Maminka.czBatole

Léto jako příležitost aneb co se děti mohly v létě naučit

Jana Potužníková 27.  8.  2016
Během letních měsíců dostávají děti spoustu nových podnětů a mají větší volnost pohybu, my si zase užíváme dovolené a můžeme se jim více věnovat. Co takhle pojmout léto jako období, kdy se naše ratolesti můžou naučit některé nové dovednosti?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
2. Oblíbit si zeleninu a ovoce

2. Zamilovat si zeleninu a ovoce

Dostat do dětí vitaminy a naučit je jíst ovoce a zeleninu považuju za jednu z největších rodičovských výzev. Když jsem vyrůstala já, byly hitem polotovary. Dnes už zase naštěstí máme rozum a učíme se jíst co nejčerstvější věci. Jenže sami na spoustu z nich nejsme zvyklí. Copak u vás doma se denně jedlo doporučovaných pět porcí zeleniny a tři porce ovoce?

Těžko, k ovoci a zelenině prostě nemáme nejlepší vztah. Přitom bychom ho mít měli a děti především, navíc co nejdříve to bude možné. Proč? Co děti naučíte jíst do jejich tří let, to budou preferovat po zbytek svého života. Ideální je čerstvá a pestrá strava se spoustou kvalitních živin, ve které má ovoce a zelenina nezastupitelné místo. „Je pravda, že čím dříve se to děti naučí, tím se ovoce a zelenina stane přirozenější součástí jejich jídelníčku ovoce a nebudou o tom tolik diskutovat.

 

Co děti naučíte jíst do jejich tří let, to budou preferovat po zbytek svého života.

 


Myslím, že je velmi důležité vysvětlit dětem pestrost stravy. Říct jim, že jídlo má být barevné a různorodé, protože jen tak může tělo dostat to, co potřebuje. Když pak budou mít správný základ, nebude vadit, když si jednou začas dají i něco hříšnějšího, třeba kvalitní čokoládu, domácí koláč nebo italskou zmrzlinu,“ říká k tomu Jana Vašáková, šéfredaktorka časopisu F.O.O.D., výživová poradkyně a ambasadorka unikátního projektu Prague Food Revolution Day. Ten pod záštitou Jamieho Olivera pomáhá dětem po celém světě učit se jíst zdravě a rozumět tomu, proč je to důležité.

Pojďte si ugrilovat společně s dětmi nějakou dobrotu

A jak to tedy provést u vás doma? Na létě je báječné, jak je všechno kolem na dosah, a děti tak mají tu nejlepší příležitost si to všechno zamilovat. Vnímat jídlo všemi smysly, umazat se u toho, samy si ho natrhat, a pokud to jde, je úplně nejlepší, když s vámi to, co se mají naučit jíst, už na jaře také zasejí. Zapojte tyto suroviny třeba také do pohádek a hledejte cesty, jak dětem představit ovoce i zeleninu nápaditě a chutně.

„U nás doma je to hodně o domácích zmrzlinách, které zároveň slouží k mlsání i svačince zároveň. Ideální kombinace je čerstvé ovoce, které rozmixujete s troškou třtinového cukru a promícháte s bílým jogurtem, přendáte do formiček na nanuky a necháte zamrazit,“ říká Jana Vašáková a pokračuje: „A co pak, až už počasí nebude přát? Pak si ovoce rozmixujte obdobně s jogurtem, přidejte banán, který to ještě trošku osladí a postará se o krémovou konzistenci.

Podávejte jako smoothie opět místo svačinky. Nachystat můžete i ovocné pyré, které dětem chutná vmíchané do bílého jogurtu, bílého tvarohu třeba s drcenými ovesnými nebo pohankovými vločkami. Pyré se dá také rozetřít na plech vyložený pečicím papírem a sušit v troubě při velmi nízké teplotě, maximálně na padesát stupňů Celsia.

Pak je nakrájejte jako tenké plátky, které dětem poslouží jako zdravé ‚finger food‘.“ Se zeleninou je to pochopitelně trochu těžší. Pamatuju si, že doporučovaná mrkev, brokolice ani cukety či brambory u nás nebodovaly. Všechno to zlomilo až pyré z batátů, teprve pak vzala má dcera zeleninu na milost. A to hlavně v podobě krémových polévek, z nichž je největším favoritem kupodivu květáková a pórková. Podávám ji pěkně s křupavými krutony, které malá loví jako lodičky. U té čerstvé zeleniny zase nejvíc zbožňuje okurku.

Pokud si doma připravujete tzatziki, vyzkoušejte „dětskou verzi“: smíchejte najemno nastrouhanou okurku s bílým jogurtem. Nechte děti strouhat, míchat, zapojovat se, to také pomáhá. „Kombinovat můžete také zeleninu s ovocem, strouhaná mrkev s jablky je nejjednodušší z nich. Pak je to hodně o zvyku: děti potřebují jednu věc ochutnat mnohokrát, než ji přijmou za své. A vy jim v tom jako rodina musíte jít příkladem. Stále nabízet k ochutnání a sami si dávat na talíř. Protože pokud někdo doma nad zeleninou ohrnuje nos, dítě si ji oblíbí jen těžko,“ varuje Jana Vašáková.

Mimochodem… Léto vybízí i k tomu, abyste své dítě nechala více experimentovat se sebeobsluhou v otázce krmení. Může jíst nahaté, takže žádné praní navíc, jen ho dáte pod sprchu, bude-li třeba.

 

Témata: Děti, Časopis Maminka, Výživa a stravování, Miminko, Batole, Praktické rady, Kojenec, Dětské boty, léto, Chodítka, Nanuk, Pestrá strava, Obětavost, Vločka, Poznávání světa, Měkký došlap, Čerstvé ovoce, Největší zábava, Malý dárek, Baťa, Bezplenková metoda, Střed pozornosti, Toaleťák, Volný průběh, Jana Vašáková, Dětská obuv na Heureka.cz