Léto v je plném proudu – užívejte si je bez průjmů

Reklama 15.  8.  2016
Prázdniny se překlopily do druhé poloviny, slunce ale nepolevuje, ba dokonce přidává na intenzitě. Stále nás tak láká k vodě, výletům, zahradním párty s grilováním, festivalům i cestování za hranice naší domoviny. To však s sebou přináší nejenom radovánky, ale i tradiční hrozbu letních průjmů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vzhledem k tomu, že máme téměř polovinu léta za sebou, mohlo by se zdát, že naše těla už se ve víru cestování, stánkových hamburgerů, koktejlů a zmrzlin adaptovala. Opak je ale pravdou. Stále je třeba myslet na to, že ne všechny země splňují hygienický standard, na který jsme zvyklí a který bychom vyžadovali. Bezpečno není v létě ani na místech, která nejsou až tak vzdálená od našeho domova.  Stačí špatně tepelně upravené maso na zahradní grilovačce, hot dog na pouličním stánku, řádně vyhřátý dortík v kiosku u rybníka a na malér je zaděláno. „Ve vedru se potraviny rychle kazí a tak není výjimkou, že odleželý párek v rohlíku se může lehce vymstít,“ říká předseda Mladých praktiků MUDr. Norbert Král.

Klepněte pro větší obrázek

Zažívací obtíže se pojí hlavně s cestováním. „Průjmové onemocnění postihuje až 80 % cestovatelů, objevuje se při každé výraznější změně prostředí. Jeho spouštědlem je přítomnost nezvyklých bakterií, změna stravy, roli hraje i psychika – stres z cestování, únava. Cestovatelský průjem může skončit bohužel i v nemocnici – a to v případě masivní dehydratace, kdy je třeba doplnit tekutiny a minerály,“ říká MUDr. Peter Mikolášek, lékař kliniky dětských infekčních nemocí Fakultní nemocnice Brno. Dehydratace z průjmů ohrožuje zejména děti. U nich je proto velmi důležité zajistit dostatečný pitný režim a pečlivě vybírat potraviny a zažívacím obtížím tak předcházet.

Přirozená střevní mikroflóra osídlující naše útroby dostává právě při změnách prostředí řádně zabrat. Střevní bakterie jsou důležité pro správné fungování imunitního systému. Dojde-li ke snížení jejich počtu a změně složení, imunitní systém přestává plnit svou funkci a nemusí pak dostatečně odpovídat na nové prostředí a podněty zvenčí.

Klepněte pro větší obrázek

Abychom se nemuseli strachovat, kde nás zažívací potíže postihnou, je ideální střevo na tyto změny připravit předem a „hodné“ bakterie doplňovat. Střevo je osídleno zejména laktobacily, které se dají dodat pomocí zakysaných mléčných výrobků nebo v koncentrovanější podobě prostřednictvím doplňků stravy. „Jednou z možností, jak připravit trávicí trakt na cesty, je preventivní podávání probiotik, která osídlí střevo a posílí imunit. Vhodný je například Biopron Forte,“ vysvětluje MUDr. Mikolášek. „Pokud se akutní průjem rozvine, je možné probiotika využít také k jeho zmírnění a zkrácení doby trvání. Pomohou také rychlejší obnově střevní mikroflóry,“ dodává MUDr. Král.