Varem se ale odstraní jen oxid uhličitý nebo chlor a některé mikroby. Var ale nezničí nežádoucí látky, které se ve vodě mohou vyskytovat, například dusičnany, které jsou pro kojence a malé děti nebezpečné. Neznáte-li tedy složení vaší kohoutkové vody, sáhněte po kojenecké.

Přední, nebo zadní mléko?

Klepněte pro větší obrázek
Simona Lazzari, dula, laktační poradkyně, dětská sestra, dula-simona.cz

Taky máte možná někde v podvědomí zažité, že přední mléko je řidší, a je tedy na zahnání žízně. Pravdou je, že mateřské mléko se během kojení mění ve své kvalitě. Na začátku po přisátí se stimuluje spouštěcí reflex a dochází k vyprazdňování mateřského mléka, které obsahuje méně mléčných tukových buněk. Ty ještě ulpívají na stěnách mléčných žláz. Během kojení se prsní tkáň zahřívá, prokrvuje a dochází k postupnému uvolňování těchto mléčných tukových buněk, mléko houstne a stává se krémovitějším a tučnějším. Jednoduchou, ale dobře představitelnou analogií může být voda tekoucí z kohoutku pro horkou vodu – i zde je potřeba chvíle na to, aby se soustava prohřála a spustila vodu horkou. Mateřské mléko je tedy jen jedno, ale v průběhu kojení se částečně mění jeho kvalita.

Témata: Časopis Maminka, Kojení, Miminko, léto, mateřské mléko, Maminka, Mater, Tekutina, Čaj, Simon Lazzari, Voda, Kohoutková, Programování, Žízeň, Mléko