Maminka.czChování a vztahy

Leváctví má i své výhody

Třináctý srpen se od roku 1976 slaví jako Mezinárodní den leváků. Dlouho bylo levoructví považováno za něco, co je třeba vymýtit, ty doby už jsou pryč. Tak ten den se svým levákem hezky oslavte.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Leváci jsou pro nás stále záhadou. Ačkoliv tvoří asi 10 % celé populace, vědci si stále nejsou jistí, co přesně leváctví způsobuje. Jistě ale víme, že asi 30 % takto orientovaných lidí používá více pravou hemisféru, a tudíž mají tak trochu jinak „zapojený“ mozek. Čím ještě se liší od praváků?

 

Vědci z Yaleovy univerzity a Texasu zkoumali pacienty, kteří ambulantně docházeli k psychiatrovi.

  • Zjistili, že mezi těmi, kteří trpí poruchou nálad, jako je třeba deprese nebo bipolární porucha, je poměr leváků a praváků stejný jako v celé populaci.
  • Ale u psychotických nemocí (například schizofrenie) je leváctví výrazně častější, levou rukou píše až 40 % všech pacientů.
  • Podle dalšího výzkumu mají tito lidé vyšší riziko vzniku dyslexie a ADHD (porucha pozornosti s hyperaktivitou).
  • Naopak méně je trápí artritida a vředy.

USA volí leváky!

Je jedno, jestli se klonili k pravicové, či levicové politice, překvapivě vysoké procento amerických prezidentů psalo levou rukou. Seznam leváků v čele Spojených států obsahuje hned 4 ze 7 posledních prezidentů: Baraca Obamu, Billa Clintona, George H. W. Bushe a Geralda Forda. Tuto ruku také preferoval James Garfield a Harry Truman. Proslýchá se, že i Ronald Reagan se narodil jako levák, ale přísná školní výchova ho naučila používat ruku pravou. Jiná zajímavá studie ukázala, že leváky přitahuje hlavně kariéra v umění, sportu a informačních technologiích.

Více strachu i studu 

Britští psychologové zkoumali, zda se u praváků a leváků liší vliv strachu na jejich chování. Zjistili, že děsivé události, i když jen ve filmu, vyvolávají v lidech píšících levou rukou chování podobné tomu, které se objevuje u pacientů s posttraumatickou stresovou poruchou. Podle další studie leváci déle zpracovávají negativní emoce a také se více stydí. To všechno prý souvisí s tím, že více využívají pravou polovinu mozku, která je s emocemi spojena.

Skrytá výhoda

Golfová legenda Phil Mickelson, špičkový tenista Rafael Nadal nebo šampion v boxu Oscar de la Hoya – ti všichni patří do klubu leváků. Čemu vděčí za svůj úspěch? Talentu a pravidelné dřině, samozřejmě. Levorukost na tom ale také má svou zásluhu. Ve sportech, kde proti sobě stojí dva soupeři, mají prostě tito lidé výhodu. Musíte proti nim totiž hrát trochu jinak, a zatímco leváci trénují proti pravákům pořád, jak často se pravákům podaří natrénovat souboj s levákem?

 

 

Témata: Chování a vztahy, Lev, Web Ulékaře.cz, Leváci, Bipolární porucha, Pravák, Harry, Clint, Billa, Šampion, Ronald, Bill Clinton, Reagan, Porucha pozornosti, Negativní emoce, Vysoké procento, Ford, Texas, Yale, Americký prezident, Tenista, Dyslexie, Rafael