Maminka.czBatole

Letní pozvánka na Hrad Litoměřice

redakce 13.  7.  2012
Čas prázdnin a dovolených stále více lidí využívá k výletům za krásami České republiky. Jedno z nejstarších a nejkrásnějších českých měst leží na soutoku řek Labe a Ohře, v malebné oblasti Českého Středohoří - Litoměřice.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nepřehlédnutelnou dominantou městské památkové rezervace je královský hrad, který po komplexní rekonstrukci v roce 2011 slouží jako moderní kulturní a kongresové centrum. Po celý rok, a samozřejmě i v červenci a srpnu, jsou jeho prostory dějištěm mnoha pozoruhodných akcí, které zpříjemní léto dětem i dospělým.

V pátém patře Hradu Litoměřice je umístěna stálá expozice českého vinařství. A vínu je věnováno také Povídání o růžových vínech – 13. července, od 18 hodin s ochutnávkou vzorků růžových vín z českých a moravských vinic. Samotné Litoměřicko patří k vyhlášeným vinařským regionům, vinice tady zabírají více než 280 hektarů…

Děti se mohou těšit na oblíbené Pohádkové prohlídky, které se na Hradě Litoměřice konají14. července od 18 hodin. Netradičními průvodci se pro tuto příležitost stanou historické a pohádkové postavy. Výjimečný gastronomický zážitek slibuje Letní grilování na hradě 20. července od 18 hodin. Spolu s grilovanými a uzenými dobrotami mohou návštěvníci na nádvoří ochutnat také osvěžující míchané koktejly z vína. O hudební doprovod se postará Áda Škarda.

V srpnu bude v předsálí Hradu Litoměřice instalována výstava Vzpomínka na povodně, s vernisáží 18. srpna. Všechny hradní prostory se veřejnosti otevřou 20. srpna od 9 do 17 hodin v rámci mimořádného Dne otevřených dveří. Kromě prohlídek nabídne také projekci filmu o rozsáhlé rekonstrukci hradu v kongresovém sále. V srpnovém programu nechybí ani tradiční degustace, tentokrát z produkce Vinařství u sv. Tomáše Malé Žernoseky. Další plánovanou akcí je fotografický workshop zaměřený na focení architektury ve městě a završený podzimní výstavou prací účastníků.

Mimo plánovaných akcí je Hrad Litoměřice otevřen od pondělí do pátku, od 8.30 do 17.00 hodin.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Kam s dětmi, Maminka cestuje, Litoměřic, Hrad, Hra, Let, Hudební doprovod, Pozvánka, Vinařství, Litoměřice, Stálá expozice, Lít, Vinice, Kongres