Maminka.czCestování

Levná dovolená s dětmi? Víme, jak ji vybrat a nevybílit přitom peneženku

Markéta Novák Matějková 16.  6.  2017
I na dovolené se dá ušetřit, aniž byste museli slevit ze svých nároků. Poradíme vám, jak si vybrat takovou, která nezatíží váš rodinný rozpočet.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jak ušetřit? Vybírejte first nebo last minute

Dovolená ve světové metropoli, u moře nebo na horách? Řešení je jasné, otázka výběru je na vás. Nejprve je tedy dobré ujasnit si, co od dovolené očekáváte a co vám dělá radost. Potom se již můžete směle pustit do hledání.

Jestliže chcete vyrazit na dovolenou o letních prázdninách, nejspíše se vás již netýká nabídka „first minute“, díky které můžete ušetřit při včasném nákupu až 20 % ceny. Většinou se tyto zájezdy objednávají s několikaměsíčním předstihem. Jejich výhodou oproti nabídkám označeným „last minute“ je větší výběr.

Dovolená je tu! Jak být fit do plavek? Chce to zamakat, ale jde to

Pokud nepatříte k těm, kteří chtějí mít dovolenou naplánovanou s předstihem, bude vám vyhovovat nabídka zájezdů na poslední chvíli. U takové dovolené můžete ušetřit až 30 % z původní ceny zájezdu. Daní za levnější zájezd budou však s největší pravděpodobností kompromisy, se kterými je dobré dopředu počítat.

Srovnejte si ceny zájezdů

Nemalé peníze můžete při výběru dovolené ušetřit také srovnáním cen zájezdů. Pokud vás zaujme nabídka cestovní kanceláře, je dobré si ověřit, jestli nemůžete sehnat zájezd nebo ubytování levněji. Sami si můžete porovnat nabídky různých cestovních kanceláří a zároveň se přitom podívat na hodnocení zákazníků.

 

Ušetřit můžete také výběrem dovolené mimo hlavní sezónu. Lepší ceny za stejný zájezd tak získáte v květnu - červnu a potom v září - říjnu. Největší zájem je tradičně o červenec a srpen, proto jsou tyto zájezdy také nejdražší.

 

Pokud se chystáte do exotiky nebo vybíráte dražší zájezdy, vyplatí se zapátrat také u zahraničních cestovních agentur. Vybírat můžete nejlépe z nabídky rakouských nebo německých cestovních kanceláří. Jedinou nevýhodou je odlet z rakouských nebo německých letišť, což je při cestování s dětmi komplikované.

Individuální cestování

Pokud se nechystáte nikam za hranice a dovolenou se chystáte strávit „doma“, můžete si vybrat z nabídky pronájmů chat a chalup. Jedná se o ideální rodinnou letní dovolenou, která nevybílí vaši peněženku. V zahraničí můžete vybírat zase z individuálních nabídek apartmánů.

Cestování autem je ideální pro kratší nebo středně dlouhé vzdálenosti. Jeho výhodou je to, že jízdu můžete přizpůsobit potřebám dětí.

Článek vznikl ve spolupráci s blogem Proděti.cz, kde si ho můžete také celý přečíst.

Video: Podívejte se na triky, jak zvládnout nakupování s dětmi

Dlouhá cesta před vámi? 15 tipů, jak zabavit děti v autě a nepřijít o nervy
Tipy na rodinné víkendy a dovolené
Vše, co jste chtěli vědět o cestování letadlem s dětmi
Témata: Praktické rady, Cestování, Maminka cestuje, Lev, névy, Cestovní kancelář, Kancelář, Letní prázdniny, Metro, Rodinný rozpočet, Dovolená, Last minute, Krátká vzdálenost, Jediná nevýhoda, Cena zájezdů, Největší zájem, Rozpočet, Potřeba dětí, Dlouhá cesta, Poslední chvíle, Dov, Nabídka, Výběr dovolené, Dobrodružství, Hledání